7 trucuri ca sa faci economii de Craciun

/ / Modificat: 2013-01-23
7 trucuri ca sa faci economii de Craciun

Numaratoarea inversa pana la Craciun a inceput, iar tu incerci sa incropesti deja bugetul pentru cadouri, masa de sarbatori, ornamente si bradut. Socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din targ, dar nici bugetul tau de anul acesta pare sa nu se "pupe" prea bine cu toate planurile de cumparaturi pe care ti le-ai creionat in minte! Nu te grabi sa limitezi lista de cumparaturi! Inainte de a renunta la unele placeri sau bucurii, aplica cateva trucuri care te ajuta sa reduci cheltuielile, dar sa te bucuri totodata de sarbatorile pe care le visezi!

Atunci cand banutii din bugetul familiei sunt dramuiti cu mare responsabilitate si efort de la o luna la alta, este greu sa faci economii si sa strangi suma necesara pentru organizarea si planificarea sarbatorilor de iarna. Insa nu este imposibil! Iti trebuie putin spirit intreprinzator si ceva mai multa imaginatie pentru a reusi! Iata cum!  

Fa o parte din cumparaturi inainte!

Unul dintre cele mai mari secrete ale reducerii cheltuielilor este sa incepi sa faci cumparaturile pentru aceasta perioada in prealabil. Incepe sa faci liste, sa prioritizezi cumparaturile si sa imparti bugetul! Daca lasi toate cumparaturile pe ultima suta de metri, vei fi nevoita sa scoti din portofel sume exorbitante.

Imparte lista de cumparaturi pentru masa de Craciun in alimente perisabile si neperisabile. Tot ce tine de categoria celor neperisabile - conserve, produse fainoase (pesmet, faina, malai, gris, paste etc.), carne, condimente, arome, ingrediente uscate, cafea, bauturi alcoolice si racoritoare etc. - poti cumpara cu mult timp inainte.

Doar legumele, fructele, lactatele, ouale si alte produse cu termen de valabilitate scazut trebuie cumparate mai aproape de sarbatori. Acelasi lucru este valabil si in cazul detergentilor pentru curatenia casei, cadourilor si decoratiunilor pentru casa. Nu ezita sa le cumperi, treptat si din timp, astfel incat sa nu aglomerezi toate cumparaturile pe ultima zi.

Mergi pe mana cadourilor creative!

O mare parte din bugetul pentru sarbatori este investita in daruri pentru toti cei dragi. In ultimii ani, se promoveaza din ce in ce mai mult ideea cadourilor creative, simbolice, care au o valoare spirituala, in detrimentul obiectelor impersonale, care se gasesc pe rafturile oricarui magazin.

Este indicat sa iei in calcul aceasta tendinta si sa explorezi posibilitatea de a face cadourile cu manuta ta sau de a te orienta spre idei creative si originale, care nu costa mai deloc. Invata si copilul sa faca astfel de cadouri si sa le aprecieze mai mult decat pe cele materiale. Invata-l sa se bucure si sa aprecieze mai mult o felicitare scrisa din suflet decat un joc sau un pulover banal si fara o insemnatate anume.

Nu este usor sa insufli sentimentul de recunostinta la aceasta varsta, insa copilul poate fi educat, daca are modele pozitive pe care sa le urmeze in acest sens. Renunta la banalele daruri formate din jucarii, haine, gadgeturi si alte produse plictisitoare.

Pune-ti imaginatia si creativitatea la lucru si incepe sa creezi manual primele cadouri cu adevarat memorabile pentru cei dragi - albume foto personalizate, felicitari, ursulet de plus pentru copil, manusi, fular sau pulovere crosetate, rame foto etc.  

Fa-ti singura ornamente pentru brad si decoratiuni pentru casa!

Chiar daca iti fac cu ochiul multe dintre decoratiunile si ornamentele de Craciun care apar in aceasta perioada pe piata, este indicat sa nu te grabesti sa le cumperi. Pe langa faptul ca vei cheltui bani inutil, nu vei obtine efectul dorit: acela de a-ti personaliza locuinta.

Profita de faptul ca ai langa tine un prichindel caruia nu ii lipsesc imaginatia si creativitatea si ca te poti baza si pe cateva ajutoare indemanatice, in persoana partenerului de viata sau a rudelor. Treceti apoi la crearea manuala a unor decoratiuni de Craciun deosebite.

De la ghirlande, braduti ornamentali, candelabre, fulgi de nea, coronita pentru usa si pana la globuri din gheme si alte materiale inovatoare, aveti ocazia sa va transformati casuta intr-o prelungire a personalitatii voastre.

Cumpara un brad artificial!

Chiar daca bradutii naturali sunt mult mai frumosi, iar mirosul cetinilor se potriveste de minune cu cel al cozonacilor si sarmalutelor aburinde, care se raspandeste in toata casa, bradul artificial este o alegere mai inspirata si mai putin costisitoare. Daca ai deja unul de anul trecut, atunci poti il poti taia deja de pe lista de cumparaturi si poti investi banii in alte scopuri.

In cazul in care esti nevoita sa il cumperi in acest an, vezi partea buna a lucrurilor: e o investitie pe termen lung, care te va scuti de o cheltuiala importanta in anii ce vor urma.  

Cauta reducerile si ofertele!

In apropierea sarbatorilor de iarna, reducerile si ofertele sunt cuvintele care stau pe buzele tuturor comerciantilor, care se intrec in idei care mai de care mai atragatoare pentru clienti. Nici cumparatorii nu se lasa mai prejos si ciulesc bine urechile ori de cate ori vad sau aud de "reduceri substantiale" la alimente, hainute sau alte produse de care ai nevoie in aceasta perioada.  

Nu ignora cupoanele sau voucherele de reduceri!

Daca e vorba de cautarea celor mai bune oferte si reduceri, nu poti rata o vizita rapida, dar atenta, pe site-urile de specialitate, care ofera vouchere si cupoane promotionale, cu discount-uri de pana la 90%. Ai ocazia sa cumperi cu ele nu doar lucruri necesare pentru casa, dar sa dai si peste cateva idei inspirate, dar aproape deloc costisitoare, pentru cadourile de sub brad.  

Gateste putin, bun si sanatos!

Renunta sa mai gatesti multe feluri de mancare si in cantitati industriale. Este inutil sa cheltui multi bani si timp pentru a sta in bucatarie si a gati o multime de preparate si alimente, care este posibil sa nu se manance si sa ajunga la gunoi.

Fa consiliu de familie, intreaba-i pe toti cam ce preparate ar prefera pentru masa de Craciun (chiar daca ies din specificul produselor traditionale) si stabileste meniul. Gateste in cantitati moderate, pentru ca este de preferat sa gatesti iar, dupa Craciun, daca este cazul, decat sa arunci alimentele la gunoi.

Tu cum ai de gand sa reduci cheltuielile in perioada sarbatorilor, dar sa te bucuri totodata de tot ce-ti pofteste inima? Impartaseste-ne si noua trucurile tale de economii in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre