Teama de serbare: cum il ajuti pe copil sa isi inteleaga si sa isi exprime emotiile?

/ / Modificat: 2016-06-28
Teama de serbare: cum il ajuti pe copil sa isi inteleaga si sa isi exprime emotiile?

Copiii au capacitatea de a-si cataloga experientele drept pozitive sau negative inca de la varste foarte fragede. Daca in prima faza emotiile lor sunt fie de bucurie, fie de suparare, acestea devin tot mai complexe pe masura ce copiii cresc.

In primele luni de viata, copiii zambesc atunci cand sunt satui, cand sunt odihniti, cand descopera o jucarie noua sau cand au parte de momente de tandrete cu parintii lor, copiii isi exprima fericirea si seninatatea prin zambete sau chicoteli.

Atunci cand nu primesc ceea ce isi doresc, cand nu au parte de atentia dupa care tanjesc sau cand pur si simplu sufera de foame sau din cauza oboselii, bebelusii isi exprima supararea prin plans.

Pe masura ce cresc si evolueaza, trairile si sentimentele lor devin tot mai complexa. Dupa varsta de 1 an copiii experimenteaza emotii noi precum sunt entuziasmul, teama, frustrarea, distractia, amuzamentul, furia.

Dupa ce va invata sa le recunoasca el insusi, tu ai datoria de a-l ajuta sa si le exprime intr-un mod cat mai productiv. Reprimarea lor nu este o solutie, nici macar atunci cand este vorba despre emotii negative, asa ca trebuie sa il inveti pe copilul tau sa si le exprime intr-un fel in care sa nu il afecteze prea mult nici pe el, dar nici pe cei din jur. In perioada gradinitei si a scolii, copiii experimenteaza emotii noi, pe masura ce au parte de experiente noi, asa cum sunt serbarile scolare.

Acestea pot scoate la iveala emotia, teama de necunoscut, teama de a fi ridicol, teama de a dezamagi, furia, stresul, dar si bucuria de a participa la evenimente sociale, mandria de a se face remarcati, increderea in fortele proprii.

In aceasta perioada este cu atat mai important sa ii vorbesti copilului tau despre sentimente si despre felul in care si le poate exprima, pentru a-l ajuta sa se descarce, sa se debaraseze de sentimentele negative si sa se concentreze mai mult pe cele pozitive.

Iata cateva trucuri prin care poti face asta!

Intreaba-l cum se simte in diferite situatii

Daca educatoarea sau invatatoarea i-a atribuit un rol intr-o piesa de teatru sau o poezie ori un cantec pentru serbare, intreaba-l in primul rand daca este multumit de ceea ce i s-a atribuit si discuta cu el despre motivele pentru care este incantat sau, dimpotriva, nefericit.

Intreaba-l ce simte referitor la misiunea sa si la ale celorlalti colegi. Incearca sa afli cauza frustrarilor, daca este cazul. Poate ca micutul tau nu a primit rolul principal, iar el isi dorea sa fie in centrul atentiei ori poate ca lucrurile stau exact pe dos si a primit un rol mult mai important decat si-ar fi dorit.

La aceasta varsta, prescolarii incep sa se remarce ca introvertiti sau extrovertiti si tocmai de aceea este important ca tu sa receptionezi corect aceste semnale. In plus, este si varsta la care spiritul competitiv devine fie mai accentuat, fie mai estompat si se poate manifesta prin retragere si izolare sau prin invidii si certuri cu colegii de generatie.

Copilul tau are nevoie mai mult ca oricand de tine, pentru a face diferenta dintre bine si rau si pentru a invata sa-si controleze emotiile si sa le dirijeze intr-o directie productiva, indiferent de natura acestora.

Ajuta-l sa-si faca o idee despre emotii

Foloseste-te de toate mijloacele de care dispui pentru a-l ajuta pe copilul tau sa isi identifice propriile sentimente. Puteti asculta impreuna un cantec trist, pentru a-i exemplifica tristetea sau nostalgia, puteti desena un personaj care sa reprezinte acest sentiment, puteti sa va folositi de o poveste pentru a intelege ce inseamna si cum se poate manifesta.

Copiii au nevoie de asocieri cu lucrurile pe care le cunosc deja atunci cand afla lucruri noi sau cand experimenteaza stari de care nu s-au mai lovit. Pe de alta parte, este foarte important sa il inveti pe copilul tau si ce inseamna empatia in astfel de momente si sa ii spui in repetate randuri ca intelegi prin ce trece si ce simte, sa il reasiguri continuu de dragostea si de sprijinul tau si sa il ajuti sa isi canalizeze energia catre sentimentele pozitive.

Inteligenta emotionala si autocontrolul

Copiii au nevoie sa isi inteleaga starile pentru a putea profita de ele. Se spune ca oamenii cu adevarat fericiti nu sunt aceia veseli tot timpul, ci aceia care alterneaza sentimentele positive cu cele negative intr-o armonie perfecta.

Asta nu inseamna ca trebuie sa-i dai unda verde copilului tau de cate ori se infurie si incepe sa arunce cu obiecte, sa tipe sau sa-i loveasca pe cei din jur, ci doar ca il poti invata sa-si exprime astfel de stari fara a rani pe nimeni.

Inteligenta emotionala este capacitatea copiilor de a-si recunoaste propriile emotii si de a le gestiona astfel incat sa nu-i raneasca pe cei din jur, este abilitatea lor de a recunoaste emotiile celor din proximitatea lor, este puterea de a nu cadea prada primelor impulsuri si de a actiona intotdeauna judecat si asumat.

Ai acum ocazia sa iti inveti copilul ce inseamna sa fii responsabil de emotiile celor din jur si cat de usor poti gasi o modalitate de a-ti elibera sufletul fara a le face altora rau.

Copilul tau a avut emotii la serbare? Cum ai gestionat situatia? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Pregatirea pentru serbare: cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca teama de a vorbi in public?

Emotiile inainte de serbare. Cum il ajuti pe copil sa le depaseasca?

Inteligenta emotionala in educatia copiilor

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii Exprimarea emotiilor la copii Sentimente copii Serbare copii

Articole recomandate

Citeste si despre