Cum sa faci intoarcerea copilului la scoala mai usoara

/ / Modificat: 2016-08-11
Cum sa faci intoarcerea copilului la scoala mai usoara

Intoarcerea copilului la scoala, dupa lunga vacanta de vara, atrage dupa sine o serie de emotii sau stari negative care ii afecteaza buna dispozitie. Anxietatea reinceperii cursurilor si nostalgia incheierii vacantei sunt doar doua dintre efectele emotionale pe care le resimt copiii, pe masura ce intra in luna septembrie. Pentru a diminua impactul negativ al revenirii la scoala asupra starii lui emotionale, este indicat sa iei cateva masuri simple, din timp!

Pentru a face reintoarcerea la scoala mai usoara pentru copil, ai nevoie de un plan bine pus la punct. Acesta trebuie sa cuprinda cat mai multe activitati, conversatii si jocuri cu si despre subiectul scoala, astfel incat cel mic sa se familiarizeze, din nou, cu acest mediu si sa nu resimta presiunea reinceperii scolii. Daca respecti acest program de timpuriu, trecerea de la vacanta la scoala nici nu se va simti in starea prichindelului tau!  

Resetarea programului de somn

Programul de somn al copilului adoptat in perioada vacantei trebuie modificat. Schimbarea trebuie inceputa din timp, cu cateva saptamani inainte de startul noului an scolar. Inceperea scolii presupune trezitul de dimineata, o activitate nu tocmai placuta pentru copilul tau, de aceea, este important sa incepi programul de resetare a "ceasului biologic" din timp, astfel incat cel mic sa redevina matinal si sa nu resimta puternic aceasta schimbare.

Pune ceasul sa sune mai devreme cu 10-15 minute in fiecare zi, astfel incat, in ultima saptamana inainte de inceperea scolii, copilul sa se trezeasca zilnic la ora la care va trebui sa o faca cand va merge la scoala.

Discutii frecvente despre noul an scolar

Subiectele de vacanta trebuie sa se rareasca treptat in conversatiile voastre uzuale. Incepeti sa discutati din nou despre scoala. Aminteste-i din cand in cand, dar nu zilnic, ca peste putin timp incepe scoala si lanseaza tot soiul de discutii despre ce asteptari are de la noul an scolar, despre ce i-ar placea sa studieze nou etc.

Fa aceste conversatii cat mai amuzante si placute. Nu uita sa accentuezi intotdeauna aspectele pozitive si amuzante ale reinceperii scolii, astfel incat sa reduci din nostalgia pe care o resimte odata cu sfarsirea vacantei.

Inceperea temelor pentru vacanta

Este timpul sa ii reamintesti copilului tau de temele de vacanta care asteapta sa fie facute in sertarul biroului. Daca nu i-ai facut pana acum un program pentru teme, este timpul sa il conturezi si sa il pui in practica, intrucat nu mai este mult si incepe scoala, iar copilul tau trebuie sa aiba toate temele facute pana la sunarea primului clopotel.

Pe langa faptul ca realizarea temelor este obligatorie, reprezinta si o metoda prin care readaptezi copilul la mediul scolar si mai reduci din anxietatea cu care inceperea anului scolar vine la pachet.  

Reintoarcerea in curtea scolii

Este indicat sa faceti o vizita timpurie la scoala, cu 1-2 saptamani inainte de startul noului an scolar, pentru a vedea ce schimbari s-au mai facut, ce profesori noi mai sunt si, de ce nu, pentru a oferi posibilitatea copilului sa-ti povesteasca unde se joaca el in pauze, ce face la orele de sport in aer liber etc.  

Cititul si cartile tematice

Lectura este una dintre activitatile de relaxare care fac parte din programul zilnic al copilului tau si de care poti profita pentru a-i face intoarcerea la scoala mai usoara. Introdu in programul de lectura al copilului carti cu povesti tematice, cu subiecte legate de scoala.

Ai grija sa fie amuzante si interesante, astfel incat sa il entuziasmezi in privinta revenirii la scoala, nu sa ii accentuezi si mai mult tristetea si nostalgia trecerii vacantei.  

Reintalnirea cu colegii

Este timpul ca cel mic sa reia legatura cu colegii, in cazul in care nu a facut-o pana acum. Pentru a incuraja acest lucru, organizeaza intalniri de joaca cu ei, la tine acasa, sau iesiri de grup, in parcurile din zona, atat timp cat promiti sa ii supraveghezi cu atentie.

In momentul in care copilul isi revede colegii inainte de inceperea scolii, momentul reintalnirii din prima zi de scoala nu va mai fi atat de ciudat si tensionat pentru el si se va simti in largul lui.

Ce alte metode crezi ca mai sunt potrivite pentru a face reintoarcerea la scoala a copilului mai usoara? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incepere scoala copii Revenire scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre