Copiii balbaiti. Cum ii ajutam?

/ / Modificat: 2009-05-22
Copiii balbaiti. Cum ii ajutam?





 

Copiii balbaiti trebuie ajutati nu numai prin corectarea defectului de vorbire, dar si prin suport moral din partea parintilor.

Copiii balbaiti pot deveni in timp foarte rusinati sau anxiosi cand vine vorba de vorbit, in special vorbitul in public, in fata unei audiente mari. Acest lucru ii poate face nesociabili sau depresivi, cu o frica greu de depasit.

Desi tehnicile de corectare a vorbirii sunt recomandate, este nevoie si de ajutorul familiei, prietenilor si profesorilor pentru a depasi eventualele probleme de ordin psihologic.

Metode prin care il poti ajuta pe copilul tau:

• Incearca sa nu-l pui in situatii stresante de genul recitarii unei poezii pentru invitatii tai sau participarea la serbarea scolara, desi nu doreste acest lucru.

• De asemenea, incearca sa-l ajuti sa controleze cu calm eventualele situatii stresante ce pot aparea la un moment dat.

• Nu il brusca, nu te enerva, nu iti pierde rabdarea cu el. Adu-ti aminte ca el nu-si poate controla defectul de vorbire si ofera-i cat timp are nevoie pentru a-ti vorbi.

• Cand vorbesti cu copilul tau incearca sa pronunti cuvintele clar, rar si fii relaxata. Un astfel de mod de vorbire il va incuraja si pe el sa vorbeasca mai relaxat si mai clar.

• Cand copilul tau incepe sa se balbaie si intervin sentimentele de frustrare, spune-i ca il intelegi si ca este in regula. Explica-i ca nu este un lucru care poate fi controlat cu usurinta si ca nu este vina lui.

Alexandra Ilie

Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre