Independenta financiara a adolescentului

/ / Modificat: 2011-11-10
Independenta financiara a adolescentului

Independenta financiara trebuie dobandita treptat de catre copil inca de cand este micut, insa la varsta adolescentei aceasta trebuie sa atinga apogeul. Este momentul in care copilul trebuie sa inceapa sa se separe financiar de parinti si sa-si castige singur banii. Totul se face treptat si cu multa perspicacitate din partea parintilor! Afla cum!

Independenta financiara incepe in copilaria timpurie

Cel mai mare deserviciu pe care il poti face unui copil, inca de la varste fragede, este sa ii dai tot timpul bani pe mana, sa ii satisfaci toate poftele si sa nu ii refuzi nicio placere financiara. Educatia banilor se face de devreme, cand este indicat sa il inveti pe copil valoarea banilor si felul in care se folosesc in mod responsabil.

Iti va fi mai usor la adolescenta sa ii cultivi ideea de independenta finaciara, pentru ca el va detine deja o baza importanta de principii si valori.

Comunicarea, primul pas in dobandirea independentei financiare

Pe masura ce copilul atinge varsta adolescentei, discutiile despre bani incep sa devina din ce in ce mai serioase. Este indicat sa dezbati cu el subiectul de cate ori ti se ofera ocazia si sa il implici in intretinerea casei, in planurile de a va descurca din punct de vedere financiar, astfel incat sa inteleaga ca atunci cand cresti si devii adult sunt o multime de responsabilitati care-ti apasa pe umeri si ca exista prioritati in ceea ce priveste finantele.

Foto: bankonyourself.com
Ideea ca banii se castiga si nu se capata pe ochi frumosi este una dintre cele mai importante lectii pentru el si face parte din primele principii ale dobandirii idnependentei financiare. Vorbeste-i si despre cum trebuie castigati bani si cheltuiti cu masura.

Adolescentul trebuie familiarizat cu ideea de economii si cheltuieli responsabile. Ajuta-l sa-si stabileasca prioritati in cheltuieli si sa isi dea seama ca nu poti cumpara mereu ce vrei, ci trebuie sa faci unele sacrificii. Nu trebuie sa vada doar partea negativa a lucrurilor. Ajuta-l sa vada si satisfactiile pe care le are dupa ce economiseste o anumita suma de bani!

Stabileste-i o alocatie zilnica/saptamanala/lunara

Adolescentul trebuie sa inteleaga ca este momentul sa merite banutii pe care ii primeste si sa faca ceva pentru a castiga ceva banuti in plus, pe langa alocatie. Cu cat creste mai mult, cu atat copilul are mai multe necesitati si dorinte si se asteapta ca tu sa i le indeplinesti.

Alocatia sau renta pe care o primeste trebuie sa fie din ce in ce mai mica, astfel incat adolescentul sa fie motivat sa faca si altceva pentru a castiga banuti in plus. Daca acea suma ii satisface toate dorintele, el nu va va mai avea interesul de a face ceva pentru a castiga si alti bani.

Incurajeaza-l sa-si caute un loc de munca

Nu trebuie sa ajunga la o anumita varsta pentru a deveni angajat si a-si castiga singuri banutii. Vorbeste cu el, ganditi-va la ce este talentat si priceput si recomanda-i cateva joburi part-time sau proiecte pe termen scurt la care s-ar putea angaja contra cost. In acest fel, invata ce inseamna sa fii responsabil si este cea mai eficienta metoda de a-si da seama ca banutii se cheltuie usor, dar se fac foarte greu si ca trebuie sa fie cumpatat atunci cand are pe maini diverse sume de bani. Va reusi sa invete lectii importante despre bani si cel mai important este ca le invata pe propria piele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani adolescenti Comunicare adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre