Discuta despre sex cu fiica ta

/ / Modificat: 2014-08-21
Discuta despre sex cu fiica ta

Discutiile despre sex cu fiica ta trebuie abordate din copilaria timpurie, din momentul in care incepe sa isi stabileasca identitatea sexuala. Insa abia cand trece prin schimbarile corporale specifice pubertatii si devine adolescenta, pe la 11 ani, poti purta cu fiica ta o discutie serioasa despre sex, boli cu transmitere sexuala, risc de sarcina nedorita si metode contraceptive.

Varsta potrivita pentru a discuta despre sex cu fiica ta

Nu exista o varsta potrivita pentru a aborda subiectul sexului in conversatiile cu fetita ta. Mici discutii despre acest subiect pot aparea inca din jurul varstei de 2-3 ani, cand incepe sa isi identifice partile genitale si are nevoie de explicatiile tale, pentru a intelege diferenta dintre ea si un baietel.

In jurul varstei de 5-6 anisori, te poti trezi oricand ca fiica ta pune intrebari despre cum se fac copiii, fiind un moment oportun pentru a aborda din nou subiectul sexului.

Pe la 7-8 ani, copilul are capacitatea de a intelege ce presupune sexul, insa abia la pubertate, in jur de 11 anisori, poti initia o discutie ampla cu fiica ta despre sex, virginitate, contraceptie si boli cu transmitere sexuala.

Important este sa abordezi subiectul sexului intr-un context favorabil. Iar varsta pubertatii si schimbarile corporale prin care trece fetita la adolescenta reprezinta un moment potrivit pentru a purta un astfel de dialog. Este foarte posibil ca insasi fetita sa deschida calea catre o astfel de conversatie, prin intrebari legate de aparitia parului pubian, cresterea sanilor si venirea menstruatiei.

Cu o seara inainte de faimoasa "intrevedere" cu fiica ta gandeste-te putin la amintirile adolescentei tale. Daca mai ai vechile jurnale sau poze foloseste-le pentru a intra mai bine in atmosfera trecutului tau adolescentin.

Nu trebuie sa intri in prea multe detalii privind tineretea ta, aminteste-i doar ca ai avut candva varsta, sentimentele si fanteziile pe care fara indoiala le are si ea acum. Este normal sa vrea sa experimenteze, dar e vital sa stie sa faca alegerea, iar atunci cand un baiat pe care il iubeste vrea sa mearga "putin mai departe" sa se gandeasca daca si ea vrea acelasi lucru, tinand minte o singura intrebare "Cum ma voi simti maine?".Trebuie sa se gandeasca la cum se va simti a doua zi la scoala cand va da ochii cu el si prietenii lui: se va simti plina de incredere sau profund rusinata?

O fata nu trebuie sa cedeze presiunilor sau sa faca ceva ce nu este pregatita sa faca. Primul contact cu un baiat, de orice natura ar fi acesta - saruturi, atingeri, sau chiar actul sexual in sine - ar trebui sa fie atat de special incat sa o faca sa se gandeasca intodeauna la el ca la o amintire de pret.

Trucuri pentru a discuta cu fiica ta despre sex

Invat-o organele genitale ale fetelor si baietilor

Inainte de a trece la discutia despre sexul propriu-zis, lamureste-ti fetita cu privire la schimbarile anatomice prin care trece la varsta pubertatii. Poti simplifica explicatia prin ilustratii sugestive ale aparatului reproducator feminin. Cauta schite pe internet, printeaza-le si fa-i o mica lectie de anatomie fetitei, fara a intra in detalii stiintifice sau prea complicate.

Explica-i ca din momentul in care ii vine menstruatia, devine adolescenta. In acel moment, corpul este pregatit pentru a putea concepe un copil. In acelasi context biologic, ii poti arata si explica, tot pe o schita, care sunt organele genitale ale baieteilor. Este un moment propice pentru a aborda si acest subiect si te va ajuta in discutia cu ea legata de sex.  

Vorbeste-i despre sex in contextul iubirii si al unei relatii stabile

Din teama de a nu face sex prea devreme, multi parinti ajung sa le vorbeasca fetelor, si copiilor in general, despre sex ca despre un lucru rau, nepotrivit, urat, cu alte cuvinte, nesanatos. Nu fac decat sa le creeze o impresie gresita despre aceasta activitate care, dimpotriva, provoaca placere si este foarte sanatoasa.

Nu este indicat sa distorsionezi adevarul doar pentru a-ti tine copilul departe de tentatiile sexuale. Sexul este o activitate de cuplu extrem de sanatoasa si normala, iar copilul trebuie sa stie acest lucru. Insa este important sa discuti despre sex si inceperea vietii sexuale in contextul unei relatii stabile si al iubirii.  

Vorbeste-i despre boli cu transmitere sexuala si contraceptie!

Dincolo de efectele benefice si placerea de a face sex cu persoana iubita, este foarte important sa vorbesti cu ea si despre subiecte ceva mai serioasa, legata de protectie si contraceptie. Invata-ti fetita sa fie responsabila atunci cand isi va incepe viata sexuala si vorbeste-i despre pericolele pe care le implica sexul.

Vorbeste-i despre mijloacele de protectie, atat impotriva sarcinii, cat si a bolilor cu transmitere sexuala. Expune-i principalele pericole la care este expusa atunci cand face sex neprotejat si prezinta-i prezervativul ca principal mijloc de protectie.

Prezervativul este singurul care o poate proteja atat impotriva sarcinii, cat si a bolilor cu transmitere sexuala.

Daca abordezi subiectul sexului in discutiile cu fiica ta, nu inseamna ca o si incurajezi sa faca acest pas. Dimpotriva, o ajuti sa fie pregatita pentru acel moment, astfel incat sa se bucure de el intr-un mod sanatos si responsabil.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il subliniezi in discutia cu fiica ta este ca poate sa iti vorbeasca deschis despre orice, legat de sex sau nu. Aminteste-i ca o iubesti si o vei iubi orice s-ar intampla.

A venit timpul sa initiezi o discutie despre sexul oral. Invata-o ca sexul oral este o forma de sex, orice ar spune un baiat. Fiica ta poate fi la fel de vulnerabila si in fata sexului oral. Mai mult ar putea sa contracteze boli cu transmitere sexuala, deci ar trebui sa aiba foarta mare incredere in partenerul ei inainte de a consimti actul in sine.

O data ce ai atins acest subiect poti sa aduci vorba si asupra altui subiect sensibil: masturbarea. Spune-i ca e perfect normal sa o faca si ca acest lucru nu implica nici un risc de a ramane insarcinata sau de a contracta o boala cu transmitere sexuala.

Tu cand ai vorbit prima oara cu fiica ta despre sex? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discutii sex copii

Articole recomandate

Citeste si despre