Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Concediul pentru cresterea copilului, luat in calcul ca vechime in specialitate

16 Iulie 2013

Concediul pentru cresterea copilului se va lua in calcul ca vechime in specialitate, se arata in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011. Aceasta aduce modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007.

Anotimpuri - activitati

mama_bebe

Astfel, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 prevede ca de la 1 ianuarie 2012 "Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."

 

De asemenea, noua ordonanta aduce modificari si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011). Noile reglementari prevad ca "Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."

 

Ultimele vizeaza, pe langa concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, si:


- concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, platit;


- concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;


- concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni, se arata in articolul avocatnet.ro.

In plus, de aceste drepturi beneficiaza, optional, nu doar oricare dintre parintii firesti ai copilului, ci si oricare dintre parintii adoptivi,persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.

Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare.

Suntem mame. Ne stresam. E scris in ADN-ul nostru. Grijile vin la pachet cu parinteala. Citeste experienta unei mame ca tine!

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA
OK

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul