Cum sa-i spui copilului ca divortezi

/ / Modificat: 2009-04-29
Cum sa-i spui copilului ca divortezi





   

Daca ai luat hotararea de a divorta trebuie sa stii cum sa-i spui copilului ca divortezi fara sa il ranesti prea tare. In acelasi timp, trebuie sa-i dai de inteles, si tu si partenerul, ca il iubiti si ca nu il abandonati.

In primul rand, inainte sa-i spui copilului, trebuie sa te gandesti bine daca hotararea este irevocabila. Apoi, vorbeste cu partenerul despre viitoarea discutie cu copilul pentru a va pune de acord cine, ce si cum spune.

Este de preferat ca ambii parteneri sa participe la discutia cu copilul.

Acest lucru va insemna in ochii copilului foarte mult. Daca aveti mai multi copii, este bine sa le spuneti tuturor odata pentru a evita ca vreunul dintre ei sa afle de la celalalt si nu de la voi.

In timpul conversatiei este bine ca tu si partenerul tau sa ramaneti calmi si sa nu dati vina unul pe celalalt.

Daca o sa incepeti sa va certati in fata copilului, veti crea senzatia de panica si anxietate.

Pregateste o explicatie generala pe care sa o dai copilului. Daca copilul nu este destul de mare, nu intra in detalii personale care il pot confuziona si mai tare.

Explica-i copilului exact cum i se va schimba viata de acum inainte.

Va dori sa stie unde va locui, cu cine si in general orice alta schimbare importanta. Daca nu stii inca toate detaliile, spune-i acest lucru.

Ofera-i detalii despre parintele care pleaca de acasa. Cu cat mai multe detalii, despre unde va locui, cand se vor vedea etc, cu atat mai bine. In acest fel, copilul se va simti mai linistit stiind ca va putea sa pastreze relatia cu parintele care pleaca, desi nu vor mai locui impreuna.

Ofera asigurari copilului cu privire la dragostea voastra neconditionata pentru el. Spune-i ca nu este in niciun caz vina lui si ca nimic din ce au facut sau ce ar fi putut sa faca nu a cauzat aceasta ruptura.

Fii pregatita pentru orice reactie ar avea fata de veste si accept-o asa cum este.

S-ar putea sa nu aiba nicio reactie aparenta, sa planga sau sa devina nervos. Respecta-i sentimentele stiind ca nu exista reactia "corecta" pentru asa ceva.

Lasa-l sa puna intrebari si raspunde sincer la ele. Spune-i ca veti mai discuta si alta data despre divortul vostru si ca va putea sa-ti puna orice intrebari doreste.

Lasa-i timp sa se acomodeze cu vestea si ofera-i ajutorul tau neconditionat pentru a depasi momentul.

Citeste si dicutia de pe forum Cand parintii divorteaza.

Alexandra Ilie

Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre