Implicarea copilului in ingrijirea animalului de companie

/ / Modificat: 2011-04-20
Implicarea copilului in ingrijirea animalului de companie

Animalul de companie poate aduce contributii substantiale in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. L-ai ales, s-a bucurat de primirea lui, acum este timpul sa il inveti sa aiba grija de el. In acest fel il inveti pe copil cum sa fie responsabil. Totusi, cand vine vorba de animale si copil, siguranta lui are intaietate. Afla cum il implici in ingrijirea lui in conditii de siguranta!

Invata-l prin puterea exemplului!

Arata-i cum trebuie sa aiba grija de animal. Daca este catel, arata-i cum sa-l duca afara, cum sa-i pregateasca masa si care sunt portiile si cum sa il spele. Daca este pisica, explica-i regulile de ingrijire a ei pe masura ce le aplici. Ia-l cu tine cand faci toate aceste lucruri pentru animalut si vorbeste-i tot timpul despre ce faci si cat de important este pentru ei.

Trebuie sa ii spui de cate ori trebuie dus afara, de cate ori trebuie sa manance pe zi, la ce intreval de timp i se face curatenie. Poti crea un joculet dragut in care sa desenezi pe o foaie tot ce trebuie sa faca in ingriirea lui, precum si de cate ori pe zi. Cu cat reuseste sa respecte mai multi pasi cu atat micutul primeste recompense din partea ta.

 

Nu il lasa nesupravegheat in preajma animalului!

Atat animalele, cat si copiii mici sunt imprevizibili. Chiar daca micutul tau pare sa fi invatat deja cam cum trebuie sa plimbe catelul sau cata mancare trebuie sa dea pisicii ori cum sa se joace cu ea, este esential sa stai cu ochii pe el pentru a evita accidente.

 

Invata-l sa aiba grija atunci cand spala animalul!


Unele animalute trebuie spalate, altele nu! Totusi, daca este timpul sa spele catelul, trebuie sa ii explici ca acestora nu le place in mod deosebit apa si ca ar putea reactiona agresiv. Fii cu ochii pe ei! Invata-l care sunt regulile spalarii respectivului animal: cum trebuie, ce zone trebuie evitate sa fie patrunse de apa, cat trebuie sa stea, ce sampon sa folosesca etc.

Ofera-i carti si reviste de ingrijire a animalelor!

Daca ai un copil maricel, care stie deja sa citeasca, atunci ofera-i mai multe materiale informative cu privire la ingrijirea animalului pe care il are. Exista multe brosuri sau carti special pentru copii despre cresterea si ingrijirea animalelor de companie.

Nu lasa copilul sa fie lins de animal pe fata!

De cele mai multe ori pentru a-si arata dragostea animalele recurg la linsul pe fata. Ar putea parea un semn de afectiune, dar nu este igienic. Ei se pot contamina cu diverse bacterii sau germeni si pot face anumite boli. Boala zgarieturii de pisica este una dintre ele.

Invata-l sa nu deranjeze animalul cand mananca, isi face nevoile sau se joaca cu ceva!

Micutul tau poate dori sa il mangaie in timp ce acesta mananca sau se joaca cu o jucarie speciala. Altadata ar putea chiar sa il traga de blanita sau de labute. Animalele de companie reactioneaza agresiv in astfel de cazuri. De aceea, este bine sa il inveti pe micut ca cel mai bine este ca atunci cand animalul doarme, mananca, se joaca sau isi face nevoile sa il lase in pace.

Invata copilul sa curete dupa animal in mod corect si igienic!

Este absolut necesar sa il educi pe micutul tau in acest sens. Sa il inveti ca trebuie sa curete dupa ce animalul isi face nevoile si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze. Fiecare animal de companie are propriul lui mod de a fi curatat si ingrijit. La pisici trebuie schimbata litiera cu nisip, la pesti trebuie spalat acvariul si schimbata apa etc. Arata-i cum se face, respectand conditii stricte de igiena si invatandu-l sa se dezinfecteze bine de fiecare data cand face aceste lucruri.

Dupa fiecare contact cu animalul este necesara spalarea atenta a mainilor!

Fie ca il mangaie, ca il spala sau ca face curatenie dupa el, este esential sa stabilesti inca de la inceput aceasta regula de aur: spalatul pe manute. Este esential pentru sanatataea lui si trebuie sa inteleaga cat poate de repede aceasta regula si sa o aplice. Impune reguli stricte in acest sens si stabileste si consecintele neaplicarii lor.

Invata-l cum sa se joace cu animalutul!


Si joaca face parte din procesul de ingrijire al unui animalut. Insa fiecare animal are modul lui propriu de a se juca, iar copiii uneori nu inteleg asta si se expun unor riscuri foarte mari. De asemenea, trebuie sa ii arati exact cum se mangaie un catel sau o pisica, care sunt limitele in joaca cu ele pentru ca micutul ar putea sa ii traga de urechi sau de blana si sa considere ca "se joaca", atragand reactii agresive ale animalului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire animale companie copii Animale de companie Catei pisici sanatate copii Responsabilitate copii Siguranta copil animal companie

Articole recomandate

Citeste si despre