Nascuti de Craciun: Cum ii sarbatorim?

/ / Modificat: 2017-11-23
Nascuti de Craciun: Cum ii sarbatorim?

Sa fii nascut in ziua de Craciun poate fi o sabie cu doua taisuri: pe de-o parte, este o binecuvantare si o zi cu totul speciala, de care nu se pot bucura foarte multe persoane, pe de alta parte, aniversarea poate fi eclipsata de pregatirile si forforta sarbatorilor de iarna.

Si la capitolul cadouri, sarbatoritii din aceasta zi pot iesi in pierdere, in conditiile in care cele mai multe persoane prefera sa ofere acelasi dar in contul ambelor evenimente: aniversare si Craciun! Daca partenerul, copilul sau alti membri ai familiei sunt nascuti in Sfanta zi de Craciun, exista numeroase moduri in care puteti marca ambele evenimente, astfel incat sarbatoritii sa simta ca sunt in centrul atentiei si ca este o petrecere dubla in sanul familiei voastre!

Personalitati si vedete nascute de Craciun

Persoanele nascute in ziua de Craciun se pot simti privilegiate. Fac parte din cercul restrans al vedetelor si personalitatilor marcante atat din Romania, cat si din alte tari, care au avut onoarea de a veni pe lume in aceasta zi mare pentru crestinatate:

Isaac Newton (cercetator stiintific)

Humphrey Bogart (actor american)

Annie Lennox (cantareata si compozitoare)

Dido (cantareata)

Paula Seling (cantareata)

Cristian Popisteanu (istoric)

Dean Cameron (actor)

Matei Alexandru (actor roman)

Armin van Buuren (artist muzical)

Helena Christensen (fotograf si model danez) etc.  

Ce superstitii exista pentru cei nascuti de Craciun?

Craciunul este invaluit intr-o multime de superstitii, insa cei nascuti in aceasta zi par sa fie inconjurati de o aura aparte. Numai lucruri bune anunta superstitiile pentru care isi aniveseaza ziua de nastere in data de 25 decembrie.

Traditia spune ca acestea pornesc la drum in viata sub egida norocului si a bunastarii. Dincolo de aceasta superstitie, adresata special sarbatoritilor de Craciun, exista si alte credinte populare sau obiceiuri de care trebuie sa tina cont aniversatii, pentru a avea parte de bogatie si noroc tot anul:

- trebuie sa decoreze casa cu crengute de vasc, pentru a avea parte de noroc in anul nou;

- trebuie sa se sarute cu persoana iubita sub o crenguta de vasc, in noaptea de Ajun, pentru a avea parte de noroc in dragoste;

- trebuie sa se spele pe fata, in dimineata de Craciun, cu apa in care pun un banut de argint, pentru a fi sanatosi tot anul;

- nu trebuie sa faca ordine in casa ori sa arunce gunoiul in ziua de Craciun, intrucat vor avea ghinion tot anul;

- trebuie sa deschida usa colindatorilor in seara de Ajun si in ziua de Craciun, pentru a avea parte de belsug in casa tot anul;

- trebuie sa manance mere in Ajunul Craciunului, pentru a fi sanatosi tot anul.

Avantaje si dezavantaje ale celor nascuti de Craciun

Printre avantajele de care au parte cei nascuti in ziua de Craciun, se numara:

- norocul cu care sunt pecetluiti, potrivit traditiei;
- privilegiul de a fi adusi pe lume intr-o zi atat de speciala;
- atentia deosebita cu care sunt "tratati" intr-o zi atat de speciala;
- posibilitatea de a face o petrecere doi in unu: cu ocazia Craciunului si a zilei de nastere;
- economii financiare legate de organizarea unei petreceri;
- primirea mai multor cadouri in comparatie cu ceilalti membri ai familiei;

Lista de avantaje se poate transforma, cu usurinta, intr-una cu dezavantaje. Totul tine de firea fiecaruia si de traditiile care s-au inradacinat in familie legate de aceste zile aniversara, de-a lungul timpului:

- ghinionul de a primi acelasi cadou si cu ocazia Craciunului, si cu ocazia aniversarii;

- lipsa de atentie din partea celor din jur, care sunt mai preocupati de sarbatoarea Craciunului si de urarile aferente acestei ocazii, decat de aniversarea lor;

- lipsa unei petreceri separate cu ocazia aniversarii (exista posibilitatea ca petrecerea de Craciun sa eclipseze aniversarea si sa se transforme intr-un eveniment 2 in 1).

Important este ca aniversatii acestei zile sa fie veseli, optimisti si sa vada intotdeauna partea plina a paharului. Nu trebuie sa incerce sa "concureze" cu sarbatoarea Craciunului, intrucat nu vor avea sanse de reusita.

Recomandat este sa se bucure de fiecare urare pe care o primesc si de persoanele dragi care le trec pragul casei pentru a-i onora in aceasta zi cu totul speciala pentru ei.

Cadoul: doi in unu ori separat?

In mod cert, trebuie creata o traditie de familie in care cadourile pentru aniversatii de Craciun sa fie separate de cele oferite de Mos. Este cel mai simplu si corect mod prin care sarbatoritii zilei vor simti cu adevarat ca este ziua lor de nastere.  

Cum sa oferi separat cadoul de la Mosu' si cadoul pentru ziua de nastere

Este recomandat ca darurile de Craciun si de ziua de nastere sa fie impachetate separat. In plus, trebuie sa fie oferite in doua momente separate ale zilei, astfel incat sa nu fie confundate cu darurile primite de la Mos Craciun. Faceti o traditie din a deschide cadourile de la Mosu' in dimineata zilei de Craciun, iar darurile aniversare seara, intr-un ambient separat de cel de sarbatori.

Puteti decora una dintre camerele casei cu baloane si cu ornamente specifice aniversarii, astfel incat sa dedicati 1-2 ore si sarbatoritilor din aceasta zi. Pentru ca persoanele aniversate de Craciun sa simta cu adevarat ca este ziua lor de nastere, este indicat sa primeasca si un tort special pregatit pentru ei.

Nu uitati sa le cantati si sa ii urati cu ocazia acestei zile. Chiar daca este Craciunul, trebuie sa va amintiti ca este si ziua in care una sau mai multe persoane importante din familia voastra au venit pe lume.

Merita sa le faceti sa simta ca este o zi speciala pentru ei, pregatindu-le mici surprize. Organizarea unei petreceri-surpriza poate deveni cel mai frumos cadou pentru cei nascuti in aceasta zi. Timpul si atentia dedicate unui astfel de eveniment ii vor face sa se simta cu adevarat speciali si apreciati.

eveniment-copilul

Crezi ca pot exista Sarbatori fara stres? Cum faci sa nu lasi stresul si agitatia specifice sarbatorilor sa iti afecteze linistea familiei? Vorbim despre importanta timpului petrecut alaturi de copii si despre cum ne putem bucura cu adevarat de linistea sarbatorilor in familie - joi, 7 decembrie, incepand cu ora 18:30, la Hotel Capitol, alaturi de Ioana Chicet-Macoveiciuc si Monica Reu.

Intrarea la eveniment este libera, iar locurile sunt limitate. Rezerva-ti un loc!

Pentru mai multe informatii despre eveniment, viziteaza www.copilul.ro/timp-frumos-impreuna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre