Halloween pro sau contra?

/ / Modificat: 2015-10-23
Halloween pro sau contra?

Istoria Halloween-ului, ca fiecare festival din istorie, este inspirata din traditii ce s-au mentinut de-a lungul timpului din generatie in generatie. Fiecare isi urmeaza traditiile, asemeni bunicilor si parintilor.
  



Odata cu trecerea timpului, originalitatea procesului tinde sa fie distorsionata, apar adaugari si alteratii. Sapand prin istorie, vom reusi sa descoperim date pierdute si necunoscute cu trecerea timpului.


Asa s-a intamplat si cu Halloween-ul, acesta a fost modificat si au aparut foarte multe povesti de groaza cu fantome, vrajitoare, monstri, spiridusi si fiare. Nu mai sunt povesti inocente. Sunt aceste povesti doar un mit sau exista o farama de realitate? Hai sa inlaturam voalul de mister si sa aflam adevarata fata a Halloween-ului.


Numele de Halloween a aparut de la termenul "hallow", care inseamna sfant. Noaptea de Halloween era numita "Noaptea tuturor sfintilor". Catolicii romani si luterani obisnuiau sa sarbatoreasca in aceasta zi toti sfintii din cer, cunoscuti si necunoscuti, fiind una din sarbatorile foarte importante ale anului bisericesc.



Romanii onorau aceasta zi in numele celor care nu mai sunt pe pamant. Participantii aduceau sacrificii in numele celor morti si se rugau pentru acestia. In trecut, aceasta sarbatoare era pe 21 februarie, la sfarsitul anului roman. In secolul al 7-lea, Papa Boniface al IV-lea a introdus Ziua Sfintilor pentru a inlocui festivalul pagan pentru morti. Mai tarziu, Gregory al III-lea a schimbat data pe 1 noiembrie.


Dincolo de conexiunea cu Biserica Catolica, versiunea americana a Halloween-ului deriva din credintele stravechi (dinainte de crestini). Obiceiul de Halloween a fost adus in America in 1840 de imigrantii irlandezi. Obiceiul de "trick or treat" (ne dati ori nu ne dati?) provine nu de la celti, ci de la europeni odata cu secolul al IX-lea numit insufletirea.



In ziua de 2 noiembrie, Ziua Sfintilor, fiecare crestin umbla din sat in sat, cersind "prajituri cu suflet", facute din bucati patrate de paine cu coacaze sau stafide. Cu cat adunau mai multe prajituri, cu atat se inmultea si numarul de rugaciuni spuse pentru cei care murisera. In acea perioada se credea ca cel care moare ramane suspendat pentru o perioada de timp pe pamant, iar prin rugaciuni, spuse chiar si de straini, sufletul va putea ajunge in rai.



Obiceiul de a face o fata dintr-un dovleac si introducerea unei lanterne in interior (la americani numit dovleacul Jack) provine din folclorul irlandez. Povestea spune ca un barbat, numit Jack, cunoscut ca un betiv si un trisor, l-a pacalit pe diavol sa se urce intr-un copac. Apoi Jack a cioplit imaginea unei cruci pe trunchiul copacului, reusind sa captureze diavolul in copac.  



Jack a facut un pact cu acesta cum ca, daca nu-l va mai pacali, il va lasa sa coboare din copac. Conform traditiei, dupa ce Jack a murit, acesta nu a fost primit in rai datorita metodelor sale diavolesti, dar nu i s-a permis nici intrarea in iad deoarece l-a pacalit pe diavol. In schimb, diavolul i-a dat doar o torta pentru a-si lumina drumul prin intuneric. Acesta era plasata intr-un nap pentru a mentine flacara pentru o perioada mai lunga de timp.


Pentru americani, Haloween-ul este un motiv de sarbatoare, in special pentru copii. Care este viziunea dvs. despre Haloween?

 


Nu sunt de acord, insa voi sarbatori alaturi de copilul meu - 4.4%


Nu stiu in ce consta, as dori mai multe informatii - 11.1%


Consider ca aceasta sarbatoare nu trebuie luata in consideratie - 42.2%


Abia astept sa-l imbrac pe cel mic intr-un personaj interesant! - 42.2%


Numar total voturi: 45

Desi aceasta sarbatoare a fost imbratisata mai mult de americani, ne-am intrebat de ce nu am putea sa o facem si noi, atata timp cat copiii nostri sunt deschisi la a se distra, purtand costumase cat mai haioase si mai interesante, cunoscand astfel conceptul real despre monstri si vrajitoare.


Astfel, acestia ar putea trece mult mai usor peste frica pentru fiara din dulap sau monstrul de sub pat, atata timp cat realizeaza ca totul este ireal. Conform chestionarului, jumatate dintre mamici sunt pro, iar cealalta jumatate contra, insa deoarece chestionarul nu a permis decat votul, dar nu si argumentele ai putea sa ne spui de ce tu, ca mamica, esti sau nu de acord cu Halloween-ul?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Halloween

Articole recomandate

Citeste si despre