Stop pretentiilor exagerate fata de copii!

/ / Modificat: 2017-09-27
Stop pretentiilor exagerate fata de copii!

"Ce faci, copile, tu nu iti dai seama ca nu e bine?!"

Nu isi da, actioneaza la impuls de obicei, sau poate isi da seama de zece ori, dar nu si a unsprezecea oara.

Toate mamele isi doresc sa aiba un copil educat, bine crescut, si este un lucru normal, firesc. Uneori insa, se poate intampla ca mamele sa aiba pretentii exagerate fata de copilul lor, sa uite ca acesta este doar un copil si nu poate discerne intre bine si rau la fel ca un adult.

Cu siguranta mamele stiu foarte bine acest lucru, ca un copil nu se poate controla ca un adult si ca nu poate sa gandeasca la fel ca unul, si totusi, acestea au deseori asteptari foarte mari de la el.

Copilul se poate manifesta si prostesc uneori, poate fi ridicol sau poate face inclusiv ceva rusinos. Se mai intampla, e copil. Asta nu inseamna ca trebuie sa il certi sau pedepsesti foarte aspru, dar nici ca trebuie sa treci cu vederea si sa ii dai de inteles ca respectivul comportament poate fi tolerat. Nicidecum. Inseamna ca trebuie sa ii explici, sa il ajuti sa inteleaga ce nu e bine si sa se corecteze.

In plus, nu uita ca unele dintre cele mai bune lectii de viata vin din propriile greseli.

Si, chiar si cel mai cuminte si politicos copil poate sa faca ceva ce nu te-ai fi gandit niciodata: sa nu invete bine la scoala intr-o anumita perioada, sa aiba un comportament mai rebel, sa se poarte urat cu cei din jur.

Nu il dojeni prea tare si nu judeca alti parinti care au un astfel de copil. Poate ca ei s-au straduit, dar uneori straduinta din partea lor nu a fost de ajuns.

Pretentii mari si la scoala

Totodata, asteptari foarte mari exista frecvent si la capitolul pregatire scolara, de multe ori cu pretul unei oboseli cronice la copil, si cu o apatie constanta, venita din faptul ca acesta nu mai are suficient timp si pentru joaca, asa cum ar fi normal.

Foarte multi copii din prezent sunt supusi unui adevarat maraton de invatat inca din anii de gradinita. Si de parca nu ar fi suficient ca scoala este destul de grea si deseori sufocata de informatii care nu le vor fi necesare niciodata, cei mici mai sunt pe deasupra si dusi aproape zilnic la tot felul de activitati extrascolare.

La ora 13 are limba engleza, la 16 are inot, iar la 18 are pian. Si asa, foarte multi copii mai ajung seara acasa - in conditiile in care au plecat dimineata, si au fost si la scoala. Si ne mai miram de unde atata oboseala la copii...

Modernismul in general este cel care atrage parintii intr-o intrecere in care la bataie sunt pusi copiii, cu gandul ca este spre binele lor, insa copiii din prezent nu se mai bucura cum ar trebui de perioada cea mai frumoasa din viata lor.

Copiii din ziua de astazi sunt poate mai rasfatati cu tot felul de jucarii si gadgeturi, dar au mai putine bucurii veritabile, cum ar fi sa stea pe afara ore intregi, fie vara, fie iarna, sau sa petreaca mult timp pe langa parinti.

Doctori, ingineri, cercetatori si profesori au iesit si pe vremea cand copiii stateau mai mult la joaca si nu erau nevoiti sa faca fata unei avalanse uriase de informatii. Din contra, parca mai mult si mai usor invatau cand aveau timp sa isi traiasca si copilaria.

Poate este necesar sa revizuiti putin agenda copilului, si sa va axati doar pe ceea ce ii place. Stimulati-l sa fie foarte bun la materiile care il pasioneaza, dar nu la toate.

Atunci veti avea cu siguranta un copil cu rezultate bune la ceea ce ii place, si in acelasi timp un copil mai putin obosit si mai fericit!

Si, nu uitati, ori de cate ori il dojeniti pe copil ca nu a facut ceva bine, faceti-o cu blandete si explicati-i de fiecare data de ce nu a fost bine ce a facut. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Asteptari copii Program incarcat copii Parinti perfectionisti Pedepse copii Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre