Guvernul a acordat un punct de vedere favorabil proiectului de lege 1 Iunie, Zi libera nationala

/ / Modificat: 2016-06-15
Guvernul a acordat un punct de vedere favorabil proiectului de lege 1 Iunie, Zi libera nationala

- Guvernul Romaniei a acordat un punct de vedere favorabil propunerii legislative pentru modificarea articolului 139 din Legea nr.53 / 2003 - Codul Muncii, care vizeaza declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sarbatoare legala, ea devenind astfel zi libera la nivel national

- Propunerea legislativa este sustinuta de campania derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi, asociatii de parinti, carora li s-a alaturat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie

- Campania urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania, determinandu-i pe cei din urma sa petreaca mai mult timp de calitate alaturi de cei mici

Guvernul Romaniei a acordat un punct de vedere favorabil propunerii legislative pentru modificarea articolului 139 din Legea nr.53 / 2003 - Codul Muncii, care vizeaza declararea zilei de 1 Iunie drept sarbatoare nationala legala. Potrivit acestui proiect, de Ziua Copilului, cei mici vor putea petrece mai mult timp de calitate cu parintii, acestia beneficiind de o zi libera in plus.

Initiativa legislativa inaintata de senatoarea Rozalia Biro si de deputata Claudia Boghicevici, impreuna cu un grup format din numerosi parlamentari, este sprijinita de campania ce urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania, campanie derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, specialisti psihologi, asociatii de parinti, carora li s-a alaturat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA).

"Suntem bucurosi ca Guvernul a acordat un punct de vedere pozitiv initiativei legislative pentru 1 Iunie zi libera nationala si ca argumentele noastre, ce vorbesc despre nevoia copiilor de a petrece mai mult timp de calitate cu parintii, au fost apreciate de forul executiv. Voi face eforturi sustinute pentru ca aceasta lege sa ajunga cat mai repede sa fie votata, astfel incat, in anul 2017, toti copiii din Romania sa petreaca timp de calitate cu parintii de ziua lor", a declarat senatoarea Rozalia Biro.

In ceea ce priveste urmatoarele etape pe care aceasta initiativa legislativa le va parcurge, deputata Claudia Boghicevici precizeaza: "Ne bucuram ca Guvernul a acordat un punct de vedere pozitiv proiectului legislativ. Dupa primirea acestuia, in Senat, comisiile avizatoare si comisia de fond sesizata se vor pronunta cu avize, respectiv raport. Dupa dezbaterea si intocmirea acestuia, el va fi supus dezbaterii si aprobarii plenului Senatului. Apoi, conform procedurii parlamentare, va fi trimis la Camera Deputatilor spre dezbatere si aprobare".

Campania care sustine initiativa legislativa a fost demarata in urma semnalelor de alarma ridicate de numeroase studii, care arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin. Pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade. Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

"Pentru ca stim cat de importanta este prezenta parintilor in viata copiilor, am lansat deja de anul acesta provocarea ca parintii sa petreaca 1 iunie doar cu copiii, chiar daca nu a fost zi libera din punct de vedere oficial. Parintii ne-au spus ca le-a fost greu sa isi ia o zi libera de la serviciu, dar au insistat si a meritat efortul! Astfel, ne-am bucurat sa ne jucam impreuna cu ei in parc, la cel mai mare eveniment de joaca parinti - copii. Cel mai pretios cadou pe care un parinte il poate oferi copilului este timpul acordat si sper ca toti copiii sa aiba cat mai multe amintiri placute impreuna cu parintii lor", a afirmat Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.

Peste 30.000 de parinti si copii au ales deja sa petreaca ziua de 1 Iunie impreuna la cea mai mare sarbatoare a familiei organizata de Itsy Bitsy FM in Parcul Al. Ioan Cuza din Bucuresti. Prin sustinerea initiativei legislative care vizeaza transformarea zilei de 1 Iunie in zi libera nationala se ofera sansa tuturor parintilor romani de a petrece mai mult timp de calitate impreuna cu copiii lor.

In plus, grupul de initiativa a lansat un apel catre parintii din Romania - "Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri" - si o ampla campanie de informare pe parcursul anului, care include si demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi libera nationala, astfel incat parintii si copiii sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna. Peste 16.500 de romani care sprijina initiativa s-au alaturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.

Decalogul parintelui modern si ocupat

Pentru a ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii, specialistii din grupul de initiativa le-au pus la dispozitie primul decalog de solutii concrete pentru sanatatea emotionala a celor mici:

1. Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie.

2. Ofera-i 100% din atentia ta copilului in aceasta ora.

3. Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi.

4. Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi.

5. Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul.

6. Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice.

7. intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. incurajeaza-l sa isi exprime emotiile.

8. invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene.

9. invata 10 jocuri ale copilului tau.

10. Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arata-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre