Semnificatia Pastelui pe intelesul copiilor

/ / Modificat: 2017-04-12
Semnificatia Pastelui pe intelesul copiilor

Daca intrebi un copil ce este Pastele, probabil ca printre singurele raspunsuri pe care le vei primi se numara "atunci cand facem oua rosii" sau "cand vine iepurasul cu jucarii". Dincolo de aceste lucruri, Pastele ramane cea mai importanta sarbatoare religioasa a crestinatatii. Are o incarcatura spirituala deosebita si este indicat sa i-o transmiti si micutului tau, cat mai pe intelesul lui.

De Pasti sarbatorim in primul rand invierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, i a treia zi dupa rastignire (in Joia Mare). Acesta este evenimentul fundamental al crestinismului. Este destul de dificil sa ii explici unui copil de cativa anisori de ce anume a fost crucificat Iisus Hristos si cum a "inviat din morti", precum si multe alte informatii strict religioase.

Cum explici pe intelesul copiilor semnificatia Pastelui?

Incepe prin a-i impartasi ce inseamna in primul rand pentru tine aceasta sarbatoare. Poti sa ii citesti si citezi din carti si Biblie, dar daca micutul tau nu observa implicarea ta si cat de mult te afecteaza pe tine, cum traiesti semnificatia lui, nu il va impresiona si nici nu se va arata interesat.

    Cea mai buna ocazie de a-i impartasi aceasta poveste este seara, in loc de povestea obisnuita de dinainte de culcare.

      Retine ca micutul tau nu trebuie sa stie toate detaliile Patimilor lui Hristos. Evita sa pui accentul pe biciuire, pe cununa cu tepi care i-a fost pusa in cap sau pe rastignirea Lui pe cruce. Este important ca ei sa stie ca acesta a suferit si a murit, dar nu foarte detaliat.

        Lasa-l sa intervina si sa iti puna intrebari. Daca nu stii sa raspunzi la o intrebare nu il minti, fii sincera si spune-i ca nu esti sigura de rapuns, dar ca vei afla si ii vei spune.

          Te poti folosi de "Biblia pentru copii" pentru a-i citi cateva pasaje cu intamplarile cele mai importante. Aceasta iti poate fi de mare ajutor si un suport de baza pentru a gasi cuvintele potrivite. Aceste carti sunt scrise intr-un limbaj simplu si coerent adecvat capacitatilor de intelegere ale copilului.

            Axeaza-te mai mult pe momentul Invierii. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stie si sa il inteleaga din ceea ce inseamna Pastele.

              Explica-i si de ce inrosim oua pentru Paste. El trebuie sa stie ca nu este numai o activitate distractiva, ci ca are si o semnificatie spirituala. Exista mai multe legende legate de acestea. Pe de-o parte se vesteste ca atunci cand Iisus a fost rastignit, sangele lui a curs peste cateva oua pe care mama Sa, Sfanta Fecioara Maria, le avea intr-un cos si acestea s-au inrosit. Alte legende spun ca acestea sunt rosii pentru ca simbolizeaza patimile si suferinta lui Iisus.

                Lumina din noaptea de Inviere este un alt simbol de care micutul tau trebuie sa stie. Pe masura ce creste il vei lua cu tine si cu intreaga familie la slujba de Inviere din noaptea din Sambata spre Duminca Pastilor si va vedea ca la un moment dat toate persoanele de acolo vor urma indemnul preotului "Veniti de luati lumina" si vor aprinde lumanarelele din jur. Explica-i micutului tau ca fiecare lumanare aprinsa in acea noapte la Biserica reprezinta simbolul Invierii Domnului Iisus Hristos. Sau, mai pe intelesul lui, spune-i ca reprezinta momentul in care binele invinge raul, asa cum a invatat el din povesti.

                  Implica micutul in activitati si pregatiri pentru Pasti. Fie ca e vorba de curatenie, gatit sau vopsit oua ori de jocuri si jucarii cu specific, toate reprezinta ocazii minunate pentru ca micutul sa invete semnificatia acestei sarbatori. Implicarea copilului in realizarea de crafturi, felciitari si decoratiuni pentru casa servesc aceluiasi scop.

                    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                    Taguri Vopsit oua copii Activitati pasti copii Crafturi Pasti copii Pregatiri Pasti copii

                    Articole recomandate

                    Citeste si despre