Invata copilul sa picteze oua de Paste!

/ / Modificat: 2014-04-02
Invata copilul sa picteze oua de Paste!

Sarbatoarea Pastelui este foarte aproape, iar in Saptamana Mare toata lumea purcede la inrosirea si incondeierea oualor, cea mai cunoscuta traditie a acestei sarbatori. Implica si copilul in vopsirea si pictarea oualor de Paste, una dintre cele mai frumoase, dar si simbolice obiceiuri de Pasti. Invata-l cand, cum si de ce se vopsesc ouale si lasa-l sa-si puna imaginatia la contributie, decorand ouale dupa cum doreste, doar cu cateva instructiuni si sugestii din partea ta!

Invata copilul sa vopseasca ouale!

Foto: beaconresort.com

Inainte de a trece la decorarea sau incondeierea oualor, micutul tau trebuie sa stie cum se vopsesc ouale in mod traditional, in primul rand in rosu, iar apoi in alte culori.

Tine copilul prin preajma ta in ziua vopsirii oualor si explica-i fiecare pas, de la spalarea oualor, pana la fierberea lor si inrosire, avand grija sa il tii departe de aragazul unde fierb acestea sau unde pui vopseaua la fiert.

Indicat ar fi sa optezi pentru vopsele care nu presupun introducerea oualor in ea, in timpul fierberii. Alege vopsele care pot fi diluate in apa fierbinte, dar care pot fi preparate fara foc, astfel incat micutul sa poata vopsi ouale in siguranta, fara a sta pe langa surse de foc.

Invata-l cum sa introduca ouale in vopsea cu ajutorul unei linguri. Stai tot timpul langa el si nu-l scapa din ochi atunci cand se afla in bucutarie.

7 modele simpatice de decorat si colorat ouale, pe care le poate face copilul

Dupa ce ati vopsit oua in toate culorile, poti incuraja copilul sa ia o pensula in mana, sa ii pui la dispozitie cateva vopsele/acuarele non-toxice si sa il lasi sa-si puna imaginatia si creativitatea la contributie.

De asemenea, puteti lasa nevopsite cateva oua fierte. Puteti folosi impreuna abtibilduri sau etichete speciale, tatuaje pentru oua sau puteti crea tot soiul de imagini pe fondul coloristic natural al oului.

Iata cateva idei simpatice.

Oua cu mustata

oua-mustata

Foto: babble.com

Unul dintre cele mai simpatice moduri de a-l invata pe copil sa decoreze un ou este sa ii arati cum sa faca mai multe tipuri de mustaciori pe oua.

Acestea pot fi desenate atat pe oua fierte albe, cat si pe cele colorate intr-o singura nuanta. Efectul este unul spectaculos, iar micutul tau nu trebuie sa depuna eforturi pentru a le crea, deoarece sunt foarte simple.

Chipuri vesele si simpatice

oua-figuri

Foto: crafts.kaboose.com

Ouale de Paste pot prinde viata, daca micutul tau este ajutat sa contureze si sa decoreze ouale cu toate elementele unui chip vesel si jovial.

Micutul tau se poate ajuta de acuarele, de creioane colorate speciale pentru decorarea oualor, dar si de elemente decorative (ochisori, fundite, par, nasuc etc.), pentru a putea crea cele mai vesele si simpatice personaje.

Oua-curcubeu

oua-curcubeu

Foto: babble.com

Pune-i copilului in manuta o pensula, o cutie de acuarele si lasa-l sa se distreze dupa bunul plac. Lasa-l sa amestece culori, sa traseze linii in diferite culori si sa se joace cu amestecuri cromatice, asa cum ii dicteaza imaginatia.

Orice forme ar iesi pe ou, cu siguranta vor avea un aspect artistic si creativ si vor fi apreciate de toti membrii familiei, deoarece vor fi capodoperele micutului vostru.

Oua imbulinate

oua-buline

Foto: redtedart.com

Nu stim daca au "imbulinat-o" deoarece au facut vreo boacana sau nu, cert este faptul ca unele oua, foarte la moda astazi, sunt cele care au colorate diverse buline, in mai multe culori sau uni.

Faceti contraste puternice de culori. De exemplu pe fond galben sau albastru, faceti buline rosii, iar pe altele roz colorati buline mov ori albastre.

Distrati-va si cu oua pe care sa se regaseasca buline multicolore.

Oua primavaratice

oua-floricele

Pastele este o sarbatoare primavaratica, iar fetitele se pot distra decorand ouale vopsite cu floricele simpatice, simbolurile acestui anotimp infloritor.

Cumpara-i micutei tale floricele decorative si invat-o sa le lipeasca pe ousoarele vopsite in prealabil.

Poate lipi mai multe flori sau poate construi o singura floare, daca ii achizitionezi si tulpina, frunzisoare si petale colorate.

Poate sa si coloreze florile, nu neaparat sa ataseze piese decorative.

Oua sclipicioase

oua-sclipici

Foto: halfhourmeals.com

Una dintre cele mai distractive si adorate de copii metode de a picta sau decora ouale de Paste este sa le pui la dispozitie sclipici de toate culorile prin care sa le tavaleasca.

Nimic nu place mai mult unui copil decat efectul stralucitor si luminos al sclipiciului. Incurajeaza-l sa foloseasca oua fierte albe, nevopsite.

Pune-l sa intinda lipici non-toxic pe toata suprafata oului si apoi sa il tavaleasca rapid prin sclipiciul colorat. Apoi, puneti-le la uscat.

Ousoare animalute

oua-animale

Foto: halfhourmeals.com

Ouale colorate de Paste se pot transforma cu usurinta in animalute cu ajutorul catorva elemente decorative foarte simple. Ai nevoie doar de un marker negru, cartoane tari colorate, foarfece si creioane colorate sau acuarele.

Micutul trebuie doar sa coloreze ochisorii cu o carioca, iar restul oului poate fi decorat cu ajutorul cartoanelor decupate in forma de ochisori, botic, gurita, cioc sau alte parti ale chipului animalutelor - maimutica, ratusca, porcusor etc.

Invata copilul cand si de ce se vopsesc ouale de Paste!

Cu siguranta ca cel mic te va intreba de ce ce se fac ouale rosii si cand anume, de aceea, trebuie sa fii pregatita sa raspunzi la intrebari, pe intelesul lui.

Ouale se vopsesc doar in Saptamana Mare din Postul Pastelui, mai exact in Joia Patimilor.

Explica-i prichindelului ca acum mii de ani, in Joia Patimilor a fost rastignit Iisus Hristos, care a fost jertfit pe cruce pentru omenire.

Mama Sa, Fecioara Maria l-a urmat pana pe varful Golgota, unde Iisus si-a carat crucea pe care a fost si rastignit. Fecioara avea cu ea un cos cu oua fierte, iar atunci cand Fiul Sau a fost rastignit si s-a aruncat la picioarele lui, picaturi de sange de pe trupul Mantuitorului au curs direct pe ouale rosii din cosuletul mamei Sale.

De atunci, traditia spune ca ouale se inrosesc in Joia Mare, pentru a simboliza jertfa lui Iisus si se ciocnesc si mananca in Duminica Pastelui, pentru a marca bucuria Invierii Lui din morti.

In plus, superstiile populare sustin ca cei care vopsesc ouale in Joia Mare sunt protejati de rele si suferinta sau suparare.

Ouale se vopseau doar in rosu in trecut, insa pe masura ce a trecut timpul, practica vopsirii lor a permis si adoptarea altor culori si chiar a unor modele pe acestea.

Tu ti-ai invatat prichindelul sa vopseasca oua? Ce capodopere a facut? Ai trucuri prin care l-ai invatat sa vopseasca oua de Paste? Impartaseste-le in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vopsit oua Pasti Pasti copii Activitati pasti copii Pregatiri Pasti copii Vopsit oua copii

Articole recomandate

Citeste si despre