Vorbirea si dezvoltarea limbajului la copiii de 7-8 ani

/ / Modificat: 2016-09-07
Vorbirea si dezvoltarea limbajului la copiii de 7-8 ani

Incepand cu varsta de 7 ani, copilul este din ce in ce mai solicitat din punct de vedere al limbajului. Ajuns elev in clasa intai, el invata sa scrie si sa citeasca, insusindu-si cu fiecare lectie cuvinte si expresii noi. Intreaga atentie este focalizata pe dezvoltarea abilitatilor de limbaj: auditia, limbajul receptiv, limbajul expresiv, exprimarea orala sau vorbirea / comunicarea pragmatica.

Auditia: dezvoltarea abilitatilor de ascultare

In jurul varstei de 7-8 ani, copilul isi dezvolta abilitatile de ascultare ca membru al audientei. El poate asculta un program radio, o emisiune la TV in care un invitat vorbeste. Totodata, ar trebui sa poata participa la discutiile lungi cu invatatoarea si sa se implice in conversatii pe diverse teme atat in clasa, cat si in familie. Ca ascultator, copilul ar trebui sa mentina contactul vizual cu vorbitorul.

Limbajul receptiv: ceea ce intelege copilul tau

Abilitatile de limbaj receptiv sunt esentiale pentru intelegerea si urmarea instructiunilor pe care un adult le da unui copil. La 7-8 ani, copilul tau are o capacitate crescuta de memorare, care-i permite sa asculte cu atentie un adult o perioada sustinuta de timp. El poate indeplini o sarcina, urmand o serie de instructiuni sau proceduri care se repeta de putine ori. La aceasta varsta, limbajul receptiv al copilului ar trebui sa se reflecte in limbajul sau expresiv (copilul spune ceea ce intelege).

Limbajul expresiv: ceea ce spune copilul tau

La 7 ani, copilul incepe sa foloseasca cuvintele pentru a-si explora sentimentele si pentru a descrie problemele pe care le intampina. Ca parinte, constati ca poti discuta rational cu copilul tau. La 8 ani, copilul stie deja sa foloseasca telefonul pentru a suna la 112, in caz de urgenta. El poate reda in ordine cronologica o serie de evenimente, furnizand totodata detalii despre ele. Enunturile folosite sunt complexe si se compun din mai multe propozitii.

Un copil de 7-8 ani este capabil sa puna intrebari de clarificare sau sa-si reformuleze frazele, pentru a se face mai bine inteles. El invata sa isi exprime opiniile si poate repovesti atat evenimente reale, cat si povestiri imaginare, utilizand un discurs. Pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte cat mai mult limbajul expresiv, vorbeste cu el ca si cum ai discuta cu un adult.

Vorbirea: formarea corecta a cuvintelor si a sunetelor

Pe masura ce se apropie de 9 ani, copilul tau ar trebui sa fie capabil sa pronunte clar toate consoanele si grupurile de cuvinte. Teoretic, ar trebui sa-si poate controla intonatia si volumul vorbirii. Balbaiala si vorbitul peltic ar trebui sa dispara.

Dezvoltarea cognitiva: intelegerea conceptelor

La 7-8 ani, un copil intelege notiunea timpului si este capabil sa-si foloseasca abilitatile de limbaj pentru rezolvarea unor probleme concrete. Totodata, este in masura sa recunoasca erorile de intelegere si sa le elucideze, punand intrebari sau oprindu-se pentru a reformula sau repeta un enunt.

Copilul intelege ce inseamna sa lucrezi in cooperare cu ceilalti. El este capabil sa isi planifice discursul si sa foloseasca in comunicare adjective si verbe care sa exprime gandirea si sentimentele.

Comunicarea pragmatica/sociala

Abilitatile de comunicare sociala reprezinta aria principala de interes la aceasta varsta. Copilul intelege deja cum mimica faciala si tehnicile de vorbire pot influenta exprimarea ideilor. Abilitatile lui de comunicare includ de pe acum strategii de indreptare, clarificare sau reparare a conversatiei, de tipul "puteti repeta va rog ce ati spus?"

El face diferenta intre limbajul folosit afara, la joaca si cel utilizat la scoala, in timpul orelor. Stie mai multe moduri de a saluta si de a-si lua la revedere si cum sa le foloseasca, in functie de context si de persoana cu care interactioneaza. El iti poate spune ce diferente exista intre vorbitul cu un prieten si purtarea unei conversatii cu un strain.

De retinut!

Abilitatea de a utiliza corect limbajului este punctul de interes la aceasta varsta. Sustine-ti copilul, oferindu-i oportunitati multiple de a-si exersa vocabularul in diferite imprejurari si in scopuri variate, atat in comunicarea cu alti copii de varsta lui, cat si in discutiile cu alti adulti. Prin repetitie si conexiuni logice, copilul poate ajunge sa isi dezvolte limbajul intr-un mod de admirat.

Tu cum iti incurajezi copilul sa comunice? Ce probleme de exprimare au existat si cum le-ati depasit? Impartaseste experienta ta cu alte mamici, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Activitati care dezvolta vorbirea copilului

Balbaiala la copii. Cum o putem corecta?

Jocuri si activitati prin care ajuti copilul sa vorbeasca corect

8 moduri prin care ajuti copilul sa vorbeasca mai repede

Cum stii daca copilul are nevoie de logoped?

Cum sa vorbesti cu copilul tau la fiecare varsta

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare limbaj copii Dezvoltare vorbire copii Abilitati comunicare copii Activitati copii 8 ani Activitati dezvoltare vorbire

Articole recomandate

Citeste si despre