Semne care pot indica consumul de droguri la adolescenti

/ / Modificat: 2013-04-02
Semne care pot indica consumul de droguri la adolescenti

Semnele care indica dependenta sau consumul de droguri la adolescenti trebuie cautate, in primul rand, in comportamentul lor. Cu toate acestea, nu exista simptome specifice ale dependentilor, ceea ce ii face greu de recunoscut sau diagnosticat. Insa chiar daca manifestarile lor se pot confunda cu ale altor afectiuni si probleme de comportament, exista cateva indicii care tradeaza comportamentul adictiv!

Simptomele dependentei de droguri variaza in functie de substanta interzisa folosita. Nu exista manifestari identice pentru toate categoriile de dependente. Insa in aproape toate cazurile de comportamente adictive se remarca unele caracteristici comune care sugereaza parintilor ca adolescentul lor ar fi putut cadea prada substantelor interzise.

Semne fizice sau medicale care indica dependenta de droguri

In functie de tipul de drog folosit, exista mai multe semne pe care substantele interzise le lasa in sanatatea adolescentului si in aspectul sau fizic.

La varsta adolescentei, copilul este foarte interesat de imaginea sa. Adolescentul care consuma droguri are tendinta de a neglija acest aspect. Nu mai acorda timp si interes felului in care se imbraca sau arata, iar igiena corporala lasa de dorit - nu se mai piaptana, nu se mai spala pe fata sau pe dinti etc.

Alte semne, ceva mai evidente si cel mai adesea asociate cu abuzul de droguri sunt:

  • ochii rosii, tulburi;
  • ducerea frecventa a mainii la nas si frecarea lui;
  • pupilele dilatate;
  • respiratia dificila;
  • starea de oboseala si moleseala;
  • imbonavirile dese (pe fondul sistemului imunitar scazut);
  • ameteala (lipsa de luciditate si reactie) etc.;
  • scaderea temperaturii;
  • pierderea in greutate;
  • somn agitat.

Semne comportamentale ale abuzului de droguri

Semnele fizice ale adolescentului toxicoman sunt insotite adesea de probleme comportamentale. Izolarea sau retragerea in camera sa pe tot parcursul zilei, absenta comunicarii si interactiunii cu ceilalti membri ai familiei si precautia cu care isi "pazeste" dormitorul reprezinta semne ca ceva nu este in ordine cu el. Ascunde ceva, iar una dintre posibilitati este dependenta de droguri.

Indepartarea prietenilor sau izolarea sociala reprezinta un alt indiciu ca adolescentul poate consuma substante interzise. Dependentul are tendinta de a se integra doar in anturaje care au legatura cu drogurile si de a se izola de ceilalti.

Certurile, izbucnirea brusca a conflictelor in familie si la scoala, rezultatele proaste la invatatura si implicarea in comportamente de risc pot fi asociate cu dependenta adolescentului de droguri. Cresterea brusca a cheltuielilor, tendinta de a-ti lua bani din geanta sau de a-si insusi sume de bani din casa, fara explicatii plauzibile sau achizitii concrete, sunt alte indicii ca adolescentul ar putea avea nevoie sau folosi banii pentru a-si procura substante interzise.

Este important sa observi cu atentie comportamentul adolescentului si sa ai grija sa depistezi la timp consumul de droguri, inainte de a deveni o dependenta. Uneori, adolescentii cad victime acestor comportamente adictive. Incep sa consume substante interzise din pura curiozitate, la insistentele prietenilor sau din cauza unei stari emotionale proaste.

O comunicare sincera si deschisa cu copilul este cea mai simpla cale de a impiedica copilul sa se angajeze in astfel de comportamente.  

Ai un copil adolescent? A fost tentat pana acum sa consume droguri? Crezi ca ai putea sesiza comportamentul adictiv al copilului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dependenta droguri adolescenti Droguri adolescenti Abuz droguri copii

Articole recomandate

Citeste si despre