Stadii emotionale pe care orice parinte le traverseaza de sarbatori

/ / Modificat: 2017-04-11
Stadii emotionale pe care orice parinte le traverseaza de sarbatori

Incarcatura spirituala a sarbatorilor de iarna, forfota de dinaintea Craciunului, agenda incarcata si copiii agitati te pot supune unei presiuni emotionale mari. Inainte de a claca sau de a te gandi ca numai tie ti se intampla toate aceste lucruri, afla ca exista cateva stadii emotionale pe care orice parinte le traverseaza de sarbatori. Tu in care dintre ele te regasesti?

Nostalgia

Este imposibil ca, inainte cu putin timp de Craciun, sa nu te apuce nostalgia sarbatorilor petrecute odinioara in sanul familiei tale, a vremurilor in care erai copil si asteptai cu emotie venirea Mosului sau a altor momente care ti-au marcat si bucurat copilaria.

Anxietatea

Anxietatea sau stresul este una dintre emotiile care nu rateaza nicio persoana in perioada sarbatorilor, cu atat mai putin un parinte. Cumparaturile, ingrijirea copilului, gatirea preparatelor, jobul, ritualurile de infrumusetare, decorarea casei - toate pregatirile din preajma sarbatorilor cresc nivelul de anxietate si stres.

Tristetea

Nici tristetea nu lipseste din amalgamul de sentimente care cuprind parintii in aceasta perioada. Fie pentru ca sunt singuri, fie pentru si-au pierdut o persoana draga in anul ce tocmai se incheie, tristetea da de multe ori navala in sufletele multora. Insa copilul sau copiii reusesc sa alunge adesea aceste emotii si sa nu le lase sa prinda radacini si sa se transforme in depresie.

Speranta

Speranta prinde radacini in sufletele tuturor in perioada sarbatorilor. Dupa un an plin, parintii stau si cugeta la momentele frumoase si mai putin frumoase pe care le-au trait, apoi pleaca la drum in noul an plini de speranta ca anul ce urmeaza va fi mai bun si mai frumos decat cel care se incheie.

Altruismul

Luna decembrie este considerata atat luna cadourilor, cat si a faptelor bune si a generozitatii. Este perioada in care altruismul domina sufletele si emotiile noastre si in care incercam sa fim mai buni. Parintii au ocazia de a le oferi copiilor o lectie frumoasa de viata, participand impreuna ca voluntari la diverse actiuni caritabile.

Bucuria

Peste toate emotiile care incearca parintii in perioada sarbatorilor domneste, cu siguranta, bucuria. Este o perioada a veseliei, a zambetelor si bunei dispozitii si este imposibil ca, inconjurat de cadouri, copii, rude si prieteni dragi sa nu resimti din plin aceste emotii frumoase.

Nervozitatea

Furie, nervi, iritabilitate, agitatie - pe langa stres si anxietate, te lovesti, ca parinte si de alte emotii care iti domina starea. Aglomeratia din oras, oamenii rautaciosi, lipsa de bun-simt a unora, nazbatiile copiilor - toate pun presiune pe umerii tai si te fac sa treci prin cele mai diverse emotii negative.

Mai cunosti si alte stadii sau etape emotionale prin care trec adesea parintii in perioada sarbatorilor? Tu in care dintre ele te regasesti cel mai mult? Ce solutii ai pentru a depasi mai usor problemele emotionale care te acapareaza de sarbatori? 

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre