Cum sa ai un Halloween sigur si fericit alaturi de familie

/ / Modificat: 2014-10-10
Cum sa ai un Halloween sigur si fericit alaturi de familie

Halloween-ul este una dintre sarbatorile bogate in traditii si obiceiuri indragite de copil, care reuseste sa adune laolalta toti membrii familiei. Aveti ocazia sa va bucurati de momente frumoase si linistite in sanul familiei, daca va asigurati ca nu exista nimic in preajma copilului care sa-i puna siguranta in pericol si daca inventati sau creati traditii personalizate pentru aceasta sarbatoare!

Creeaza-i un costum personalizat, dar sigur!

Stabileste impreuna cu copilul ce fel de costum doreste pentru anul acesta, de Halloween, si incearca sa i-l creezi manual. Insa asigura-te ca materialele din care i-l confectionezi sunt sigure, nu provoaca alergii si nu contin substante toxice, care i-ar putea irita pielea.

Ai grija sa nu uiti vreun ac prin el sau alte accesorii ascutite, in care copilul s-ar putea rani.

Daca este foarte mic, ai grija sa nu decorezi costumul cu bilute, margele si alte accesorii de mici dimensiuni. Copilul le-ar putea desprinde de pe costum si le-ar putea baga in gurita, ceea ce creste riscul de sufocare sau inec.

Pastreaza costumul cat mai curat si simplu accesorizat cu putinta, dar cu multa personalitate.

Evita lumanarile aprinse in preajma copilului!

Lumanarile aprinse sunt un pericol in calea sigurantei copilului mic. Multe dintre decorurile de sezon sunt pline de lumanari aprinse care vor ilumina incaperile in acea seara, astfel incat sa se creeze o atmosfera seminocturna, specifica Halloween-ului.

Cel mai adesea, lumanarile se pun in interiorul dovleacului cioplit, pentru a ilumina forma sculptata.

Poti inlocui lumanarile cu lanterne de diferite marimi. Poti alege lanterne care ilumineaza in diferite culori sau poti apela la becuri colorate, pentru a crea o atmosfera interesanta in casa.

Asigura-te ca este suficienta lumina in casa!

Chiar daca noaptea de Halloween este considerata cea mai infricosatoare din an, iar negrul si intunericul sunt extrem de cautate pentru decoratiuni si ambient, este indicat sa pastrezi totusi cateva surse de lumina in incaperea cu copilul.

Nu uita ca frica de intuneric este una dintre cele mai frecvente temeri la aceasta varsta si ca o atmosfera prea inspaimantatoare, cu incaperi intunecate, ar putea face copilul sa devina anxios si sa urasca aceasta sarbatoare.

Fii precauta in aceasta privinta. Pastreaza suficiente surse de iluminat in camera, astfel incat copilul sa se simta confortabil si sa nu risti sa izbucneasca intr-o criza de plans, din cauza ca i se face frica.

Si daca dai o petrecere tematica sau copilul urmeaza sa participe la una, vorbeste cu gazdele si roaga-le sa nu creeze o atmosfera prea infricosatoare si intunecoasa in incaperea unde are loc petrecerea.

Lasa copilul sa picteze si sa decoreze dovleci, nu sa-i ciopleasca!

Cioplitul dovlecilor este una dintre cele mai vechi traditii de Halloween, insa nu poate fi pusa in practica de un copil mic, de numai cativa anisori.

Dovleacul are o textura dura si necesita multa forta si ceva obiecte ascutite pentru a putea fi modelat pentru aceasta sarbatoare. Copilul mic nu are puterea necesara sa sculpteze singur dovleacul, iar daca are pe mana obiecte ascutite, risca sa se raneasca.

Ciopleste doar tu dovlecii pentru decorul de Halloween, iar pe copil lasa-l sa ii decoreze si picteze dupa bunul plac. Este important sa il implici in traditia de cioplire a dovlecilor, insa doar atunci cand varsta ii permite. Pana atunci, gaseste alternative sau variante sigure pentru el.

Daca il pictezi pe fata, asigura-te ca produsele sunt sigure!

Face-painting-ul este una dintre cele mai moderne si atractive metode de deghizare in randul copiilor, atat de Halloween, cat si cu ocazia altor evenimente sau sarbatori.

Multi parinti aleg sa isi picteze singuri copiii pe fata, pentru a mai economisi din banutii pe care i-ar da unui specialist. Insa nu o fac intotdeauna in conditii de deplina siguranta pentru cei mici. Opteaza pentru primele vopsele si ustensile de pictat care le pica in maini si nu isi dau seama ca aceste alegeri ar putea dauna sanatatii copilului - ar putea cauza reactii alergice, afectiuni ale pielii etc.

Este important ca pictura pe fata a copilului sa se faca cu vopsele non-toxice, special create pentru face painting, dar si cu instrumente si ustensile din materiale sigure, care nu pot da nastere vreunei reactii alergice sau de alt gen pe pielea copilului.

Atentie la consumul de dulciuri din acea seara!

Halloween-ul nu este doar cea mai infricosatoare seara din an, ci si una in care bomboanele, acadelele sau dulciurile abunda in recipientele frumos decorate ale copiilor, special create pentru colectarea lor.

Cu atatea dulciuri in jurul lui, cel mic nu poate rezista tentatiei de a gusta si de a savura cat se poate de mult din ele. Este un pericol sau inconvenient la care trebuie sa te astepti in acea seara, dar pe care trebuie sa il controlezi cat mai istet.

Nu incerca sa ii interzici sa consume bomboane, deoarece nu vei face decat sa provoci un scandal. Fa rapid o selectie in dulciurile pe care le primeste, atunci cand nu este atent, si lasa-i-le doar pe cele care sunt mai putin nocive pentru el sau la care nu este alergic.

Stabiliti "regula dulciurilor" inainte de a pleca la colindat si spune-i exact ce si cat are voie sa manance in acea seara. Fa o regula din asta. Asigura-te ca ii mentionezi si consecintele incalcarii ei. Intreaba-l daca este de acord cu regula ta. In cazul in care "uita" de regula sau se razvrateste, aminteste-i ce ati discutat, inainte de a pleca de acasa. Daca nu revine asupra comportamentului lui, aplica pedepsele stabilite la inceputul serii.

Nu il lasa sa mearga singur la colindat!

Insoteste intotdeauna copilul atunci cand merge la colindat. Pe langa faptul ca este periculos sa il lasi singur pe strada, exista riscul sa se sperie de personajele de care se va lovi in drumul lui si sa aiba nevoie de persoane cunoscute in preajma lui.

Creati traditii personalizate, de familie!

Dincolo de costume, cioplirea dovlecilor si prepararea gustarilor infricosatoare de Halloween, incercati sa inventati sau sa creati traditii personalizate de familie pentru aceasta seara din an. Dati un suflu nou sarbatorii, petrecand mai mult timp impreuna, uitandu-va la filme, istorisind povesti de groaza la lumina lanternei sau invatandu-l jocuri cu specific.

Voi ce traditii interesante aveti pentru Halloween? Spune-ne ideile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Halloween copii

Articole recomandate

Citeste si despre