Milioane de copii il asteapta pe Mos Craciun

/ / Modificat: 2014-12-09
Milioane de copii il asteapta pe Mos Craciun

Craciunul in jurul lumii

Milioane de copii din toata lumea sunt entuziasmati de venirea lui Mos Craciun cu costumul lui rosu, cizmele negre si ochii sclipitori.

El vine in ajunul Craciunului cu cadouri de la Polul Nord intr-o sanie trasa de reni.

Obiceiuri de Craciun

In Italia, copiii primesc daruri de la vrajitoarea buna La Befana, batrana, cocosata si imbracata in negru. La Befana era vaduva si nu avea copii cand cei Trei Regi au trecut sa il vada pe Pruncul Iisus.

Cand au intrebat-o care este drumul catre Betleem, ea era ocupata cu curatenia si i-a gonit. Cand si-a dat seama ce greseala a facut, a plecat in cautarea copilului numit Iisus.

Pana in ziua de azi ea inca il cauta mergand din casa in casa de Boboteaza, 6 ianuarie, lasand cate un cadou pentru copiii cuminti.

Copiii din Rusia asteapta cadouri de la Babouska, sotia unui fermier care a oferit mancare si adapost celor Trei Intelepti care se aflau pe drum spre Betleem.

Babouska a refuzat oferta lor de a calatori cu ei pentru a-l vizita pe Fiul Domnului. Dupa ce si-a dat seama de greseala facuta, a incercat fara succes sa ii gaseasca, dar a dat cadourile care erau pregatite pentru Iisus copiilor pe care i-a intalnit pe drum.

In Spania, Mexic, Puerto Rico si America de Sud, cei Trei Regi sau Intelepti aduc daruri de Craciun copiilor, in timp ce in Franta, copiii asteapta cu nerabdare venirea lui Tata Craciun sau Pere Noel care le aduce cadouri.

In unele culturi, Saint Nicholas calatoreste cu un asistent. Batranul arhiereu Sinterklass ajunge in Olanda pe 6 Decembrie in costumul lui rosu, pe un cal alb. In multe orase port, se spune ca el navigheaza pe o nava din Spania.

Langa el merge Petru cel Negru cu un sac negru si o carte in care este inregistrat comportamentul fiecarui copil olandez de-a lungul anului. Copiii cuminti primesc un dar de la arhiereu in timp ce copiii care nu au fost cuminti pot sa fie luati in sacul lui Petru cel Negru.

In Germania, Sfantul Nicolae calatoreste, de asemenea, cu un ajutor, cunoscut sub numele de Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana.

Sfantul Nicolas aduce cadouri copiilor cuminti, in timp ce copiii rai sunt pedepsiti de asistentul sau cu cateva lovituri de nuia.

Copiii din Suedia il asteapta pe piticul Jultomten, denumit si Julemanden sau Julenisse, care se imbraca in rosu si poarta un sac de cadouri in spate. El zboara cu sania sa trasa de Julbocker, caprele lui Thor, zeul tunetului.

Spiridusii, denumiti Juul Nisse, se ascund in mansardele caselor in timpul anului, asteptand cu nerabdare sa il ajute. Copiii lasa castronase cu lapte si budinca de orez in mansarda pentru spiridusi, in speranta ca vor fi goale a doua zi dimineata.

In Austria si Elvetia, Christkindl sau copilul Iisus este cel care vine cu daruri. In unele orase, copiii Il asteapta pe Pruncul Sfant si in altele Christkindl este o fata inger frumoasa care coboara din ceruri cu cadouri.

In Anglia, exista o versiune mai slaba a lui Mos Craciun cunoscuta sub denumirea de Tatal Craciun care poarta robe rosii lungi si are crengute sfinte in par si aduce daruri copiilor.

"Craciun Fericit" in jurul lumii

Anglia si U.S.A. – "Merry Christmas"

Argentina – "Felices Pascuas"

Brazilia – "Boas Festas", "Feliz Natal!"

Bulgaria - "Tchestita Koleda; Tchestito Rojdestvo Hristovo"

China – "Saint Dan Fai Lok"

Coreea – "Sung Tan Chuk Ha"

Danemarca – "Glaedelig Jul"

Filipine – "Maligayang Pasko"

Finlanda – "Hyvaa Joulua"

Franta - "Joyeux Noël!"

Germania – "Froehliche Weihnachten"

Grecia – "Kala Christouyenna"

Hawai – "Mele Kalikimaka"

Indonezia – "Selamat Hari Natal"

Irlanda – "Nollaig Shona Dhuit"

Islanda – "Gledileg Jol"

Israel – "Mo'adim Lesimkha"

Italia – "Buone Feste Natalizie", "Bon Natale!"

Japonia – "Kurisumasu Omedeto"

Lituania – "Linksmu Kaledu"

Malaiezia – "Selamat Hari Natal"

Norvegia – "God Jul"

Noua Zeelanda – "Meri Kirihimete"

Olanda – "Vrolijk Kerstfeest"

Peru – "Felices Fiestas"

Portugalia – "Boas Festas", "Feliz Natal!"

Serbia - "Hristos se rodi"

Slovacia – "Vesele Vianoce"

Spania – "Felices Navidad!"

Suedia – "God Jul"

Tara Galilor – "Nadolig Llawen"

Turcia - "Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun"

Ungaria - "Kellemes Karacsonyi unnepeket"

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre