Cum stii daca copilul este fericit la scoala

/ / Modificat: 2011-11-10
Cum stii daca copilul este fericit la scoala

Multi parinti au impresia ca micutul lor este fericit atata timp cat acesta nu opune rezistenta in a merge la scoala, are rezultate bune si nu le spune ca ar avea probleme sau ca nu i-ar placea ceva. De multe ori, micutii sunt nefericiti ori nemultumiti de scoala si evita sa le spuna parintilor. Iata cum iti dai seama ca este sau nu fericit intr-un astfel de mediu!

Discutati zilnic despre ce s-a intamplat la scoala

Daca initiezi o rutina cu cel mic, in care sa aveti un moment scurt de conversatie de fiecare data cand vine de la scoala, iti va fi mai usor sa iti dai seama cand are probleme sau nu.

Stabiliti un interval de 15-30 de minute pe care sa-l alocati discutiilor despre scoala. Momentul cel mai bun pentru asta este imediat dupa ce vine de la scoala. Inca de la inceputul initierii acestei rutine, asigura-l pe copil ca iti poate spune tot ce are pe suflet, inclusiv lucruri negative care se intampla la scoala. Este esential sa castigi increderea micutului tau.

Pune-i intotdeauna intrebari deschise, care necesita un raspuns amplu si evita-le pe cele la care sa raspunda cu "da" si "nu". Numai asa vei reusi sa scoti mai multe informatii de la el!

Implica-te in mediul scolar cat mai mult cu putinta

Probabil ca daca ar fi dupa tine, ai sta cu el in clasa in cele mai multe zile, sa vezi exact ce se intampla pe acolo. Poti afla o multime de lucruri despre felul in care se integreaza copilul in acest mediu, daca reusesti sa te implici in tot soiul de activitati de voluntariat pentru scoala, comitete de parinti etc.

Numai asa vei cunoaste profesori, dar si alti parinti, colegi de-ai micutului de la care poti afla informatii pretioase legate de starea emotionala si de felul in care se descurca prichindelul tau in clasa.

Foto: csn-deutschland.de

Comunicarea parinte-invatatoare/diriginta - principalul indiciu

Persoana de la care poti afla cum face fata copilul mediului scolar este invatatoarea sau diriginta. Stabilirea unei relatii cat mai stranse si a unei comunicari deschise cu ea poate fi principalul tau atu in a te asigura ca ai un copil fericit la scoala. La urma urmei, ea este cea care sta cateva ore bune pe zi cu el, timp de 5 zile pe saptamana.

Chiar daca uneori invatatoarea te suna si iti spune despre boacane sau nazbatii ale micutului, exista momente in care copilul poate fi nefericit sau nemultumit si nu se implica atat de mult in activitatile scolare, iar profesoara nu are timp sa observe aceste amanunte, greu de sesizat cand are de-a face cu clasa de peste 20 de copii. In aceste cazuri, poti tine tu legatura cu ea pe mail sau la telefon saptamanal sau lunar pentru a discuta evolutia sau situatia particulara a micutului tau la scoala.

Semne care arata ca este fericit la scoala

Chiar daca nu este chiar fericit, dar este multumit si interesat, exista cateva semne pe care ti le ofera chiar micutul tau si care indica faptul este linistit in mediul scolar si ca se dezvolta armonios, fara probleme majore de acomodare ori conflicte:

  • merge la scoala zilnic fara a opune rezistenta sau este chiar dornic sa o faca;
  • vine entuziast de la scoala;
  • este activ dupa scoala;
  • vorbeste cu placere despre colegi sau profesori, uneori fara sa il intrebi;
  • comunica si relationeaza bine cu colegii de clasa - eventual se intalnesc la joaca si in afara scolii;
  • comunica cu tine si nu se izoleaza in camera dupa scoala;
  • este interesat sa isi faca teme sau sa aprofundeze anumite materii etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discutii scoala copii Copii scoala Comunicare parinti-copii

Articole recomandate

Citeste si despre