Cum spalam un pahar sau o farfurie

Rating:

Articolul a fost votat de 6 persoane

Cum spalam o farfurie sau un paharMickey Mouse ne sfatuieste ca e bine sa stim cum sa spalam un pahar sau o farfurie dupa ce am folosit-o. Acest lucru ii va ajuta pe cei mici, pentru inceput, cand vor ramane singuri acasa si vor trebui sa se descurce singuri si in bucatarie, mai ales daca parintii nu sunt acasa.

 

Ulterior, va deveni o baza de la care copiii sa porneasca atunci cand vor mai creste si vor avea nevoie de aceste informatii. Nu se pune problema ca ei sa isi asume responsabilitatea de a spala toate vasele si instrumentele pe care le folosesc, pentru ca sunt mici si nu e necesar, ci sa invete notiunile de baza despre ce inseamna sa speli o farfurie.

 

Pentru parinti, Minnie Mouse cea isteata impartaseste ideea potrivit careia este bine ca unui copil sa ii explici mecanismele lucrurilor si de ce sa se pazeasca atunci cand face un lucru, nu numai sa il inveti cum e corect sa faca acel lucru.

 

De ce anume sa tinem cont cand spalam o farfurie?

 

Cel mic isi poate dori sa manance singurel o prajiturica din frigider si sa isi puna lapte intr-un pahar sau poate dupa gradinita i-a pus mami masa. Oricare ar fi situatia, Mickey spune ca ar fi bine ca cei mici sa nu fie artagosi cum e Donald Duck uneori, ci sa incerce sa spele farfuria sau paharul, desi ar parea un pic incert daca acea farfurie va ajunge sau nu intreaga la chiuveta.

 

Tocmai pentru a nu fi cu capul in nori cum e Goofy, Mickey ii sfatuieste pe copii sa se poarte cu grija si mare atentie, ca sa nu sparga farfuriile sau paharele mamei. Cel mic poate invata sa faca acest lucru prin urmatorii pasi:

 

  • Luam intai farfuria sau paharul si le punem in chiuveta, usor.

 

  • Apoi zdup! pe un taburet sau un scaunel pe care il asezam la chiuveta.

 

  • Luam buretelul de vase, turnam detergent cat o boaba de fasole in mijlocul buretelului si punem detergentul la locul lui.

 

  • Acum suntem pregatiti sa dam drumul la apa, insa la jet mic, si sa potrivim temperatura apei astfel incat nici sa nu ne inghete manuta, dar nici sa ne friga apa.

 

  • Bagam farfuria sau paharul sub jet usor, cat sa se ude, apoi frecam cu buretelul pana cand se face spuma. Daca ni se pare ca nu se vede bine spuma, mai bagam putin farfuria sau paharul sub jet si dam iar cu buretele pe ele – vei vedea cum apa sporeste spuma!

 

  • Oprim apoi apa, ca sa nu o irosim. Tinem bine farfuria sau paharul – spuma este tare alunecoasa si le putem scapa! Este important sa dam cu buretele pe ambele parti ale farfuriei, iar la pahar si in interior si in exterior, ca sa fie curate-curate!

 

  • Cand am terminat de lustruit si nu mai e nicio urma de murdarie, dam drumul la apa din nou, tot la jet mic, bagam farfuria sau paharul sub jet si caltim bine, dand cu manuta curata sau cu un buretel care nu e murdar de detergent.

 

  • Ne uitam bine sa vedem daca toata spuma s-a dus si nu se mai simte nici la degetele cum ca ar fi detergent pe farfurie sau pahar, pe care le tinem un pic in manute ca sa nu mai curga asa de multa apa din ele, apoi le punem la scurs in suportul de vase: farfuria intr-un sant special pentru ea, iar paharul cu gura in jos tot acolo, ca sa se scurga si apa dinauntrul lui.

 

  • Cand farfuria sau paharul sunt curate si asezate frumos in suportul de vase, aruncam o ultima privire sa ne asiguram ca: buretelul este stors si asezat de unde l-am luat, ca detergentul e la locul lui, ca apa e inchisa. Apoi ne putem da cu grija jos de pe scaunel, pe care, evident, trebuie sa il punem la locul lui, de unde l-am adus.

 

Arata-i micutului tau cat esti de mandra de el si lauda-l ca nu au facut pic de murdarie incercand sa spele farfuria!

 

De ce asa si nu altfel?

Mickey ne explica

 

Mickey ne explica:

 

  • Daca am fi luat farfuria de pe masa abia dupa ce scaunul era asezat la chiuveta, ar fi fost mai multe sanse sa o scapam din manute in timp ce ne urcam pe scaunel.

 

  • Este frumos ca atunci cand folosim detergentul de vase al mamei sau orice lucru care nu este al nostru, sa il punem la loc de unde l-am luat, fara sa il fi stricat sau murdarit in vreun fel, pentru ca si altii sa faca la fel atunci cand folosesc lucrurile noastre.

 

  • Daca am fi dat drumul la un jet puternic, ne-ar fi stropit atunci cand s-ar fi lovit de fata farfuriei sau ar fi sarit din pahar in momentul in care incercam sa il umplem la un jet puternic. In plus, nu e bine sa irosim apa.

 

  • Daca nu am tine putin farfuria sau paharul in mana sa mai curga apa de pe ele, acea apa s-ar strange in tavita de la suportul de vase, unde s-ar face urata si ar strange bacterii multe si urate, care nu se vad, iar noi vrem ca suportul sa fie curat asa cum sunt si vasele pe care noi le punem in el!

 

Dar daca vreunul din aceste lucruri se intampla, nu e nimic! Data viitoare vom fi mai atenti, oamenii invata lucruri bune din greseli. Vezi ce bine e sa ne gandim bine la un lucru inainte sa il facem? Mickey Mouse crede ca un copil are nevoie sa aiba satisfactia ca poate fi independent si priceput, fapt care il ajuta sa creasca mare.

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:
Cum facem un sandvis
Invatam cum sa ne legam sireturile
Dezvolta gandirea critica a copilului tau
Sa imbunatatim capacitatile rationale ale copiilor!
Intrebarile, cheia succesului
Gandim inainte sa actionam. Ratiunea la copii
Invatam sa ne rezolvam singuri problemele

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel