Cum descurajezi materialismul la copii?

/ / Modificat: 2011-01-25
Cum descurajezi materialismul la copii?

La sfarsitul perioadei prescolare si cu precadere la inceputul scolii copiii arata un interes special pentru lucruri materiale. La aceasta varsta ei sunt adesea motivati de o oarecare lacomie pentru jucarii cat mai mari, mai frumoase si mai scumpe, pentru obiecte pe care le vad la alti copii cu scopul de a iesi in evidenta sau pentru a se integra in grupuri de copii.

Moduri prin care sa descurajezi interesul pentru materialism al copilului

Fii chiar tu un exemplu pentru el!

Chiar daca a depasit etapa de copil mic, el inca urmeaza exemplul parintilor mai mult decat pe cel al prietenilor sau amicilor. Asadar, daca vrei sa il descurajezi sa isi dezvolte un apetit insatiabil pentru obiecte si lucruri materiale, comporta-te ca atare. Nu pune mare pret pe astfel de lucruri, nu le supraevalua in fata lui si nu manifesta un interes exagerat pentru ele. Dimpotriva, incurajeaza cumparaturile si investitiile intelepte. De exemplu, cand se strica ceva arata-i ca acel lucru se poate repara si ca nu trebuie neaparat inlocuit cu altul nou doar pentru ca are o zgarietura.

Limiteaza timpul la tv al copilului!

Pe langa cele cateva zeci de minute in care se uita la desene animate, copilul este expus la alte zeci de minute de publicitate care nu fac decat sa incurajeze consumerismul si materialismul. Este posibil sa fi observat deja ca pe copil l-au atras intotdeauna reclamele mai mult decat materialele educative inca de cand era bebelus. Acest lucru nu este imbucurator. Televizorul are o influenta puternica asupra lui si daca nu vrei sa te trezesti cu o lista de lucruri pe care le doreste si pentru care va face accese de furie pentru a le primi, atunci ia masuri!

Nu satisface orice dorinta a copilului!

Copiii vor mereu cate ceva nou. Chiar daca acum ii iei o jucarie, peste 2 minute va dori inca una si asa mai departe. Ei trebuie sa invete sa astepte pana cand vor primi ceea ce doresc. Daca ii satisfaci fiecare cerere, copilul nu va invata cum sa faca fata dezamagirilor.

Invata copilul valoarea banilor! 

Copiii pot invata sa pretuiasca mai mult lucrurile pe care le au daca platesc chiar ei pentru ele si daca pentru a plati trebuie sa depuna ceva eforturi pentru a strange banutii. Inmanarea unei alocatii saptamanale sau lunare poate fi o solutie si iti ofera sansa sa il inveti esentialul despre valoarea banului si investitiile responsabile.

Invata-l sa prioritizeze nevoile!

Daca se apropie sarbatorile sau ziua lui de nastere ori un eveniment la care primeste cadouri pune-l sa faca o lista cu ceea ce isi doreste. Pune-l sa noteze top 3 lucruri pe care si le doreste cel mai mult, in ordinea importantei. Implica-l in acte caritabile in care sa mai oferiti unor copii de la centre de plasament din jucariile lui mai vechi. Pe langa faptul ca invata sa empatizeze si sa fie generos, il poate face sa se gandeasca ca uneori chiar nu are nevoie de atatea jucarii, din moment ce dupa un timp oricum le da mai departe.

Amana cat poti de mult rasplata sau satisfacerea unei dorinte!

Amanarea rasplatei iti permite atat tie, dar mai ales copilului sa se gandeasca foarte bine daca vrea cu adevarat si are nevoie de ceea ce sustine ca isi doreste in acel moment. Invata-l sa se gandeasca serios la aceste lucruri punandu-l sa iti deseneze sau sa iti scrie top 3 motive pentru care si-l doreste si considera ca are nevoie de el. Daca sustine ca are si un prieten acel obiect, explica-i ca acesta nu este un motiv suficient de puternic, in niciun caz o nevoie, si sugereaza-i eventual alternative.

Arata-i mereu valoarea sentimentala sau spirituala a obiectelor!

Copiul poate invata sa aprecieze mai mult obiectele pe care le are nu pe baza costului sau a cat de trendy sunt, ci a calitatii lor intrinseci sau a valorii sentimentale. Cand ii cumperi o bicicleta, explica-i ca este importanta pentru a face miscare si pentru sanatatea lui. De asemenea, este esential sa il inveti sa aprecieze si cadourile simbolice, care sunt primite de la persoane dragi, amintindu-i mereu asta.

"Cheltuie" mai mult timp, decat bani cu copilul tau!

De multe ori parintii incearca sa impace copiii sau sa ii faca sa stea potoliti cumparandu-le diverse lucruri. De asemenea, ei gresesc cand recompenseaza comportamentul copiilor prin cadouri banesti sau materiale, iar gustul pentru consumerism se dezvolta pe masura ce ei cresc. Este mai important sa petreci timp alaturi de el, sa intelegi de ce se comporta uneori cum se comporta si sa ii recompensezi reusitele prin dragoste si suport.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani educatie copii Televizor copii influenta negativa Valoare bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre