Traditii unice de Craciun in jurul lumii

/ / Modificat: 2016-12-23
Traditii unice de Craciun in jurul lumii

Traditiile de Craciun din tara noastra scot in evidenta atat credintele noastre populare, cat si dragostea pentru spiritul sarbatorii Nasterii Domnului. Bradul impodobit, coronita de brad parfumata care infrumuseteaza usa de la intrare, merele si nucile pentru colindatori, "Steaua sus rasare" si numeroasele colinde atat de frumoase, sarmalutele si cozonacii aburinzi - toate fac parte din farmecul inestimabil al Craciunului sarbatorit in spirit romanesc.

Insa in jurul lumii cum arata traditiile respectate de popoarele cu alti stramosi si o cultura diferita de a noastra? Ia-ti prichindelul aproape si povesteste-i despre cat de neasteptate, originale sau chiar ciudate sunt traditiile de Craciun in alte regiuni ale globului. Il vei ajuta sa inteleaga mai bine diversitatea culturala a lumii, vazand diferentele dintre imaginea Craciunului pe plaiuri mioritice si cea a sarbatorii peste hotarele tarii noastre.

Castravetele ascuns in brad

Suna ca un joc de copii, insa este o traditie a poporului german. Familiile din Germania ascund un castravete in brad, chiar in Ajunul Craciunului. Copilul care gaseste primul "comoara" este cel pe care il asteapta o surpriza speciala in dimineata primei zile de Craciun. Americanii au preluat aceasta traditie si au modificat-o substantial.

In Ajun, ascund in brad un ornament in forma de castravete, iar cel care il gaseste primul printre crengile pomului de Craciun, castiga dreptul sa deschida primul cadoul de la Mosul cel bun.  

Pisica Yule

O traditie suedeza infricosatoare de Craciun, menita sa incurajeze spiritul muncitoresc al oamenilor, spune ca o pisica pe nume Yule umbla din casa in casa in Ajunul Craciunului si ii devoreaza pe cei care poarta haine ponosite (semn ca nu au muncit cu harnicie peste an).

In Islanda, pisica necrutatoare este animalul de casa al flacailor Yule, 7 pitici cu nume ciudate ("Cel care linge linguri", "Cel care curata oala", "Cel care miroase usi", "Cel care fura carnati" etc.), la fel de rautaciosi ca felina lor cu persoanele care nu au haine frumoase de Craciun (pedepsesc lenevia, pe care islandezii o echivaleaza cu saracia).  

Amestecatul budincii

In Marea Britanie, apropierea Craciunului este sarbatorita printr-un ritual gastronomic aparte. Cu doua saptamani inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, toata familia se reuneste la bucatarie si fiecare membru al acesteia amesteca in oala in care este gatita o budinca delicioasa, punandu-si cate o dorinta.

Cand desertul este gata, budinca este servita tuturor, dupa ce se toarna o cantitate moderata coniac peste aceasta. Traditia aduce noroc si indeplinirea dorintelor celor mari si celor mici deopotriva.  

budinca_marea_britanie

Krampus

In Austria, Krampus este o ruda indepartata a lui Mos Nicolae, cu chip hidos, care pedepseste copiii obraznici in preajma Craciunului. Acesta foloseste un bat pentru a-i disciplina pe micutii nazdravani, fiind un echivalent al personajului romanesc "Bau-bau", care actioneaza insa doar in perioada sarbatorilor de iarna.

Cele 12 zile de Craciun

Mai multe tari occidentale respecta traditia celor 12 zile de Craciun, o serie de celebrari diverse, care implica de regula recompensarea copiilor cuminti cu daruri din cele mai frumoase. In Islanda, copiii isi pun ghetutele curate la geam in fiecare noapte, cu 12 zile inainte de Nasterea Domnului, pentru a primi cate o bomboana, ciocolata, portocala, banana sau orice alta surpriza delicioasa. Timp de 12 dimineti la rand, micutii islandezi cu cea mai buna purtare gasesc ceva bun in ghetute.  

Platitul colindatorilor costumati

Traditia colindatorilor care merg din usa in usa si vestesc Nasterea lui Iisus nu exista doar in tara noastra. Ee este respectata sub diverse forme in multe alte state ale lumii. In Latvia, de pilda, colindatorii merg costumati in diverse personaje pe la casele oamenilor si sustin adevarate spectacole de cantec si actorie, pentru care sunt desigur remunerati corespunzatori (nu cu merinde, ci cu bani).

Canager

Traditia de Craciun din Catalonia este considerata de multi a fi groteasca, insa nu si de locuitorii acestei regiuni de latini. In scena Nativitatii, langa Fecioara Maria, Iosif, Iisus si Magi, se afla si un personaj numit Canager, aflat intr-o ipostaza deranjanta (cu pantalonii in vine, in plin proces de defecatie).

In anul 2005, autoritatile din Barcelona au incercat sa il elimine pe Canager din iesle, din pricina vulgaritatii sale, insa oamenii au protestat in numar mare, dorind sa pastreze traditia din stramosi.

Trunchiul de copac Nadal

In Spania, una dintre traditiile de Craciun este organizarea unei loterii folosind un trunchi de copac acoperit cu o patura. Fiecare participant la sarbatoare trebuie sa loveasca trunchiul sau sa il miste din loc, pana cand un cadou iese pe la unul din capete.  

Impodobitul palmierului

Pe coasta vestica a Africii, in Liberia, vei gasi in majoritatea caselor palmieri impodobiti cu clopotei, pe post de pom de Craciun. In dimineata sarbatorii Nasterii Domnului, adultii si copiii fac schimb de daruri, precum haine din bumbac, sapunuri, dulciuri, creioane sau carti. Masa de Craciun este servita in aer liber si consta in preparate din orez, carne de vita si biscuiti. Seara, artificiile coloreaza cerul, anuntand bucuria sarbatorii.

Premonitiile asupra vietii amoroase

 Ajunul Craciunului in Cehia inseamna, pentru tinerele nemaritate, cel mai bun prilej sa afle ce le rezerva viitorul pe plan sentimental. Metoda traditionala de ghicit presupune ca fetele virgine sa se aseze cu spatele la o usa si sa arunce un pantof peste umar: daca acesta cade cu varful spre unsa, maritisul este o certitudine.

In cazul in care calcaiul este orientat spre usa, urmeaza cu siguranta inca un an de singuratate.

Participarea la slujbele religioase pe role

Intre 16 si 24 decembrie, locuitorii orasului Caracas din Venezuela participa in fiecare dimineata la slujbele catolice inchinate apropierii Nasterii Domnului. Ceea ce este cu adevarat bizar la aceasta traditie este ca enoriasii se deplaseaza pe role pana la biserica, iar circulatia masinilor pe sosele este blocata pana la ora 8 dimineata.

Tu ce traditii unice de Craciun respecti impreuna cu intreaga familie? Spune-ne cum arata sarbatorile de iarna la tine acasa, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traditii craciun

Articole recomandate

Citeste si despre