Ce poti face sa nu se apuce copilul de fumat

/ / Modificat: 2012-04-22
Ce poti face sa nu se apuce copilul de fumat

Fumatul poate fi un viciu atractiv pentru copii si adolescenti, dar un parinte responsabil are la indemana mai multe modalitati pentru a-si impiedica micutul sa devina o victima a acestui viciu.

Influenta parintilor in prevenirea acestui viciu este mai mare decat ai crede. Un studiu realizat la Institutul National al Sanatatii si Dezvoltarii Copilului din S.U.A. a demonstrat ca un parinte activ poate contracara influenta anturajului atunci cand este vorba de fumat.

Influenta parintilor in adolescenta

Datele studiului au aratat si ca sansele ca un copil sa se apuce de fumat sunt mai mari atunci cand acesta crede ca fumatul este un obicei raspandit. Pentru ca cei mai multi copii incep sa fumeze la inceputul adolescentei, influenta parintilor ii poate ajuta sa elimine acest obicei.

Din aceste motive, campania impotriva fumatului trebuie sa inceapa de la o varsta cat mai frageda si sa fie sustinuta pentru a avea rezultate.

Foto: tobacco-news.net

Ce poti face ca copilul tau sa nu se apuce de fumat

Puterea exemplului este foarte importanta pentru varsta la care cei mai multi copii incep sa fumeze. Daca copilul nu este expus la fumat in mediul familial si de la primele intrebari despre acest subiect incepi sa ii explici de ce sa evite viciul, batalia este pe jumatate castigata.

Ofera copiilor toate informatiile necesare de la o varsta cat mai frageda. De la efectele asupra sanatatii, pana la efectele asupra tenului si asupra bugetului personal, prezinta obiectiv dezavantajele fumatului.

Mirosul unui fumator sau senzatia neplacuta a unui nefumator care se saruta cu un fumator sunt alte argumente valide pe care le poti folosi cu succes, mai ales cu adolescentii.

Impactul fumatului asupra vietii implica si scaderea rezultatelor sportive si o scadere a independentei, care il poate face pe copilul tau sa nu poata face fata la situatiile de urgenta.

Modul in care prezinti dezavantejele fumatului nu trebuie insa exagerat, pastreaza obiectivitatea si nu pune prea multa pasiune in argumentele tale. Daca micutul tau are o personalitate puternica, va reactiona negativ la sfaturile tale.   

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat Fumator Fumat copii Discutie tigari copii Tigari copii

Articole recomandate

Citeste si despre