4 sfaturi pe care sa le dai copilului in adolescenta

/ / Modificat: 2016-08-02
4 sfaturi pe care sa le dai copilului in adolescenta

Varsta adolescentei este o perioada delicata, in care copilul este obligat sa ia tot soiul de decizii personale. Desi, destul de autonom acum si cu ceva mai multa incredere in sine, adolescentul traverseaza o varsta a "necunoscutelor" si pericolelor de care de multe ori nici nu isi da seama.

Pentru a preveni situatia in care copilul tau s-ar putea aventura in tot soiul de comportamente de risc, este important sa il instruiesti si pregatesti cum sa le faca fata din timp, oferindu-i cateva sfaturi utile in acest sens!

Incurajeaza-l sa-si asculte instinctul

Pana la aceasta varsta, ti-ai facut din plin datoria de parinte si l-ai invatat intotdeauna care este calea "cea dreapta", diferentele dintre bine si rau si cum sa actioneze corect in anumite situatii.

De acum, este randul adolescentului sa puna in practica invataturile tale si sa ia decizii proprii, insa nu inainte de a-l incuraja sa ia in considerare si instinctele proprii. Invata-l sa-si asculte intuitia atunci cand este pus in fata unei situatii complicate si nu stie ce decizie sa ia. Instinctul de autoconservare sau autoprotectie rareori da gres!  

Sfatuieste-l sa gandeasca bine fiecare decizie pe care o ia

Adolescentii sunt atat de curiosi si dornici sa se aventureze in experiente de tot soiul, ca au tendinta de a actiona din impuls, fara a se gandi la consecintele actiunilor lor. Invata-ti copilul sa nu-si asume riscuri inutile si sa gandeasca atent fiecare decizie pe care o ia, mai ales in situatii complicate sau periculoase.

Foloseste-te de situatii din viata reala pentru a-l ajuta sa-si dea seama de importanta deciziilor bine gandite. Poti lua ca exemplu retelele de socializare, care prezinta cele mai multe riscuri pentru copii si adolescenti. De fiecare data cand adolescentul vrea sa urce o poza cu el pe un profil public al unui site de socializare, opreste-l o secunda si discuta cu el despre ce urmeaza sa faca.

Fii calma si vorbeste-i prieteneste! Intreaba-l de ce vrea sa faca acest lucru, daca stie care sunt riscurile pe termen lung ale publicarii unei astfel de poze si cum l-ar putea afecta in viitor, profesional sau personal.

Adesea, adolescentii nu se gandesc la consecintele pe termen lung ale actiunilor lor, insa odata ce le inteleg si constientizeaza, le iau in considerare si isi cantaresc cu atentie deciziile.  

Invata-l sa decida momentul potrivit pentru a-si incepe viata sexuala

Decizia de a-si incepe viata sexuala apartine adolescentului. Chiar daca nu ii poti impune cand anume sa faca acest pas semnificativ in viata lui, il poti ajuta sa ia cea mai buna decizie in acest sens.

In loc sa il sfatuiesti sa astepte pana la varsta x sau pana dupa casatorie pentru a face prima data sex, termene-limita care oricum nu vor fi respectate, mai bine il inveti si ii reamintesti constant care sunt responsabilitatile si implicatiile unui act sexual.

adolescent-vicii

Foloseste-te de exemple din viata reala, din media sau documetare, pentru a ilustra pericolele care il pasc atunci cand face sex neprotejat sau obligat de anumite persoane sau circumstante. Recomanda-i sa se intrebe de fiecare data inainte de a face sex daca este capabil sa-si asume responsabilitatea acestui act.

Sfatuieste-l sa-si inceapa viata sexuala cand simte ca este pregatit. Explica-i ca "prima oara" trebuie sa ramana o amintire placuta in viata lui si este de datoria lui sa se asigure ca asa va fi. Aceste informatii si sfaturi vor creste asteptarile lui de la o relatie si il vor face sa aleaga cu atentie persoana si momentul pentru a face acest pas.  

Invata-l cand este bine sa spuna "NU"!

Perioada adolescentei este o varsta a riscurilor si comportamentelor periculoase: sex, droguri, tigari, alcool etc. In fata tentatiilor periculoase care sunt la tot pasul, este important sa incurajezi adolescentul sa spuna un NU ferm.

Pentru ca acesta sa faca fata cu brio acestor tentatii nocive, este important sa cunoasca riscurile si pericolele la care se expune. Evita sa aduci in discutii efectele pe termen lung, intrucat adolescentul actioneaza din impuls, gandindu-se la efectul de moment.

Adu in discutie pericolele si efectele secundare negative pe termen scurt pe care le atrage fiecare dintre aceste comportamente de risc, intrucat vor avea un impact mai puternic in fata adolescentului.  

Ce alte sfaturi crezi ca este important sa fie date adolescentilor si cum trebuie aplicate ele pentru a avea succes? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare adolescenti Adolescenta copii Adolescenta mijlocie

Articole recomandate

Citeste si despre