Finalistii concursului Cele mai frumoase carti din Romania 2014

/ / Modificat: 2014-09-25
Finalistii concursului Cele mai frumoase carti din Romania 2014

Lista cartilor selectate de juriu in cadrul concursului national de design de carte poate fi consultata pe www.celemaifrumoasecarti.ro

Anuntarea premiilor va avea loc pe 6 octombrie, la UNAgaleria, Bucuresti

Concursul national de design de carte "Cele mai frumoase carti din Romania", editia 2014 are 39 de titluri finaliste, alese din 196 de carti inscrise in competitie de catre editurile, graficienii sau designerii de carte din Romania si Republica Moldova. 

Cartile au fost analizate din punctul de vedere al gradului de originalitate si inovatie in conceptul editorial. Juriul a evaluat cartile inscrise tinand cont de raportul dintre tema sau natura cartii, intentia conceptiei vizuale si realizarea/ manifestarea acestora in produsul finit. 

Criteriile de jurizare includ conceptia grafica, designul micro si macrotipografic, oglinda paginii si asezarea in pagina, prezentarea cartii (raportul dintre designul coper#tei, supracopertei si interiorului), calitatea productiei (alegerea suportului, imprimarea, legatoria, alte finisaje si tehnici). 

Membrii juriului au fost: Corinne Trovarelli (presedinte), Arina Stoenescu, Timotei Nadasan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihulet si Mihaela Paraschivu. 

"Anul acesta am avut cea mai efervescenta jurizare din ultimii 3 ani. in comparatie cu editiile anterioare, au fost inscrise mai multe carti cu un grad crescut de originalitate, realizate in conditii grafice bune, am avut o competitie mult mai stransa, iar membrii juriului au dezbatut indelung cartile alese ca finaliste. Raman, in continuare, cateva erori simptomatice in realizarea graficii de carte si printre acestea membrii juriului au punctat destul de frecvent greseli de tipografiere - de aranjare a textului in pagina, de selectie a tipului de litera si altele de acest tip. De altfel, acest termen "tipografiere", nici nu prea exista in vocabularul nostru... ne-am bucurat cand Arina Stoenescu ni l-a propus, in cursul jurizarii. Impresia generala este ca avem carti mai frumoase si mai multe carti remarcabile concepute si executate in Romania." spune Adina Pasca, coordonator al proiectului.

Jurizare

Imagini din timpul jurizarii si lista completa a cartilor selectate pot fi consultate pe www.celemaifrumoasecarti.ro. Printre acestea se numara atat carti realizate de edituri prestigioase, cat si titluri publicate de edituri mici sau chiar de catre autori. 

Proiectul cultural este organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura si este finantat de Administratia Fondului Cultural National. 

Premiile vor fi anuntate la gala de premiere care are loc la vernisajul expozitiei „Cele mai frumoase carti din Romania” 2014, in data de 6 octombrie, ora 19.00, la UNAgaleria, Bucuresti.

Toate cartile finaliste vor fi prezentate publicului in expozitia deschisa in perioada 6-17 octombrie 2014. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre