Explica-i copilului semnificatia zilei de 1 Decembrie!

/ / Modificat: 2023-11-29
Explica-i copilului semnificatia zilei de 1 Decembrie!

Ziua de 1 Decembrie este una plina de incarcatura istorica pentru romanii de pretutindeni. Este Ziua Nationala a Romaniei. Copiii mici care inca nu au pasit pe portile scolii si la orele de istorie nu vor sti exact ce anume se intampla intr-o astfel de zi. Si atunci cum explici copilului semnificatia ei?

Ia un glob pamantesc pentru copii sau un atlas si identifica-i pe el tara noastra

Daca este la o varsta foarte mica, ajuta-l sa isi faca o idee despre ce inseamna ideea de tara, granita, cum e localizata pe harta, punandu-i degetelul si aratandu-i pe harta unde este Romania. Spune-i ca acolo undeva se afla si el!

Vorbeste-i despre steagul Romaniei si despre semnificatia lui

Porneste de la cel mai important simbol al tarii noastre: drapelul! Spune-i ce semnifica si ce valoare are pentru tara noastra.

Explica-i ca exista mai multe tari si fiecare are cate un steag specific. Explica-i de ce al nostru are culorile rosu-galben-albastru! Pentru ca este posibil sa te si intrebe. Ii poti spune ca albastru inseamna libertate, galben inseamna dreptate si rosu semnifica fratia.

E timpul pentru o scurta lectie de istorie legata de ziua de 1 Decembrie

Daca prichindelul tau este mai maricel atunci poti aprofunda mica lectie si poti intra in cateva amanunte mai specifice. Acestea ar fi ca este Ziua Unirii in care toate tarile romanesti s-au unit intr-un singur stat numit Romania. Nu cred ca este indicat sa ii spui si date pentru ca nu le va retine. Ii poti spune ca Unirea s-a infaptuit la Alba Iulia sub conducerea regelui Ferdinand I. Ii poti vorbi despre tarile romanesti care s-au reunit la acea data si alte astfel de detalii, neintrand in amanunte foarte exacte. Important este sa retina cum a luat nastere statul roman!

Cautati impreuna informatii despre Unire si despre conducatorii tarilor care s-au reunit sub un singur nume, daca micutul se arata interesat! Cauta poze si ilustratii specifice cu regele, luptatorii etc.

Cumpara-i materiale despre aceasta sarbatoare nationala

Inca de cand este mic ii poti cumpara un mic drapel, cateva insigne sau materiale patriotice sau carti si dvd-uri cu filme despre sarbatoarea nationala. Incearca sa alegi materiale cat mai animate si mai colorate, pentru ca un film istoric despre Marea Unire nu ii va capta atentia!

Vorbeste-i despre traditiile noastre

Explica-i cateva lucruri si traditii care ne sunt specifice, pentru a-l ajuta un pic sa isi dea seama de ce ne diferentiem de alte popoare si tari pe care el le vede pe harta sau pe glob. Trebuie sa ii conturezi in minte o entitate numita Romania in care el locuieste si care nu este acelasi lucru cu Grecia sau Bulgaria pe care le-a vizitat in vacanta. Acest lucru se poate face prin explicarea valorilor si cutumelor specifice tarii noastre.

Mergeti impreuna la parada organizata de 1 Decembrie in orasul vostru

Dupa ce i-ai explicat in detaliu si cat mai pe intelesul lui care este simbolistica acestei zile, este cazul sa o exploreze personal. Du-ti micutul la paradele militare organizate cu ocazia acestei sarbatori si nu uita sa ii explici ce se intampla acolo si de ce.

Este ocazia potrivita sa ii vorbesti si despre imn. Poate ca nu are o varsta la care sa il retina, dar este destul de mare pentru a-l putea identifica in cazul in care il mai aude si cu alte ocazii. Nu este o idee rea sa ii explici si ce inseamna el pentru Romania.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre