Festivalul Namaste India, editia a VIII-a, 15 mai - 30 iunie 2016

/ / Modificat: 2016-05-27
Festivalul Namaste India, editia a VIII-a, 15 mai - 30 iunie 2016

Sub inaltul patronaj al Ambasadei Indiei in Romania, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” va invita la cea de-a VIII-a editie a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”, ce va avea loc in perioada 15 mai-30 iunie 2016, in trei dintre cele mai frumoase locatii din Bucuresti.

Festival plin de culoare, NAMASTE INDIA doreste sa va atraga in mijlocul unei lumi care poate parea aglomerata si galagioasa la suprafata, dar prin care se intrevad la tot pasul faldurile unduitoare si misterioase ale unei traditii de mii de ani.

Timp de o luna si jumatate, va invitam sa admirati gratia dansului clasic, sa ascultati sunetul meditativ al instrumentelor muzicale traditionale, sa descoperiti aspecte mai putin cunoscute despre vasta cultura a Indiei prin povesti de calatorie, filme si expozitii de fotografie.

Seara Vijay Iyer Trio, 15 mai, Teatrul Elisabeta

Vijay Iyer (pian), Marcus Gilmore (percutie), Stephan Crump (bass)

Cel mai bun grup de jazz al anului 2015, Vijay Iyer Trio va deschide editia de anul acesta a Festivalului “NAMASTE INDIA”. Va fi un regal de jazz clasic, oferit romanilor de Vijay Iyer, profesor permanent la Harvard, "Artistul Anului 2015" si "Pianistul Anului 2014, conform Downbeat, cel mai sever clasament de jazz din lume. Evenimentul este propus de Jazz Fan Rising, asociatia connoisseur-ilor de jazz.

Concertul va fi precedat de proiectia filmului “RADHE RADHE: Rituri de Holi”, un ghid video spiritual al festivalului hindus preluat in intrega lume drept “Festivalul culorilor”. Veti putea vedea imagini uimitoare din inima acestei sarbatori, filmate de regizorul Prashant Bhargava.

Zilele Filmului Indian, 24 - 29 mai, Cinema Elvire Popesco

India are cea mai prolifica industrie de film din lume, insa filmul indian nu se limiteaza nicidecum la Bollywood. De aceea, Festivalul “NAMASTE INDIA” va propune o selectie de documentare, filme pentru intreaga familie, cultural-istorice si productii independente, premiate la festivaluri internationale – in total 13 filme ce vor reflecta diversitatea lingvistica si culturala a Indiei.

Concert de muzica clasica si dans clasic kathak, 3 iunie, Teatrul Elisabeta

Namrta Rai (dans), Pt. Udai Mazumdar (tabla), Shri Bhaskar Das (flaut), Shri Rupesh Pathak (vocal).

Udai Mazumdar provine dintr-o familie de muzicieni si artisti exceptionali din Allahabad. A studiat alaturi de Pandit Ravi Shankar, maestrul de sitar renumit international.

Namrta Rai este o dansatoare de kathak din noua generatie, incredibil de inovatoare si expresiva, pastrand in acelasi timp o foarte puternica legatura cu traditia.

Dansul Kathak isi are originile in nordul Indiei, fiind interpretat de Kathakari sau barzi care recitau povestiri religoase sau mitologice, acompaniati de muzica, mima si dans. Numele Kathak provine din cuvantul katha, care inseamna „arta povestirii”.

Festivalul in aer liber "Culorile Indiei", 17 - 19 iunie, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

Pentru trei zile, spatiul rustic de la Muzeul Satului va fi decorat in culorile Indiei. Targul de produse artizanale, spectacolele de muzica si dans, lansarile de carte, pictura cu henna, parada sari-urilor, atelierele de creatie pentru copii si adulti, precum si degustarile de produse gastronomice aromat-condimentate vor crea o atmosfera de vacanta indiana.

Ziua Internationala Yoga, 21 iunie

Practica fizica, mentala si spirituala veche de 5.000 de ani, yoga isi are originile in India. La data de 11 decembrie 2014, Adunarea Generala a ONU a recunoscut valoarea acestei traditii, declarand 21 iunie drept Ziua Internationala Yoga.

Evenimentul va fi organizat sub auspiciile Ambasadei Indiei la Bucuresti.

Concert de muzica clasica, 30 iunie, Teatrul Elisabeta

Pt. Vishwa Mohan Bhatt (mohan veena) & Nihar Mehta (tabla)

Creator al instrumentului Mohan Veena si castigator al premiului Grammy pentru albumul “A Meeting by the River”, Vishwa Mohan face parte din elita de muzicieni ai Indiei de Nord, care isi are originile la curtea renumitului imparat Akbar.

Nihar Mehta il va acompania pe Vishwa Mohan la instrumentul de percutie tabla. Nihar provine din una dintre cele mai insemnate si respectate familii de filosofi si muzicieni din Ahmedabad.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, sub inaltul patronaj al Ambasadei Indiei in Romania, cu sustinerea Incredible India (Oficiul de Turism Frankfurt).

Locatii: Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Teatrul Elisabeta, Institutul Francez - Cinema Elvire Popesco.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Festivaluri Evenimente parinti si copii

Articole recomandate

Citeste si despre