Sarbatorile prin ochii lui bebe

/ / Modificat: 2007-12-18
Sarbatorile prin ochii lui bebe





 




Nou-nascutul tau nu va fi capabil sa participe activ la toate festivitatile, dar va fi captivat de culorile stralucitoare, luminile sclipitoare si muzica de sezon.

El va putea sa vada doar lucrurile care sunt la aproximativ 20-35 centimetri departare de ochii lui, asa ca tine-l sus ca sa se poata uita la luminitele bradului de Craciun.

Pana la o luna, va fi atras de aproape orice tii in fata ochilor lui; incearca sa misti aproape de fata lui un ornament viu colorat sau hartie pentru impachetat colorata. Bebelusii foarte mici adora, de asemenea, sa fie atinsi, tinuti in brate, alintati si sa li se zambeasca.

Micutul tau va fi foarte fericit cat va admira fetele iubitoare ale bunicilor si ale altor rude. Totusi, in jur de 5-6 luni va putea sa faca diferenta intre fete straine si fete familiare si s-ar putea sa inceapa sa planga cand il tine in brate o persoana pe care nu o recunoaste. Acorda-i timp sa se ataseze de rude.

Auzul copilului tau va fi complet dezvoltat pana la o luna si el va fi foarte atent la voci. Muzica de sezon si cititul cu voce tare din carti sunt metode excelente de a-l stimula – chiar daca nu poate intelege tot ce ii spui inca.

Clopoteii, forfota vizitatorilor sunt toate moduri minunate de stimulare. (Nou-nascutii se sperie la zgomote puternice si neasteptate asa ca probabil vei vrea sa il lasi acasa daca planuiesti sa mergi la o petrecere zgomotoasa.)

Este usor sa te lasi dus de dorinta de a-l face cat mai fericit, dar nu uita ca fetele noi, privelistile si sunetele, toate deodata, pot suprastimula un bebelus foarte mic.

Fii atenta la semnalele bebelusului tau: aseaza-l in pat cand observi ca da semne ca ii este somn (se trage de ureche, se freaca la ochi, este iritat). Si daca bebelusul tau pare foarte iritat, lsa-l sa se odihneasca putin in timpul zilei ca sa se reincarce cu energie.

Nou-nascutii sunt foarte sensibili la suprastimulare daca sunt tinuti treji mai mult de 2 ore la rand. De asemenea, copiii care au colici sunt mult mai sensibili la suprastimulare decat ceilalti, insa noi privelisti si sunete se pot dovedi coplesitoare pentru sistemul nervos in dezvoltare al unui bebelus.

Daca ii intrerupi programul bebelusului tau, ii poti cauza multe probleme care apar in perioada sarbatorilor. Cand este posibil, incearca sa respecti programul lui obisnuit – e mai bine sa gasesti o camera unde poate sa doarma putin decat sa petreci toata ziua cu un bebelus care este excesiv de obosit.

Calatoriile de sarbatori

E greu de crezut, dar este foarte usor sa calatoresti cu un nou-nascut spre deosebire de a porni la drum cu un copil mai mare care nu sta locului nici o clipa.

Daca te simti in stare, atunci fa-ti bagajele si viziteaza-ti rudele de departe. Probabil ca micutul va dormi pe aproape tot parcursul drumului, dar asigura-te ca ai la tine carti sau jucarii muzicale ca sa il tii ocupat pe drum cand este treaz.

Nu uita, vremea rea poate sa dea peste cap pana si cele mai bine puse la punct planuri de calatorie. Pregateste-te pentru ce e mai rau impachetand o geanta cu servetele, haine, lapte praf, mancare – tot ce crezi ca ti-ar trebui daca mijlocul tau de transport ar avea intarziere.

Siguranta lui bebe si cadoul potrivit



 

Siguranta copilului tau

Perioada sarbatorilor inseamna mai multe masini pe sosele si un risc mai mare de accidente. Fii atenta la felul in care este instalat scaunul pentru masina.

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii este ca nu fixeaza centurile de siguranta asa cum este corect.

Un scaun instalat corect nu trebuie sa se miste mai mult de 3 cm in fata si in lateral. Nu instala niciodata scaunul copilului pe locul din fata daca acesta este prevazut cu un airbag. In orice masina, mijlocul banchetei din spate este cel mai sigur loc.

Desi nu trebuie sa ii iei bilet de tren sau autocar micutului tau daca are sub 2 ani, specialistii recomanda sa o faci. Vei avea o calatorie mai relaxanta, cu mai mult spatiu si mai multa seninatate stiind ca bebelusul tau este in siguranta pe scaunul sau si in caz de turbulente il va tine centura de siguranta.

Cele mai frecvente accidente la aceasta varsta se intampla in patut sau implica lovituri prin cadere de pe scaun, din fotoliu sau arsuri de la apa fierbinte.

Daca petreci timp acasa la o ruda, va trebui sa fii mult mai atenta: de exemplu, daca bunica va scoate la iveala patutul de cand erai tu mica pentru bebelusul tau, asigura-te ca acesta respecta standardele de siguranta sau, si mai bine, ia cu tine un patut pentru calatorie.

In jur de 4-5 luni, bebelusul tau poate sa se rostogoleasca si sa apuce cu mana o jucarie care se afla aproape de el. Nu lasa pe podea nimic indeajuns de mic pentru ca bebelusul tau sa il poata inghiti.

Nu uita de pungile cu cumparaturi ale vizitatorilor tai. Daca bebelusul se poate deplasa, ai grija sa le pui undeva unde nu ajunge la ele.

Alegerea cadoului potrivit

Cu jucarii moi si carti cu un contrast mare de culori vii nu poti sa dai gres niciodata cand vine vorba de bebelusi.

Orice se misca incet si produce un sunet bland (cum ar fi o jucarie mobila) este ideal pentru nou-nascuti, iar cartile sunt intotdeauna o alegere excelenta, indiferent de varsta copilului.

Intre 3 si 6 luni, copilul tau isi va descoperi mainile si va incepe sa apuce jucariile. Tot acum va invata sa se rostogoleasca si sa se ridice in picioare si va incepe sa duca totul la gurita. Asigura-te ca toate jucariile sunt sigure din acest punct de vedere si nu le poate inghiti.

Daca primesti de la prieteni bine intentionati si de la rude daruri care nu sunt inca potrivite pentru bebelusul tau, pastreaza-le pana cand va fi indeajuns de mare ca sa se bucure de ele.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre