8 idei de martisoare pe care le pot face copiii

/ / Modificat: 2017-02-28
8 idei de martisoare pe care le pot face copiii

1 Martie bate la usa, la fel si primavara mult asteptata! Profita de sarbatoarea martisorului pentru a petrece tip de calitate cu copilul tau. Invata-l cum sa creeze propriile martisoare pe care sa le daruiasca colegelor de gradinita sau de scoala, educatoarelor sau invatatoarelor.

Iata cate idei simple, de pus in practica:

Martisoare florale din hartie glasata

Nu iti trebuie decat cateva coli diferit colorate din hartie glasata, lipici si foarfeci pentru decupat. Deseneaza cu ajutorul unui marker subtire sau al unui creion bine ascutit forme de flori si de frunze pe colile de hartie glasata, apoi decupeaza-le. Poti sa conturezi o frunza mai mare si o decupezi, iar peste ea sa lipesti o floricica cu mai multe petale. Lipeste apoi o bulina mica, galbena in centrul florii. Ii da un aspect desavarsit si vesel. La final, prinde snurul martisorului de frunza cu ajutorul unui capsator sau lipeste-l cu ajutorul unui pistol de lipit.

Incurajeaza-l pe cel mic sa deseneze si sa decupeze impreuna cu tine. Supravegheaza-l atunci cand lipeste partile martisorului, pistolul de lipit nefiind un obiect pe care trebuie sa il lasi la indemna copiilor. Cel mic se poate frige, daca nu ii arati cum trebuie sa il manevreze corect.

martisor-hartie-glasata

Martisoare din fetru

Ai nevoie de pasla fetru, albinute si buburuze din lemn, pe care le poti cumpara la bucata si snururi pentru martisoare. Poti confectiona din fetru floricele, capsuni, masinute, norisori, un soare vesel, stelute sau orice alta figurina iti trece prin cap. Potriveste apoi pe floricele din fetru albinutele si buburuzele si lipeste-le, cu ajutorul pistolului de lipit.

martisoare-fetru

Martisoare cu nasturi sau margele

Pentru aceste martisoare, ai nevoie de mai multe cartoane decupate cu ajutorul unor foarfeci decorative. Pe carton poti lipi nasturei, margele, resturi de la creioane colorate, pentru a forma fluturasi sau floricele, sau chiar buline de diferite dimensiuni, realizate cu perforatorul de hartie.

Fluturasi din hartie

Ai nevoie de doua perforatoare, unul in forma de cerc si unul in forma de inimioara, si cateva fasii de hartie glasata de culoare neagra. Decupeaza mai intai o bulina. Lipeste apoi in mijlocul ei o fasie de hartie neagra. Decupeaza apoi doua inimoare, care vor reprezenta aripile fluturasului. Roaga-l pe cel mic sa deseneze bulinute pe aripi, cu ajutorul unei carioci negre. Si gata, ai obtinut un martisor simplu si dragut.

fluturasi-hartie

Martisoare din pasta modelatoare

Cu ajutorul matritelor de la plastilina si al sabloanele creative pot confectiona figurine minunate din pasta modelatoare. Ulterior, copilul tau le poate picta cu ajutorul acuarelelor. Vor arata minunat!

Martisoare din ipsos

Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci pasta de ipsos, sa o torni in diferite forme si sa o lasi la uscat. Odata ce figurinele sau intarit, le poti scoate din forme si iti poti invita fetita sau baietelul sa le picteze cum doreste. La final, puteti lipi figurinele pe cartonase colorate, decupate cu foarfece decorative.

Figurine din ata, in stil popular

Figurinele confectionate din ata alba si rosie sunt printre cele mai spectaculoase martisoare realizate manual. Fetitele de scoala generala s-ar descruca de mimune sa le faca. Pentru realizarea lor, ai nevoie de ata in doua culori si de o bucata de carton. Pentru inceput, ia un fir alb si unul rosu, de aceeasi lungime si innoada-le la un capat. Rasuceste apoi cele doua fire de ata in sensuri diferite. Dupa ce ai terminat de rasucit, prinde firele de nodul facut anterior si da-le drumul. Acestea se vor rasuci unul in jurul celuilalt.

Odata obtinut snurul martisorului, pot trece la a doua etapa: realizarea figurinelor, femeie si barbat, in port popular. Infasoara de mai multe ori ata rosie in jurul unui carton, lat de mai multi centrimetri. Introdu snurul alb-rosu prin capatul de sus si innoada-l. Taie apoi manunchiul de ate in partea de jos si vei obtine o maturica. Ca sa faci capul figurinei, strange pur si implu manunchiul de fire cu o ata din alba, pentru contrast.

martisor

Procedeaza la fel pentru talie. Pentru brate, infasoara inca o data ata rosie pe carton, pana ajungi la grosimea dorita. Taie ata si introdu manunchiul de fire printre firele primului manunchi. Leaga apoi al doilea manuchi la ambele capete si taie atele, pentru a obtine manutele. Figurina barbat se confectioneaza din ata alba, la fel ca si figurina femeie. Singura diferenta este ca va trebuie sa desparti in doua manuchiul de fire care repezinta fusta si sa le legi in partea de jos.

Martisoare din hartie filigran

Martisoare din hartie filigran (hartie rasucita) se realizeaza prin tehnica quilling si sunt extrem de frumoase si elegante. Pentru a obtine martisoare deosebite, ai nevoie de un set de benzi quilling multicolore, un ac de rasucire special pentru quilling (betisor de rasucire), un sablon si lipici. Cel mai simplu martisor quilling pe care il poti face impreuna cu copiii tai este Martisorul fluturas. Pentru corpul insectei, rasuceste o bada quiling de culoare galbena pana vei obtine o bobina.

Aseaz-o in sablon, de exemplu, in forma pentru cerc cu numarul 20. Dupa cateva minute, fixeaza bobina de hartie cu ajutorul lipiciului, altfel risti sa se desfaca. Dupa ce ai lipit bobina, apasa usor pe ea intr-un capat, apoi in celalat, pana capata forma unui ochi. Aripile pot sa le faci in orice nuanta doresti: doua mai mari, si doua mai mici. Pune-le in sablon si lipeste-le cu adeziv, pentru a le fixa. Apoi apasa fiecare bonbina intr-un capat, altfel incat sa obtii o forma de lacrima. La final, lipeste aripile de corpul fluturelui si pune-i doua antene.

Spor la martisoare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Idei martisoare copii Martisoare copii 1 Martie copii

Articole recomandate

Citeste si despre