Cele 7 medalii ale succesului

/ / Modificat: 2013-02-06
Cele 7 medalii ale succesului

Ultimii ani au subliniat tot mai clar ca educatia de calitate oferita inca din copilarie este calea pentru a ajunge la succes. Iar un parinte bun vrea sa ii ofere micutului sau cele mai bune conditii pentru a creste fericit. Dar concret ce putem face? Unde este acel manual al succesului pentru copiii nostri?

Greu de crezut ca putem avea toate ideile intr-un singur loc. Dar putem alege din multiplele informatii din jur pe cele care conteaza cu adevarat. Un excelent instrument este si noua aparitie editoriala de la Polirom: Cele 7 medalii ale succesului – povestiri pentru parinti si copii (autori Georgeta si Ovidiu Panisoara, profesori de psihologie si de pedagogie la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti).

Asa cum este scris inca din titlu, este o carte atat pentru parinti, cat si pentru copii. O carte care ii va invata pe cei mici cum sa isi dezvolte 7 trasaturi: rabdarea, curajul de a vorbi in public, empatia, perseverenta, curiozitatea, cooperarea/rezolvarea conflictelor, creativitatea. Este o lectura frumoasa pentru copii (fiecare povestire ajunge la un set de reguli pe care copilul le interiorizeaza si fiecare trasatura este subliniata de o poezie care il ajuta sa retina mai bine ce trebuie sa faca), dar gasim si cate un "Colt" al parintilor pentru fiecare dintre cele 7 medalii (unde parintele afla ce alte activitati poate sa faca cu cel mic pentru a consolida cele invatate).

Opriti-va o secunda si priviti spre copilul dumneavoastra. Cat de important este sa aiba rabdare? Sunt studii care arata ca micutii care au avut rabdare cand au fost mici (capacitatea de a amana un lucru) au ajuns adulti de succes cand au crescut.

Dupa ce va intoarceti obositi de la serviciu sau ati avut o zi grea copilul va intelege si va ajuta? Atunci da dovada de empatie (stie sa il inteleaga pe celalalt, se poate pune in pielea celuilat). Cand va creste, empatia il va ajuta sa fie bine vazut la serviciu sau sa aiba o casnicie si o familie fericita. Tot in directia aceasta merge rezolvarea de conflicte.

Sau cat de important este sa devina perseverent, sa isi propuna obiective importante si sa le urmareasca cu tenacitate? Sa nu se dea batut imediat ce greutatile apar? Viata o sa ii ofere si piedici si este bine sa nu fie dezamagit, sa se ridice si sa mearga mai departe. Viata apartine celor indrazneti (ceea ce inseamna ca si curajul de a vorbi in public il va ajuta mult) etc.

Cartea cele 7 medalii ale succesului se gaseste in librarii, pe site-ul editurii Polirom, iar pe site-ul www.performante.ro gasiti mai multe detalii (inclusiv povestirea despre rabdare).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre