Copiii invata despre arhitectura si spatiul construit in scolile de stat prin De-a arhitectura

/ / Modificat: 2013-12-10
Copiii invata despre arhitectura si spatiul construit in scolile de stat prin De-a arhitectura

Copiii invata despre arhitectura si spatiul construit in scolile de stat prin De-a arhitectura

Programul educational De-a arhitectura – predare prin observare si experimentare a arhitecturii pe intelesul copiilor s-a extins la 60 de clase si 1500 de elevi.

arhitectura1
Un program educational al Asociatiei "De-a arhitectura", desfasurat la nivel national.

Programa pentru cursurile optionale De-a arhitectura se afla in faza finala de acreditare la Ministerul Educatiei Nationale. Programul educational "De-a arhitectura in orasul meu" se desfasoara deja pentru al doilea an consecutiv. Pentru anul scolar 2013-2014, cursul despre arhitectura si mediu construit, adresat copiilor cu varste intre 9-11 ani, ajunge in 60 de clase din scoli de stat si private, la un numar de aproximativ 1500 de elevi din Bucuresti si din tara (Timisoara, Arad, Sibiu, Brasov, Sfantu Gheorghe, Reghin, Cluj- Napoca).

"De-a arhitectura in orasul meu" este implementat ca o curricula optionala sau extracurriculara, cu sprijinul entuziast al arhitectilor membri si al voluntarilor Asociatiei. S-au implicat activ si Ordinul Arhitectilor din Romania precum si Uniunea Arhitectilor din Romania.

arhitectura_2
Proiectul este finantat atat cu sprijinul celor doua organizatii de arhitecti, dar mai ales din fonduri private, furnizate de companii care pun accentul pe educatie ecologica, sustenabilitate si educatie in arhitectura. Pana in prezent Holcim si compania germana Xella, prin brandul YTONG, au fost cele mai active in sustinerea De-a arhitectura.

"Copiii sunt foarte incantati de modul in care se desfasoara aceste cursuri, pentru ca se pune accentul pe observare si experimentare. Pe baza unei programe si a unei metodologii atent construite, in colaborare cu psihologi si pedagogi, reusim sa facem din cursurile De-a arhitectura un joc, din care copiii invata despre spatiul construit, arhitectura, design, dar si notiuni de cultura generala si principii de ecologie si sustenabilitate," explica arh. Corina Croitoru, fondator De-a Arhitectura.

arhitectura_orasul_meu
Inspirate de modelul de invatamant din tarile nordice, considerat a fi cel mai eficient in invatamantul primar, cursurile interdisciplinare sunt predate de arhitecti, in colaborare cu invatatorul clasei. "De-a arhitectura in orasul meu" a atins performanta de a fi sustinut in patru limbi: romana, germana, maghiara si engleza.

Proiectul a fost dezvoltat de sase arhitecte, mame la randul lor, care inteleg nevoile copiilor si modul in care acestia reactioneaza la informatii noi, parte integranta din viata lor de zi cu zi. Astfel, arhitectele Mina Sava, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil, Vera Marin si Miruna Grigorescu au atras ulterior sprijinul altor arhitecti de prestigiu, al Ministerului Educatiei si al partenerilor care au finantat acest proiect.

arhitectura_copii
"Educatia in arhitectura si mediu construit poate pune bazele responsabilitatii sociale si a culturii urbane pentru viitorii cetateni. Prima promotie De-a arhitectura a absolvit in 2013 – 220 de copii din trei scoli de stat si patru scoli private. Anul acesta proiectul a luat amploare, fiind extins la 60 de clase si 1500 de copii din toata tara. incepand cu 2016, 10.000 de elevi din 400 de clase din Romania, alaturi de 100 de arhitecti, vor fi implicati in program in fiecare an," a declarat arh. Mina Sava, fondator De-a arhitectura.  

Partenerii si voluntarii De-a arhitectura

Partenerul principal al cursului "De-a arhitectura in orasul meu" pentru anul scolar 2013-2014 este Holcim Romania, care de multi ani se implica in proiectele educationale din Romania, ca parte a angajamentului sau pentru Dezvoltare Durabila. Holcim Romania a lansat in martie 2013 si "Lectia verde – Creeaza-ti mediul!" – primul manual digital dezvoltat vreodata in Romania. Alaturi de Holcim Romania si cu ajutorul arhitectilor Adriana Comanici, Claudia Bingol, Iuliana Bratasanu, Catalin sandru, Oana Popescu, Monica Popescu, Oana Sorina Paval, Mihaela Tomescu, Ioana Rizea, Monica Sabau, Consuela Dumitru, Iulia Patru si Diana Galos si studentii arhitecti Madalina Bold, Andreea Lupu si Lucian Calugarescu "crestem" orasele Bucuresti si Cluj-Napoca.

YTONG este primul brand care s-a alaturat viziunii Asociatiei "De-a arhitectura" in 2013 facand posibil programul nostru pentru saptamana scoala Altfel "De-a arhitectura povestita".  YTONG ne va fi alaturi pentru a doua oara, in acest an scolar, in cadrul conferintelor pentru scolari sustinute de arhitecti notorii ai momentului, menite sa ii inspire si sa le deschida noi cai catre cunoastere. Conferintele se vor desfasura in cadrul programului scoala Altfel: "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" (2014). Brandul de origine germana YTONG este lider mondial in productia de beton celular autoclavizat si are o lunga traditie de sustinere a arhitecturii la nivel international.

Crestem impreuna si orasul Otopeni alaturi de Fundatia Acvatot, cu ajutorul arhitectei Andreea Mihaela Stan. Fundatia Acvatot colaboreaza cu Asociatia "De-a arhitectura" si in facilitarea vizitelor copiilor din programul Asociatiei la statiile sale de tratare a apei potabile, facand astfel posibila o invatare concreta, legata de realitate.

Crestem impreuna orasul Sibiu alaturi Uniunea Arhitectilor din Romania, filiala Sibiu, brandul Pazo si arhitectii care predau cursul: Iulia Nistor, Mircea tibuleac, Carmen sandru, Anca Bordean, Alexandru Gavozdea si Livia Aruncutean. UAR filiala Sibiu a fost alaturi de noi in cadrul trainingului de pregatire a cadrelor didactice si a arhitectilor ce sustin anul acesta cursul.

In Timisoara cursul este predat de catre o echipa entuziasta formata din arhitectii voluntari: Florina Avramut, Oana Simionescu, Dana Ardelean, Oana Aneci, Claudia Godean, Brandusa Havasi, Rethy Dora, Brigitte Hajdu, Razvan Vingan, Alexandra Garomfir, Zeno Ardelean, Thomas Strumberger, Mihai Danciu, Anda Meier, Negrisanu Daniela, Bogdan Duica, Simona Mesaros, Simona Istoc, Diana Pepici iar in Arad de catre arhitectii: Amalia Ignuta, Alexandru Leric, Diana Dihel, Laura Suciu.

Am ajuns si in Brasov, unde cursul este predat de arhitecta Deea Mihaltan, in Sfantu Gheorghe de catre arhitectii Cora Dumitrescu si Raluca Zbarcea, iar in Reghin de catre arhitectul Klaus Birthler. Am atins astfel performanta ca "De-a arhitectura in orasul meu" sa fie sustinut in patru limbi: romana, germana, maghiara si engleza.
    
In parteneriat cu Holcim Romania vom ajunge in cadrul programului scoala Altfel si in micile comunitati din Alesd (Bihor) si Campulung  Muscel (Arges) pentru a ne juca de-a arhitectura cu elevii din clasele a III-a si a IV-a.

Obiectivul pe termen lung al acestui program educational este introducerea in scoli a educatiei de arhitectura si mediu construit, cu titlu de materie optionala precum si incurajarea si indrumarea cadrelor didactice in a utiliza mediul construit si arhitectura ca resursa de invatare pentru alte materii.

"Intelegandu-si locul ca o veriga in succesiunea generatiilor, copiii vor constientiza cat de importante sunt comportamentele si deciziile lor in crearea viitorului propriului oras," spune arhitect Miruna Grigorescu, membru fondator al Asociatiei "De-a arhitectura".
    
Pentru anul scolar 2014-2015, inscrierile se vor desfasura in perioada 15.12.2013-01.03.2014, si se vor realiza direct pe site-ul Asociatiei, www.de-a-arhitectura.ro, pentru un numar de maxim 100 de clase din toata tara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri De-a arhitectura

Articole recomandate

Citeste si despre