Recenka si ouale de Pasti - o poveste despre prietenie si traditii pascale

/ / Modificat: 2017-04-11
Recenka si ouale de Pasti - o poveste despre prietenie si traditii pascale

„Recenka si ouale de Pasti” este cea mai noua aparitie editoriala din cadrul colectiei de carte ilustrata pentru copii de la editura Frontiera. Cartea este o poveste de inspiratie ruseasca, rescrisa de autoarea americana Patricia Polacco, indragita autoare si ilustratoare americana pentru copii.

Provenita dintr-o familie cu traditii culturale mixte (irlandeze dupa tata si ruso-evreiesti dupa mama), Patricia Polacco a crescut impreuna cu bunicii, inconjurata de povestile si amintirile lor.

Babusca ei, bunica dinspre mama, obisnuia sa adune nepotii in jurul focului, sa umple un castron cu mere si floricele de porumb si sa porneasca „tirul” povestilor in fata ochilor nerabdatori ai copiilor. Din aceste povesti repetate de sute de ori, atarnand mereu la granita dintre realitate si inventie, si-a tras Patricia Polacco seva cartilor sale. A scris peste 100 de carti pentru copii, toate inspirate din copilaria ei si impregnate de nostalgia traditiilor familiale.

„Recenka si ouale de Pasti” este o poveste despre relatia emotionanta dintre Babusca si o gasca salbatica, ratacita in curtea vechii casute, dar si despre minunea vietii noi pe care o aduce fiecare primavara.

Babusca este renumita pentru maiestria cu care incondeiaza ouale de Pasti. La inceputul povestii, Babusca se pregateste pentru targul de Pasti de la Moscova, unde merge in fiecare an cu un cos plin de oua pictate. Gasca salbatica pe care o ia in grija primeste numele de Recenka si devine companionul de suflet al babutei. Intr-o zi, Recenka rastoarna din greseala cosul cu ouale pictate, provocandu-i multa amaraciune batranei. Dar Recenka nu este o gasca obisnuita, si intreaga poveste ia o frumoasa si neasteptata intorsatura.

„Copiii afla din aceasta carte ca prietenia inseamna a primi, dar si a darui, si se bucura impreuna cu Babusca cea cu suflet de mare de toate micile minuni care trec indeobste neobservate: darurile pe care ni le fac ceilalti, felul misterios in care se randuiesc lucrurile in viata noastra si, nu in ultimul rand, triumful vietii noi”, spune Ileana Achim, directorul editorial al Editurii Frontiera.

Cartea este ilustrata de autoare intr-un stil cu bogate motive rasaritene: oua pictate cu motive autentice rusesti si ucrainene, cupolele colorate ale vechii Moscove si un fundal discret de iconografie rasariteana. In felul acesta, povestea le ofera parintilor un punct de plecare pentru discutii despre traditiile sarbatorii si primaverii din spatiul rasaritean.

Cartea, recomandata copiilor intre 3 şi 10 ani, este disponibila pe site-ul editurii, www.editurafrontiera.ro, la pretul de 39 de lei. De asemenea, cartea se gaseste in librariile Humanitas, Librarium şi multe alte librarii independente din tara.

Despre Editura Frontiera

Editura Frontiera este o editura tanara, care, din 2009, ofera parintilor si copiilor din Romania carti de referinta din domeniul psihologiei copilului prin intermediul colectiei de carte pentru copiii cu autism si alte dizabilitati de dezvoltare.

Din 2016, portofoliul editurii s-a imbogatit cu colectia de carte ilustrata, care isi propune sa aduca in limba romana povesti memorabile din marea literatura pentru copii, carti care au rezistat probei timpului si care se remarca atat prin impactul narativ, cat si prin ilustratia deosebita. Alte titluri pentru copii aflate deja in portofoliul editurii Frontiera sunt „Willie Fulg de Nea” de Jacqueline Briggs Martin (povestea primul fotograf al fulgilor de zapada) si „Din fericire” de Remy Charlip (cea mai cunoscuta carte a artistului avangardist newyorkez Remy Charlip).

De asemenea, editura are in pregatire multe alte titluri importante de carte ilustrata si sustine in gradinite ateliere de lectura si lucru manual gandite pe baza cartilor editate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre