Evaluarea copiilor pentru clasa 0 (pregatitoare)

/ / Modificat: 2017-02-22
Evaluarea copiilor pentru clasa 0 (pregatitoare)

Evaluarea copiilor pentru clasa 0 (pregatitoare) se desfasoarain perioada 22 februarie - 14 martie 2017. Testarea este una de tip psihosomatic si ii ajuta pe specialisti sa stabileasca, pe baza anumitor abilitati care reies in urma evaluarii, daca copilul este pregatit pentru clasa pregatitoare sau este mai indicat sa mearga la gradinita in grupa mare.

copil-scoala-carti-ghiozdan

Conditii in care evaluarea psihosomatica a copilului este obligatorie

Evaluarea psihosomatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare 0 nu este obligatorie pentru toti copiii.

Potrivit "Metodologiei de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2017-2018", evaluarea dezvoltarii psihosomatice este obligatorie doar pentru copiii care solicita inscrierea in clasa 0 si implinesc varsta de 6 ani dupa 31 august 2017.

    Evaluarea psihosomatica se face in centre speciale, repartizate in toate orasele tarii, in intervalul 22 februarie - 14 martie 2017. Programarea si evaluarea se fac pe baza unei cereri depuse de catre parinti la secretariatul scolii la care se doreste inscrierea copilului. Cererile de solicitare a evaluarii se completeaza in ziua in care este evaluat copilul, la centrul unde are loc testarea.

    Inaintea evaluarii psihosomatice trebuie sa mergi cu copilul la medicul de familie sau pediatru pentru a obtine o adeverinta care atesta faptul ca cel mic este "sanatos clinic" sau "apt pentru scoala".

    In ce consta evaluarea psihosomatica a copilului pentru inscrierea in anul scolar 2017-2018?

    Este esential ca fiecare parinte sa stie ca evaluarea psihosomatica nu masoara nivelul de inteligenta sau alte aptitudini psihologice ale copilului. Ea este realizata doar cu scopul de a identifica daca prescolarul care urmeaza sa frecventeze clasa 0 dispune de aptitudini sau abilitati necesare pentru a-i putea face fata.

    Exista posibilitatea ca specialistii sa descopere copii de numai 6 ani care, pe baza rezultatelor evaluarii psihosomatice, sa fie pregatiti sa intre direct in clasa I, fara a mai fi nevoie sa treaca prin clasa pregatitoare. Acest lucru se intampla daca psihologii care-i testeaza descopera ca au un grad de dezvoltare mai ridicat decat alti copii de varsta lui.

    Cu alte cuvinte, evaluarea psihosomatica incearca sa ajute parintii sa ia cea mai buna decizie pentru viitorul scolar al copilulului.

    Testarea are loc la data si ora afisate in programul postat la fiecare centru de evaluare, dureaza aproximativ 10 minute si se face doar in prezenta parintelui.

    Evaluarea propriu-zisa consta in teste cu 20 de intrebari pentru clasa pregatitoare sau 0, respectiv 25 de intrebari pentru aspirantii la clasa I.

    Testele sunt aplicate de catre specialisti psihologi, si cuprind intrebari legate de cunostinte si informatii esentiale, pe care orice copil trebuie sa le detina pana la varsta de 6-7 ani – cum ar fi sa numere, sa spuna anotimpurile sau sa recunoasca diferite culori.

    Nu exista seturi de intrebari standard. Psihologul le poate schimba pe parcurs, in functie de cum se desfasoara evaluarea, insa gradul de dificultate ramane acelasi.

    Pentru ca un copil sa primeasca raspuns favorabil pentru inscrierea in clasa la care aspira, trebuie sa raspunda corect la cel putin 75% din intrebarile puse la evaluare.

    Rezultatele testarii nu se dau pe loc. Se transmit in scris, a doua zi dupa evaluare, si pot fi ridicate de parinti de la locatia in care copilul a fost evaluat.

    In cazul in care copilul primeste rezultat favorabil, parintii pot urma demersurile pentru inscrierea copilului in clasa la care a aspirat. Inscrierile propriu-zise, prin depunerea cererii-tip de inscriere, incep pe data de 27 februarie 2017.

    In cazul in care primeste rezultat nefavorabil, in anul scolar 2017-2018, copilul ramane la gradinita in grupa mare.

    Rezultatul evaluarii psihosomatice nu poate fi contestat.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Evaluare copii inscriere scoala Inscriere clasa 0 Clasa pregatitoare Inscriere clasa pregatitoare

    Articole recomandate

    Citeste si despre