Targul de Sfantul Nicolae, Muzeul National al Taranului Roman

/ / Modificat: 2012-11-26
Targul de Sfantul Nicolae, Muzeul National al Taranului Roman

Targul de Sfantul Nicolae, Muzeul National al Taranului Roman


Targul de Sfantul Nicolae, Muzeul National al Taranului Roman

De vineri, 30 noiembrie pana duminica, 2 decembrie, de la 10 dimineata la 6 dupa-amiaza, va asteptam la marele Targ de Sfantul Nicolae de la Muzeul National al Taranului Roman.

La targul de la oras mesteresc, vand si se tocmesc cei mai pricepuþi si faimosi mesteri din þara: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari...

Mesterii aduc: sorcove, linguri, tuica, vin, turta dulce, cozonaci, miere, placinte, cofeturi, suc de mere, kürtõs kalács, masti, fluiere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele, cauce, strachini, oale de sarmale, jucarii, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, furci, pipernite, gavane, lingurare, cavale, paretare, laicere, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, cahle, clopotei, zurgalai si cate si mai cate.


Pret bilet: 6 RON, 3 RON  (elevi, studenti, pensionari).

Sfantul Nicolae (Sanicoara) e praznuit pe 6 decembrie.

"Se zice ca Nicolae ar fi al doilea sfant pe care l-a facut Dumnezeu. Sfantul Mihail sta de-a dreapta Domnului si Sfantul Nicolae de-a stanga. El tine paza Soarelui. Cineva trebuie sa-l pazeasca pentru ca, satul de atata mers pe sus pe acelasi drum si scarbit de ce vede, Soarele incearca mereu sa fuga. Ba se abate la miazazi, ba la miazanoape, doar, doar va ajunge la sfarsitul pamantului sa se odihneasca. Dumnezeu a pus de straja doi sfinti, pe Sfantul Toader si pe Sfantul Nicoara. Primavara Soarele incearca sa fuga, dar Sfantul Toader il prinde cu caii sai cei naravasi si-l aduce inapoi. Soarele insa nu se astampara. Atunci este randul lui Sanicoara sa-l prinda. Asa e in fiecare an. Nadejdea Soarelui este ca va scapa intr-o zi. Sanicoara e batran si n-are nici cai… Iarna incepe dupa unii in aceasta zi. Cand isi scutura barba sfantul, incepe sa ninga. Mai important decat toate este faptul ca Sfantul Nicolae reprezinta o geana de nadejde. Poate ca nu se sfarseste lumea, poate ca vine primavara iar… De Sanicoara cica se intoarce noaptea la zi cu cat se suceste puiul in gaoace. Sfantul Nicolae ajuta fetele sarace. Obiceiul de a darui copiilor dulciuri si o nuielusa este o inovatie a orasului, o prefigurare a lui Mos Craciun cel atoatedaruitor." Irina Nicolau, Ghidul sarbatorilor romanesti, Humanitas, 1998.

Parteneri: Liderprint, Clubul Taranului


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Targ pentru copii si parinti

Articole recomandate

Citeste si despre