Trick or treat - Ne dati ori nu ne dati?

/ / Modificat: 2014-10-13
Trick or treat - Ne dati ori nu ne dati?

Trick or treat - Ne dati ori nu ne dati? este o urare din traditionalul colindat de Halloween, cu care copiii deghizati in costume dintre cele mai fioroase "ameninta" casele oamenilor in seara de 31 octombrie. Este un obicei stravechi al acestei sarbatori de origine celtica, preluat de mai toate popoarele occidentale, de-a lungul timpului.

Afla care este povestea acestui obicei, de unde origineaza si mai ales ce se intampla atunci cand persoanele colindate refuza sa dea copiilor bomboanele sau dulciurile mult-asteptate!

Trick or treat, ce poveste ascunde aceasta urare?

  Se apropie acea seara de toamna din an in care toata lumea, cu mic, cu mare se deghizeaza in cate un personaj mistic si porneste la colindat batand la usile vecinilor pentru a primi binemeritatele bomboane sau dulciuri. Colindatul de Halloween este insotit de celebra intrebare "trick or treat?" sau "ne dati ori nu ne dati?", asa cum se traduce in romaneste. Este vorba de o traducere adaptata, intrucat in termeni exacti, urarea transmite mesajul "ne tratati (dati) sau va pacalim (speriem)?". Este o amenintare naiva, dar care are o simbolistica aparte.

Obiceiul de "trick or treat" nu dateaza din vremea celtilor, de unde origineaza sarbatoarea Halloweenului, ci a luat nastere mai incoace, cel mai probabil in Marea Britanie si Irlanda. Data exacta a originii acestui obicei nu se cunoaste cu exactitate, istoria colindatului ramanand inca invaluita in mister.

Cert este ca in trecut, in Marea Britanie, Soctia si Irlanda, nu exista traditia deghizatului in duhuri rele sau demoni, ca acum, si nici sarbatoarea Halloweenului. Era vorba de o traditie numita "insufletire". In timpul festivitatilor organizate cu ocazia Zilei Sfintilor, oamenii saraci plecau sa ceara mancare pe la casele oamenilor. Acestia primeau produse de patiserie, pe care englezii le numeau "prajiturile sufletului". In schimbul acestora, oamenii saraci promiteau sa se roage pentru sufletele mortilor celor vizitati.

De-a lungul timpului, obiceiul a suferit numeroase transformari. La sfarsitul secolului XIX, in Anglia si Irlanda, copiii obisnuiau sa plece la colindat imbracati in haine normale si sa cante rugaciuni si cantece de duh la casele oamenilor, in schimbul carora trebuiau sa primeasca ofrande in numele spiritelor celor morti: mancare, bani etc.

In ciuda faptului ca multa lume asociaza originile Halloweenului cu SUA, celebrul trick or treat a ajuns pe plaiuri americane abia in secolul 20, mai exact in a doua parte a anilor 1930, cand a fost mentionat intr-o multime de reviste si carti sau emisiuni Tv pentru copii. Colindatul de Halloween a patruns insa cu adevarat in inimile americanilor abia in 1952, odata cu lansarea animatiei "Trick or treat", productie Walt Disney, de unde a inceput si perpeturea traditiei in toata lumea.

Astazi, colindul de Halloween are loc in mai toate regiunile lumii. Copiii se deghizeaza in costume dintre cele mai fioaroase si pleaca, inzestrati cu o sacosa, la vanatoare de dulciuri. Bat in usile vecinilor si striga cat de tare pot trick or treat (ne dati ori nu ne dati). Din momentul in care persoanele deschid usa, au de ales intre doua variante: ori ii "trateaza" (treat) pe copii cu binemeritatele dulciuri si sunt lasati in pace si protejati de blesteme, fie refuza sa ii serveasca cu bomboane, moment in care cei mici fie ii sperie, fie le arunca vorbe de duh sau ii pacalesc.  

Dulciurile, rasplata copiilor

Principalele dulciuri cu care sunt intampinati copiii la colindat sunt bomboanele, care inregistreaza vanzari record, in fiecare an, in America. In epoca moderna, gama de dulciuri care sunt oferite copiilor de Halloween s-a diversificat semnificativ. O tendinta a ultimilor ani indica o crestere a gustarilor sau preparatelor facute in casa, din ingrediente specifice de toamna - dovleac, mere, nuci etc. -, dar si a fructelor si a produselor cu ciocolata.

La fel ca si de Craciun sau Anul Nou, persoanele care sunt luate pe nepregatite si nu dispun de dulciuri in casa, dar se trezesc cu micutii "demoni" la usa, nu lasa vizita lor nerasplatita si le ofera bani, doar, doar sa nu fie pacaliti sau blestemati de spirite rele.

Tu obisnuiesti sa mergi cu copilul tau la colindat de Halloween? Crezi ca traditia colindului trick or treat este suficient de dezvoltata si la noi in tara la fel de mult ca obiceiul de a ne costuma? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traditii Halloween Halloween copii

Articole recomandate

Citeste si despre