Cum implici copilul in pregatirile de sarbatori

/ / Modificat: 2017-12-23
Cum implici copilul in pregatirile de sarbatori

Pregatirile pentru sarbatorile de iarna sunt un prilej grozav pentru a petrece mai mult timp de calitate in familie. Reprezinta si o metoda grozava, practica si, de ce nu, distractiva de a-ti ajuta copilul sa fie mai responsabil, independent si sa invete mai multe lucruri interesante despre traditiile din aceasta perioada.

Iata cele mai potrivite si sigure metode prin care iti poti face copilul partas la pregatirile care sunt in toi in aceasta perioada!

Curatenia casei - activitate de familie

 Transformati curatenia generala de dinainte de Craciun intr-un proiect de familie. Pentru a convinge copilul sa lase deoparte jocurile sau calculatorul pentru a da cu mopul sau a sterge pragul, este important sa vada ca toata lumea din casa participa la acest proiect. Asadar, mobilizeaza toti membrii familiei, faceti o sedinta de familie si impartiti curatenia casei echitabil, intre toti cei prezenti. Atunci cand ajungi la sarcinile de curatenie delegate copilului, este important sa tii cont de cateva lucruri:

sa nu il pui sa faca activitati care nu sunt potivite pentru varsta lui (pot deveni periculoase; in plus, este posibil sa nu aiabilitatile necesare dezvoltate pentru a le pune in practica);

sa te asiguri ca fiecare activitate este "invaluita" in joaca (dansuri, poezii, cantecele, jocuri cu baloane de detergent etc.), astfel incat sa ii suscite interesul si sa il mentina concentrat la aceste sarcini nu foarte interesante;

sa nu il implici la curatenia din baie sau bucatarie, unde sunt necesare tot soiul de produse de curatare toxice, pe care le poate inghiti accidental (este de preferat sa te aprovizionezi cu produse ecologice sau create din materiale nontoxice, pentru a evita accidentele).

Cumparaturile - o lectie despre valoarea banilor

Cumparaturile din preajma sarbatorilor pot deveni o sursa foarte mare de stres, din cauza forfotei si aglomeratiei din magazine. Din acest motiv, multi parinti prefera sa isi lase copiii acasa, fara sa stie ca le fac o defavoare.

Pe langa faptul ca este lasat pe "dinafara" de la pregatirile pentru sarbatori, il privezi si de sansa de a afla mai multe despre valoarea banilor. Implica micutul in cumparaturi inca de dinainte de a pleca in magazine. Stabiliti meniul de sarbatori, produsele de curatare care va lipsesc din casa si faceti impreuna lista cu tot ce aveti nevoie, astfel incat sa fiti siguri ca nu uitati nimic. Daca stie, lasa copilul sa scrie numele produselor pe care urmeaza sa le cumparati. Este un exercitiu bun pentru a-si dezvolta abilitatile de scris.

Decorarea casei - o joaca de copii

Nu iti trebuie foarte multe "arme" pentru a-ti convinge copilul sa te ajute la decorarea casei de Craciun, intrucat este una dintre activitatile lui preferate de dinaintea sarbatorilor. Insa daca vrei sa le transformi intr-o activitate educativa, atunci puneti-va pe treaba si confectionati impreuna si cateva decoratiuni manual. O astfel de activitate ajuta la dezvoltarea imaginatiei, creativitatii si a indemanarii copilului, dar contribuie si la relaxarea lui.

Impodobirea bradului - o traditie emotionanta

Impodobirea bradului este o alta traditie de Craciun adorata de copii. Asadar, nu iti trebuie foarte multa putere de convingere pentru a-l atrage in preajma ta atunci cand incepi sa asezi podoabele in brad. Da-i mana libera si permite-i sa il impodobeasca dupa bunul plac, ba chiar incurajeaza-l sa confectioneze si cateva podoabe manual, din diverse lucruri si materiale simple. Cantati impreuna colinde in timp ce impodobiti bradul. Invata-l in fiecare an cate unul nou, pe care sa il foloseasca atunci cand merge cu colindul in noaptea de Ajun.

Pregatirea bunatatilor de sarbatori - un proiect gustos de familie

Ultima pe lista, dar nu cea din urma, este bucataria si ale ei minuni gustoase care se pregatesc in ea de sarbatori.

Gatitul de sarbatori este o ocazie minunata de a aduna toti membrii familiei laolalta si de a pregati cele mai delicioase si savuroase preparate de sarbatori. Atrage-ti copilul in bucatarie si transforma-l in ajutor de bucatar. Daca vrei sa-i trezesti interesul pentru activitatile de gatit, este important ca prima oara cand il atragi in bucatarie, sa pregatiti impreuna ceva delicios, care e pe placul lui si in prepararea caruia va puteti distra copios. Un astfel de exemplu ar fi turta dulce. Pe langa faptul ca este un desert (ceva greu de refuzat de un copil), este o reteta care permite copilului sa se joace cu aluatul, sa ii dea diverse forme, iar la final, poate decora prajiturile cu bomboane, glazuri si alte "accesorii" comestibile.

Abia dupa ce ii arati copilului ca gatitul poate fi distractiv, puteti trece impreuna la prepararea carnatilor, sarmalutelor sau a altor delicatese de Craciun.

Responsabilizeaza-l de mic! Incurajeaza-l sa stranga intotdeauna dupa el, sa spele vasele si sa debaraseze masa dupa ce termina de amestecat aluatul sau de decorat salata de boeuf. Este o lectie importanta pentru viitor, care il ajuta sa inteleaga ca nimeni nu este obligat sa stranga in urma lui in afara de el.

La fel ca si in cazul activitatilor de curatenie, este important sa tii cont de varsta lui atunci cand ii delegi sarcini. Nu il lasa sa umble cu obiecte ascutite, sa foloseasca singur electrocasnice cu conectare la priza ori sa stea prin preajma aragazului. Atentia acordata copilului trebuie sa fie sporita atunci cand te ajuta la gatit, intrucat si riscul de accidente este mai mare.

Aranjarea mesei festive - o placere de copil

Aranjarea tacamurilor, paharelor si a veselei pe masa este una dintre cele mai simple activitati in care iti poti implica micutul. Incurajeaza-l sa te ajute sa alegi fata de masa, servetelele pentru farfurii sau pahare si sa aranjati masa pentru familie si musafiri. Intrucat decoratiunile de sarbatori nu pot lipsi de pe masa festiva, este recomandat sa il incurajezi sa creeze cateva obiecte deorative csimple, din diverse accesorii la indemana, pe care sa le puneti apoi pe masa.

Tu iti implici copilul in pregatirile de sarbatori? Cum il convingi sa te ajute? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curatenie copii Gatit copii Decoratiuni copii

Articole recomandate

Citeste si despre