Cum faci calculatorul sigur pentru copilul tau?

/ / Modificat: 2017-02-07
Cum faci calculatorul sigur pentru copilul tau?

mama-copil-calculatorCalculatorul este una dintre cele mai delicate si controversate "jucarii" ale copiilor. Poate deveni o capcana usoara pentru siguranta si integritatea morala a micutului tau.

De aceea, pentru a opri accesul pe site-uri sau continuturi nepotrivite este important sa iei o serie de masuri din momentul in care ii oferi acces copilului la calculator.

Creeaza-i un cont de utilizator numai al lui

Daca este calculatorul familiei, asigura-te ca are un cont de utilizator unic. Acolo va avea doar imagini, muzica, jocuri si alte fisiere personale, fara a avea acces la alte fisiere importante de-ale tale.

Pentru asta urmeaza urmatorii pasi: Click Start – Control Panel – Add or Remove User Accounts – Create New Account.

Stabileste-i un username si o parola si invata-l cum se la foloseasca. Explica-i de asemenea eficienta unei parole si ce rol are ea, precum si faptul ca aceasta nu trebuie spusa nimanui.

Instaleaza un antivirus bun

Daca micutul tau va avea acces la internet este important sa dotezi calulatorul cu un antivirus foarte bun pentru a evita infectarea lui. Cumpara un antivirus cu licenta care poate fi instalat de mai multe ori dupa data expirarii. Este mai practic si economic.

Instaleaza un filtru de internet sau un program pentru siguranta familiei

Exista in comert mai multe produse special concepute pentru a filtra toate continuturile calculatorului, dar si cele de pe internet astfel incat micutul tau sa acceseze doar linkuri si fisiere potrivite varstei lui.

Poti achizitiona un astfel de soft de pe Controlinternet.ro, un serviciu complet de instrumente de supraveghere si control al copiilor in mediul virtual. Acesta permite:

o lista predefinita de website-uri sigure pentru copil;
restrictionarea aplicatiilor;
limitarea timpului la calculator;
administrarea la distanta (de pe un alt calculator).

Windows Vista iti permite accesarea unui astfel de program direct din Windows. Intra in Control Panel, da click pe User Accounts, apoi pe Set Up Parental Controls (program special pentru parinti). La Windows Settings, click pe Windows Vista Web Filter si pune de acolo restrictiile de internet pe care le doresti pentru mediul online.

Limiteaza accesul la internet la copilului si stabileste pagini pe care le poate vizita

Browser-ul de internet iti poate oferi aceste facilitati. De exemplu, poti seta ca pagina de start (la care se se deschida browser-ul la fiecare pornire) un anumit site pentru copii.

Internet Explorer iti permite acest lucru in felul urmator:

• mergi la pagina dorita;
• acceseaza butonul Tools din meniul de sus al browser-ului;
• apoi da click pe Internet Options;
• sub Home Page, da click pe Use Current, apoi pe OK pentru a finaliza optiunea.

Pentru a introduce o lista de site-uri pe care are voie copilul sa le viziteze foloseste optiunea Favorites din Internet Explorer astfel:

• viziteaza fiecare pagina de internet la care vrei sa aiba acces micutul tau;
• selecteaza, la fiecare pagina in parte, din meniul de sus optiunea Favorites;
• apoi da click pe "Add to favorites";
• apoi apasa pe OK pentru a finaliza.

Daca vrei sa verifici pe ce site-uri a intrat copilul tau, poti intra la History din browser (este butonul de langa Favorites). Acolo iti va apare o lista intreaga de site-uri vizitate, sortate pe saptamani si zile.

Seteaza limita de timp pentru folosirea calculatorului

Copilul nu trebuie lasat sa stea la calculator atata timp cat doreste. Este esential sa stabilesti limite de timp. Si pentru a-ti fi mai usor si a nu sta mereu cu ochii pe ceas pentru a-ti da seama cand anume trebuie sa stingi calculatorul, poti seta aceste optiuni direct din Windows.

Windows Vista iti permite sa setezi o limita de timp pentru folosirea lui si are si program de monitorizare a activitatilor copilului pe calculator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calculator copii Timp calculator copii Siguranta pe internet a copiilor Siguranta copil

Articole recomandate

Citeste si despre