Sindromul printesei la fetite, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2012-01-12
Sindromul printesei la fetite, ce trebuie sa stii?

Sindromul printesei apare atunci cand fetita ta incepe sa adopte comportamentul, felul de a se imbraca si obiceiurile printeselor pe care le urmareste in carti sau desene animate. Multe fetite din lumea intreaga sufera de sindromul printesei, fara ca parintii sa isi dea seama. Poate avea repercusiuni puternice la maturitate si in felul in care se dezvolta!

Iata ce trebuie sa stii despre acest sindrom si cum sa o protejezi pe fetita ta de aceasta "boala" moderna, care contamineaza modul de gandire al adolescentelor, inca din copilarie!

Ce este "sindromul printesei" si cum se manifesta?



Foto: balpreetkaur.com

O fetita care sufera de acest sindrom se poarta si traieste o viata ca a unei printese din povesti:

  • este atrasa de lucruri materiale, cat mai frumoase si la moda;
  • nu exista nimeni mai important decat ea, este centrul universului vietii ei si al celorlalti din jur;
  • este obsedata de felul in care arata (in orice conditii, de la mers la evenimente si pana la statul in casa).


Acest tip de purtare nu pare primejdios la varste mici, atunci cand fetita ta de numai cativa anisori se imbraca mereu frumos si adora sa arate ca o printesa, desprinsa parca din povesti. Insa poate deveni un stil de viata, iar aceste comportamente pot continua pana la varsta adolescentei, si chiar mai tarziu, si ii pot influenta stima de sine, principiile de viata si felul in care se percepe ca persoana.

In societatea moderna, totul se bazeaza pe consumerism si aparenta, si se promoveaza exagerat de mult superficialitatea. Fetitele invata si preiau inca de mici un mesaj gresit: felul in care arati si ceea ce ai te pot ajuta sa reusesti in viata. Incep sa creada ca daca arata bine, se imbraca la moda si au cele mai noi gadget-uri si accesorii vor reusi sa isi gaseasca mai usor dragostea, sa obtina avantaje materiale si sa aiba mai multi prieteni.

Este un mod de gandire primejdios si distructiv, care pune in primejdie evolutia emotionala si psihica a fetitelor. Din pacate, sindromul isi are radacina inca din copilarie, atunci cand fetitele sunt dornice si de multe ori incurajate sa arate ca printesele din povesti, iar parintii nu pot rezista dorintelor lor si tentatiei de a le pune la picioare toate noutatile in domeniul frumusetii.

Cum previi sindromul printesei la fetita ta?

Invat-o sa-si gaseasca un stil vestimentar propriu!


In ciuda promo-urilor media despre frumusete si felul in care este perceputa, copilul trebuie ajutat sa inteleaga ca nu poate avea toate noutatile din domeniu si ca nici nu este normal sa isi doreasca aceste lucruri.

Explica-i ca fiecare are propriul lui mod de a fi si propria personalitate, insa ca aparenta fizica nu este cel mai important lucru in viata si nu pionul principal al reusitelor. Invat-o sa fie originala si sa-si gaseasca propriul stil vestimentar si nu sa copieze modele deja existente.

Ajuta-ti copilul sa isi faca o idee despre ce inseamna sa fii puternic, independent si sa ai incredere in tine, dincolo de felul in care arati!

Invat-o sa se imbrace adecvat pentru varsta ei!


Traim intr-o epoca in care hainele de adolescenti au ajuns sa fie purtate de fetite in clasele primare, iar tocurile nu mai lipsesc din garderoba niciunei fetite abia trecute de 10 ani.

Este important sa ii insufli un comportament vestimentar adecvat varstei si sa ii explici ca fiecare etapa a copilariei si adolescentei are satisfactiile ei in ceea ce priveste frumusetea si moda.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre