Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei la romani

/ / Modificat: 2023-11-29
Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei la romani

Sarbatoarea de Sfantul Andrei, celebrata de romani in data de 30 noiembrie, reprezinta cinstirea apostolului care a crestinat pentru prima data meleagurile pe care se afla astazi Romania. In afara semnificatiei religioase a evenimentului, au luat nastere o serie de traditii si obiceiuri care isi au originile inca din timpurile stravechi ale civilizatiei dacice.

Traditiile, ritualurile si credintele romanilor sunt frumoase si pline de fantezie, chiar daca se indeparteaza in mod vadit de identitatea reala a Sfantului Apostol Andrei "Cel Intai Chemat", ocrotitorul Romaniei.

Protectia impotriva fortelor malefice

In ajunul zilei de Sfantul Andrei, in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie, credinta populara sustine ca actioneaza o aglomerare de forte: fiarele (lupii) pradeaza vitele oamenilor care nu cinstesc corect sarbatoarea, iar strigoii incep sa se imprastie printre cei vii si sa faca "rautati".

Ritualurile magice de aparare sunt, si astazi, practicate de satenii care pastreaza traditia straveche: carbunii nu sunt scosi din locuinte, coasele si alte obiecte din gospodarie sunt ascunse, se lipesc cruci de ceara de coarnele vitelor si se inconjoara cu mac. In plus, oamenii mai fac cruci cu usturoi la marginea usilor si a geamurilor.

In Bucovina, femeile nu torc, nu matura si nu scot gunoiul din casa, nu curata grajdurile si nu se piaptana pentru a nu ispiti lupii sa se apropie de locuinta.

Practici de dragoste sau ura

Tot in noaptea care precede ziua de Sfantul Andrei, fetele mananca o coca realizata dupa o reteta speciala, pe care o consuma pentru a-si afla ursitul. La fel, un fir de busuioc asezat sub perna le arata fetelor nemaritate sortitul in vis. In acelasi timp, ajunul sarbatorii este considerat propice pentru vrajile de dragoste, de noroc, de spor casnic sau de rau pentru dusmani.

Cina din ajunul sarbatorii de Sfantul Andrei este constituita din feluri de mancare preparate cu mult usturoi si placinte indulcite. O crenguta de mar pusa in apa, daca infloreste de Sfantul Vasile, prevesteste un an rodnic si bogat.

Predictii meteorologice

Tot in noaptea de Sfantul Andrei, oamenii incearca sa faca predictii meteorologice pentru anul urmator. In podul sau in camara casei, sunt asezate 12 cepe mari si sanatoase, ce urmeaza sa fie analizate cu atentie de Craciun. Fiecare ceapa reprezinta cate o luna a anului: cele care se strica indica luni ploioase si cu vreme vitrega, pe cand cele care incoltesc anunta o perioada favorabila recoltei.

Rugaciune catre Sfantul Apostol Andrei

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut faptura, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata ziua, cu nesocotinta, in chip nenumarat le savarsim.

Noi suntem pacatosi si patimasi, netrebnici si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici nu rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci, pentru ca nu suntem vrednici a castiga prin sarguinta cea de toate zilele milostivirea Ta, daruieste-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugaciunile Apostolului Tau Andrei, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne intareste cu darul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui si sa slavim preasfant numele Tau, in vecii vecilor. Amin.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre