Frica de Mos Craciun la copii

/ / Modificat: 2017-12-02
Frica de Mos Craciun la copii

Pentru majoritatea copiilor Mos Craciun este cel mai indragit si asteptat personaj al anului. Este batranelul bun, gingas, cu barbita alba si burtica mare care aduce o multime de cadouri. Exista insa copii pentru care Mosu' nu este o figura atat de prietenoasa, provocand hohote de plans si crize de isterie la vederea lui.

Copilul tau manifesta frica fata de Mos Craciun? Afla cum il ajuti sa treaca peste!

De ce ii este copilului frica de Mos Craciun?

Frica de Mos Craciun la copii are ca provenienta de fapt aspectul fizic al lui. Copilul devine de multe ori anxios atunci cand este pus fata in fata cu acesta. In timp ce unii stau comod si bucurosi in poala mosului, recitand poezii, alti copii incep sa tipe, sa se agite si sa planga in hohote.

Frica fata de acesta apare atunci cand copilul este pus prima oara fata in fata cu el, Pana la urma, acest lucru nu este de mirare. Pentru copilul care nu este acomodat cu ideea de Mos Craciun, el este un strain. Parintii sfatuiesc copii sa nu vorbeasca cu straini, iar de aici apare contradictia care da tonul anxietatii.

Aparenta fizica a mosului este destul de infricosatoare pentru un copil mic, in ciuda costumatiei rosii si prietenoase. Pentru el este un personaj imens, atat fizic, cat si simbolic. Este foarte mare ca statura (in comparatie cu el), are o burta imensa, o barba deasa si abia daca i se vad ochisorii. Pentru unii copii si celebrul "ho, ho, ho" al Mosului ii sperie.

Este normal intr-o oarecare masura ca micutii sa se teama de prima intalnire cu Mos Craciun. Nu in fiecare zi sunt lasati sa stea in poala unui strain si sa vada/auda ca vine in miez de noapte in casa lui, pe furis.

Fobia de Mos Craciun se manifesta si are aceeasi etiologie precum coulrofobia, sau fobia de clovni.

Cum ajuti copilul sa treaca peste fobia de Mos Craciun?

Familiarizeaza-l cu ideea de Mos Craciun de la varste foarte mici!

Daca il iei pe copil si il pui direct in fata unui Mos Craciun impunator care se gaseste prin mall sau prin alte locatii, atunci copilul se va speria usor. Trebuie sa incepi sa ii vorbesti de Mosu' si despre sarbatoarea Craciunului de la varsate foarte mici, chiar de la nastere, daca survine in preajma copilului.

Pune accentul pe ideea de cadouri si jucarii atunci cand vorbesti despre el. Copilul il va iubi aproape imediat cand va auzi ca acesta este personajul magic care ii satisface dorintele. Bineinteles, in masura in care este cuminte!

Foloseste-te de ilustratii inainte de prima intalnire cu Mos Craciun!

Inainte de a-l pune fata in fata cu Mosu' pentru prima oara, este important ca micutul sa stie cum arata. De aceea, dupa ce ai vorbit cu el despre cum arata, ce face, cum aduce cadouri copiilor cuminti, fa-i cunostinta cu el prin intermdiul celor mai simpatice ilustratii. Explica-i de ce e imbaracat in rosu, de ce are barbita alba etc.

Arata-i ca ii intelegi frica si ca empatizezi cu el!

Daca micutul tau da semne de agitatie la intalnirea cu Mos Craciun nu incerca sa ii desconsideri sentimentele si trairile care il incearca. Nu ii spune "nu ai de ce sa iti fie teama", "doar ti-am spus ca nu iti face nimic", "te porti ca un bebelus". Desconsiderarea acestor trairi ale copilului amplifica anxietatea. Mai bine intreaba-l de ce ii este frica si de unde provine ea. Analizeaza-i trairile pentru a putea gasi modalitatea cea mai buna de a-l ajuta sa treaca peste.

Planifica prima intalnire cu Mos Craciun!

E mai bine sa il duci pe copil prima oara sa il vada pe Mosu' intr-un spatiu public, unde sunt si alti copii. Se va simti mai confortabil, decat daca acesta apare la usa lui si se va vedea ca fiind singurul copil din jurul lui.

Foto: Unsplash/ Credit: Mike Arney

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Craciun copii

Articole recomandate

Citeste si despre