5 retete delicioase de toamna cu dovleac

/ / Modificat: 2017-06-29
5 retete delicioase de toamna cu dovleac

Dovleacul este una dintre legumele toamnei si ar fi pacat ca in aceasta perioada sa nu pregatesti pentru familia ta un desert in care sa ii pui in valoare aroma. Preparetele cu dovleac sunt extrem de gustoase si in acelasi timp sanatoase, iar alaturi de tine in bucatarie ii poti primi si pe cei mici pentru a invata putin din tainele bucataritului.

Noi iti prezentam 5 retete de toamna cu dovleac pentru intreaga familie:

Biscuiti cu dovleac

biscuiti_cu_dovleac

Reprezinta o gustare excelenta pentru prichindei, pot tine locul desertului, pot fi mancati dimineata la micul dejun cu un pahar de lapte si pot fi pusi si in pachetelul de scoala al micutului.

Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara acesti deliciosi biscuiti:

- 350 de grame de faina alba

- 70 de grame zahar

- o lingurita de praf de copt

- un praf de sare

- un praf de ghimbir macinat

- un praf de nucsoara macinata

- un praf de ienibahar macinat

- 120 de grame de unt

- 2 oua

- 250 de grame de piure de dovleac

- o ceasca de fulgi de ciocolata (optional)

- zahar pudra pentru ornat

Modalitate de preparare:

Amesteca intr-un bol faina, zaharul, praful de copt, sarea si condimentele. Adauga untul si amesteca in compozitie, nu e nevoie de un amestec omogen, nu e nicio problema daca raman bucati neincorporati. Acum este momentul sa adaugi si fulgii de ciocolata daca ii folosesti.

Intr-un alt bol amesteca ouale cu piureul de dovleac pana se omogenizeaza compozitia. Adacuga acest amestec in prima compozitie si amesteca pana obtii un aluat. Imparte aluatul obtinut in 12 bucati mai mici, poti sa dai orice forma acestor biscuti (rotunzi, triunghiulari, patrati). Lasa-i timp de 30 de minute la frigider. Incalzeste cuptotul la 220 de grade.

Intr-o tava clasica, de cuptor, pune hartie de copt si asaza biscuitii. Da la cuptor tava si lasa-i la copt timp de 22 - 25 de minute, pana trec testul cu scobitoarea.

Macaroane cu branza si dovleac

macaroane_dovleac

Macaroanele cu branza sunt printre preferatele copiilor, asa ca toamna poti adauga si dovleac pentru a-i aduce un plus de aroma retetei si pentru a o face mai speciala.

Ingrediente:

- 600 de mililitri de lapte cu 2% grasime

- 350 de grame de piure de dovleac

- 4 oua

- o lingurita de sare

- 500 de grame de macaroane

- 500 de grame de branza (poti folosi cascaval, gouda sau cheddar)

- 50 de grame de branza parmezan

- 50 de grame de pesmet

Iata cum prepari acest delicios fel de mancare:

Pentru inceput, seteaza cuptorul sa se incalzeasca la 200 de grade. Intr-o oala, pune la incalzit apa cu putin sare, iar cand apa de in clocot adauga pastele. Lasa-le la fiert pana devin al dente. Scurge pastele bine si pune-le inapoi in oala.

Intr-un bol separat, amesteca laptele, piureul de dovleac, ouale si sarea pana la incorporare. Toarna aceasta compozitie peste pastele scurse de apa si amesteca bine pana se intrepatrund. Porneste flacara la nivel mediu si lasa compozitia pe foc timp de 3-4 minute sau pana compozitia devine mai groasa si are textura unui sos subtire.

Da oala deoparte si adauga trei sferturi din branza si parmezan, mai pastreaza putin si pentru a garnisi la final macaroanele. Amesteca in compozitie pana se topeste branza. Toarna compozitia intr-o tava, pune branza ramasa pe deasupra, adauga si pesmetul si da totul la cuptor pentru 20 - 25 de minute.

Milkshake cu dovleac

Milkshake_dovleac

Este o bautura delicioasa de care prichindeii tai se vor indragosti cu siguranta la prima degustare. Iata de ce ai nevoie:

- o cana de lapte degresat (poti folosi si lapte de soia sau lapte de migdale)

- 1/2 cana de iaurt grecesc

- 1/2 cana de piure de dovleac

- o banana coapta (care a fost decojita, taiata in felii si lasata la congelator in prealabil)

- o lingura de miere

- cate un praf de ghimbir, nucsoara, ienibahar si cuisoare

- o lingurita de scortisoara

- esenta de vanilie

- cuburi de gheata

Pune intr-un blender toate aceste ingrediente si mixeaza-le impreuna pana amestecul devine omogen. Petru a-l orna boti folosi bomboane multicolore, astfel incat sa fie mai atractiv pentru cei mici!

Prajitura cu dovleac

prajitura_cu_dovleac

Aceasta reteta de prajitura de dovleac este usor de facut si reprezinta un desert perfect pentru copii, dar si un mic dejun foarte gustos si sanatos pentru cei mici care il pot manca alaturi de o cana cu lapte.

Ingrediente:

- 800 de grame de piure de dovleac

- 4 oua

- 350 de grame de lapte praf

- 350 de grame de zahar

- 200 de grame de unt

- o lingurita de scortisoara

- un praf de ghimbir macinat

Intr-un bol, amesteca dovleacul, laptele praf si condimentele, apoi adauga peste ele untul topit. Amesteca bine in compozitie, pana se leaga. Pune amestecul intr-o tava si da-l la cuptorul incalzi in prealabil la 180 de grade. Lasa prajitura la cuptor timp de 50 - 60 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.

Briose cu dovleac

briose_dovleac

Briosele sunt usor de mancat, arata foarte bine si nu sunt nici foarte greude facut, asa ca nu-ti face griji, chiar daca esti incepatoare.

Iata de ce ingrediente ai nevoie ca sa pregatesti 12 briose:

- 100 de grame de faina

- 1 lingurite de praf de copt

- o lingurita de bicarbonat de sodiu

- o piscatura de sare/scortisoara/nucsoara/ienibahar/cuisoare

- o banana bine coapta mai mica

- 50 de grame de ulei vegetal

- 100 de grame de zahar brun

- o lingurita de esenta de vanilie

- 250 de grame de piure de dovleac

- 150 de mililitri de lapte degresat

Modalitate de preparare:

Incepe prin a porni cuptorul, astfel incat sa se incalzeasca pana cand vor fi gata briosele; seteaza-l la 170 de grade. Intr-un bol, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul si condimentele. In alt bol amesteca ajutandu-te de un mixer: banana zdrobita, uleiul, zaharul brun, extractul de vanilie, dovleacul si laptele. In acest amestec adauga si ingredientele uscate din primul bol.

Pentru a le coace ai nevoie ori de forme de briose individuale (din silicon sau folie de aluminiu) sau de o tava pentru briose.

Folosete hartii pentru briose pentru a preveni lipirea lor de forme/tava si pentru a fi mancate mai usor. Toarna compozitia in forme si lasa briosele la cuptor pentru 15 minute sau pana trec testul scobitorii.


Care e reteta ta preferata de mancare sau desert cu dovleac? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retete dovleac

Articole recomandate

Citeste si despre