Ghiozdanul scolarului si problemele cu spatele

/ / Modificat: 2009-09-02
Ghiozdanul scolarului si problemele cu spatele





 

Multi parinti se plang de faptul ca ghiozdanul scolarului este prea greu si poate cauza probleme cu spatele.

Greutatea potrivita pentru spatele unui copil nu trebuie sa depaseasca 10% - 15% din masa corporala a scolarului, potrivit specialistilor.

Problema este ca majoritatea elevilor inscrisi in ciclul primar de invatamant poarta o greutate de aproximativ 20 de kilograme in spate, in conditiile in care rucsacul unui scolar nu trebuie sa depaseasca greutatea de 3 kilograme.

 Problemele cauzate de ghiozdan

Probleme cauzate de ghiozdan se rasfrang mai ales asupra spatelui. Din cauza greutatii mari copilul poate face scolioza, o deformare a coloanei in forma de S.

Copiii mai pot avea probleme si cu postura din cauza ghiozdanului. Ei se pot apleca prea mult in fata, cu tot cu umeri, ceea ce duce la un spate inconvoiat. Apoi isi ridica fortat capul pentru a putea vedea bine in fata, ceea ce pune presiune pe spate si gat si duce la o deteriorare a nervilor gatului.

Copiii pot sa se lase si pe spate din cauza greutatii si acest lucru duce la deformarea coloanei si la fractura pe baza de stres a vertebrelor. Daca poarta geanta pe un umar, acest lucru ii va face sa mearga inclinati intr-o parte si sa aiba dureri musculare in zona gatului. De asemenea, daca baretele ghiozdanului sunt prea subtiri, ele pot duce la o deteriorare a nervilor in acea zona.

Nu este indicat nici ca scolarii sa tina geanta in mana. Acest lucru duce la o solicitare intensa a coloanei vertebrale, mai ales daca greutatea gentii depaseste doua, trei kilograme. Din acest motiv, la varsta pubertatii, se poate instala mult mai usor scolioza.

Iti poti da seama daca copilul tau are probleme din cauza ghiozdanului daca se plange de dureri de spate, de gat, daca isi schimba postura sau daca are umerii foarte inrositi.

Prevenire

Pentru prevenirea acestor probleme este important sa se tina cont de greutatile recomandate de specialisti. Astfel, ghiozdanul trebuie sa cantareasca, in medie 8,2% din greutatea copilului, inaintand odata cu varsta. De la o greutate de circa 6,2% la gradinita se ajunge la 12% in clasa a VI-a.

Un alt pas pentru prevenirea problemelor coloanei vertebrale este practicarea unui sport sau a unor exercitii fizice regulate. Exercitiile fizice corecteaza si coloana, dar si pozitia. Un alt sfat folositor este acela ca, pentru a evita aceasta situatie, copiii trebuie sa-si indoaie ambii genunchi atunci cand ridica ghiozdanul si sa reduca numarul cartilor la minimul necesar.

Ghiozdanul trebuie purtat intotdeauna pe ambii umeri, nu pe unul singur.  Timpul de purtare trebuie sa fie cat mai scurt, astfel, in mijloacele de transport, rucsacul poate fi dat jos de pe umeri.

Daca ai impresia ca si micutul tau are probleme cu spatele, ar fi recomandabil sa vorbesti cu un pediatru pentru a vedea ce terapii iti indica.

Ghiozdanul potrivit

Pe lista de cumparaturi pentru scoala sigur se va afla si un ghiozdan. Un ghiozdan potrivit trebuie sa aiba baretele dublate cu bureti, ceea ce va distribui greutatea pe tot umarul. De asemenea, un ghiozdan care are si o curea pentru talie va ajuta la distribuirea greutatii si in acea zona. Bretelele de pe umeri trebuie ajustate astfel incat ghiozdanul sa stea la mijlocul spatelui.

Daca bretelele sunt stranse prea tare, ii va fi dificil copilului sa dea geanta jos si daca sunt prea desfacute el va avea tendinta sa se aplece in spate prea mult.

O geanta cu spatele dublat cu burete este mai benefica in reducerea presiunii exercitate pe spate. Achizitionarea unei genti care are roti si care poate fi trasa este inca o optiune. Daca scoala unde invata copilul tau are multe scari insa, nu ii va fi prea folositoare. Copilul trebuie sa isi aseze lucrurile in ghiozdan astfel incat greutatea sa fie distribuita uniform.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre