Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tau? Sfaturi si recomandari!

/ / Modificat: 2016-09-08
Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tau? Sfaturi si recomandari!

Ghiozdan, rucsac sau troller? Cand vine vorba despre alegerea ghiozdanului potrivit, te poti gasi usor in dificultate. Vrei sa tii cont si de preferintele copilului, dar sa te si incadrezi in buget. Pe de alta parte, stii ca pe primul loc sta sanatatea copilului.

Un ghiozdan nepotrivit ii poate da probleme de coloana si ii va afecta cu siguranta si moralul. Cand atarna greu si devine incomod, copilul tau experimenteaza o senzatia de disconfort profund ce poate avea repercursiuni nu doar asupra asupra dezvoltarii fizice, cat si asupra starii de spirit, demotivandu-l de la studiu.

Nu cumpara niciodata un ghiozdan inainte sa-l probeze copilul

Prof. dr. Gheorghe Burnei, chirurg ortoped renumit, atrage atentia asupra importantei probarii ghiozdanului in magazin. Acesta trebuie ales intotdeauna in functie de inaltimea copilului tau si de latimea lui in umeri si in bazin. Ghiozdanul nu trebuie sa fie nici mai mic, nici mai mare, ci exact pe masura elevului. El nu are voie sa depaseasca latimea umerilor sau sa treaca de linia soldului, cand acesta se aseaza, de exemplu, pe un scaun.

Profesorul Burnei subliniaza faptul ca nu purtarea ghiozdanului duce la aparitia scoliozei, insa o poate favoriza, in cazul in care cel mic sufera deja de afectiuni ale oaselor sau are dureri de coloana. In acest caz, este indicat sa ii cumperi un troller.

Ce trebuie sa stiti, tu si copilul tau?

De multe ori, cei mici sunt tentati sa isi aleaga ghiozdanul in functie de design si imprimeuri. Cei mici isi doresc rucsacuri cu personaje Disney, insa nu toate modelele sunt potrivite pentru varsta lor. Ca parinte, trebuie sa ii explici copilului ca exista si alte criterii de care trebuie sa tineri cont:

- Ghiozdanul trebuie sa fie practic.

- Ghiozdanul trebuie sa aiba doua bretele captusite, din materiale moi, nu rigide, pentru a nu rani umerii si pentru a fi purtat lejer pe spate; din acest punct de vedere, gentile de umar si rucsacurile cu o singura bretea sunt contraindicate.

- Ghiozdanul nu se poarta niciodata pe un singur umar, deoarece cauzeaza dureri de gat, de sapre si deformari ale coloanei vertebrale.

- Ghiozdanul nu trebuie incarcat cu lucruri de care copilul nu are nevoie la scoala.

- Ghiozdanul pentru scoala trebuie sa cantareasca, in medie, 8,2% din greutatea copilului; astfel, un elev de clasa a VIII-a, care cantareste 51 de kg, nu trebuie sa care un ghiozdan mai greu de 5,1 kilograme;

- Obiectele mai grele, cum sunt manualele sau culegerile, trebuie asezate in compartimentul din spate, iar caietele, in compartimentul din fata.

- Ghiozdanul trebuie purtat cat mai aproape de coloana; copilul nu trebuie sa-si aplece umerii in fata, si nici cu picioarele incordate.

- Copilul trebuie sa isi informeze imediat parintele daca incepe sa acuze dureri de umeri, de spate sau de genunchi.

Cat cantareste un ghiozdan plin cu rechizite?

Chiar si elevii de clasa primara pleaca de acasa cu ghiozdanele pline. Pe langa manuale si caiete, copilul trebuie sa ii ia la el culegeri, caiete speciale si alte materiale auxiliare. Astfel, in momentul in care iese pe usa si isi pune ghiozdanul in spate, elevul ajunge sa care cel putin 4 kilograme. Conform studiilor, ghiozdanul copilului pot ajunge sa cantareasca si 12 kilograme.

Daca ghiozdanul nu ii ofera o sustinere corecta a coloanei vertebrale sau daca elevul nu este invatat cum sa il poarte, riscul de a dezvolta probleme de sanatate creste cu mult.

O demostratie efectuata de specialisti a comparat efortul depus de un copil si de un adult, cand spatele este suprasolicitat. Astfel, caratul ghiozdanului de catre un elev de scoala primara este echivalent cu caratul in spate al unei incarcaturi de 17 kilograme, de catre un barbat de 80 de kilograme.

Probleme de sanatate cauzate de ghiozdan

Specialistii avertizeaza asupra faptului ca cele mai multe afectiuni provocate de ghiozdan sunt legate de supraincarcarea lui cu carti si alte rechizite, precum si de purtarea lui incorecta.

Studiile recente reflecta din ce in ce mai cifre ingrijoatoare. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, 5% dintre elevii de liceu sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, provocate de purtarea unui ghiozdan prea greu sau cu o forma necorespunzatoare.

Mai mult, 60% dintre copiii care folosesc ghiozdanul pentru spate ajung sa sufere de dureri la nivelul coloanei vertebrale din cauza greutatii prea mari pe care trebuie sa o suporte. In plus, sistemul osos si muscular al copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a sustine o astfel de incarcatura.

Astfel, un ghiozdan prea greu:

- comprima discurile intervertebrale, cauzand dureri de spate si de umeri;

- cauzeaza dificultati de respiratie, din cauza faptului ca elevul isi modifica pozitia corpului, sub greutatea ghiozdanului;

- determina probleme de dezvoltare si curbari ale coloanei.

Criterii in alegerea ghiozdanului

Pentru a proteja sanatatea copilului tai, aflat inca in dezvoltate, tine cont de recomandarile specialistilor, atunci cand achizitionezi un ghiozdan pentru scoala.

Dimensiunea

Daca ghiozdanul este prea lung, ajungand sa atarne mai mult de 10 cm mai jos de talia elevului, greutatea acestuia nu va mai putea fi sustinuta de tot spatele si va fi suportata doar de umeri. Copilul va ajunge sa mearga aplecat in fata si se va alege fara doar si poate cu dureri de gat si de umeri in ziua respectiva. In timp, purtarea unui rucsac prea mare duce la deformari ale coloanei.

Compartimentarea

Cu cat mai multe compartimente, cu atat mai bine. Compartimentarea adecvata permite o distribuire optima a greutatii.

Tipul bretelelor

Evita sa cumperi ghiozdane care au bretele subtiri sau largi. Un ghiozdan bun este acela care are bretele late, captusite si reglabile. Astfel, riscul ca ghiozdanul sa se legene in timpul mersului copilului si sa cauzeze delasari ale vertebrelor si dureri de spate este redus considerabil.

Materialul

Nu te lasa incantata de pretul mic al unor ghiozdane, pana nu verifici daca acestea sunt sau nu captusite. Ghiozdanul pentru scoala trebuie sa fie confectionat dintr-un material usor, de preferinta impermeabil, iar spatele acestuia trebuie sa fie dublat si sa permita trecerea aerului. In felul acesta, copilul nu va mai transpira excesiv, riscand sa se aleaga cu vreo raceala puternica.

Cum poti remedia problemele cauzate de purtarea ghiozanului

Dr. Emil Mares, medic specialist ortoped, sfatuieste parintii sa acorde o importanta deosebita durerilor de spate pe care le pot acuza copii lor. Potrivit specialistului, primele semne ale afectarii coloanei apar in jurul varstei de 8 ani. Daca se intervine la timp, boala poate fi tratata cu succes, in totalitate. Din contra, daca nu se face nimic, copilul poate capata in doi ani deformatii vizibile si nu se va putea recupera decat partial.

Inotul este cel mai bun sport pe care copilul tau il poate practica, atunci cand sufera de dureri de spate. Inotul solicita toti muschii corpului si este ideal pentru persoanele care sufera deja de scolioza sau cifoza. Dr. Mares recomanda totdata ciclismul, vaslitul si plimbarile in aer liber, aceste activitati sportivi ajutand la relaxarea muschilor dorsali.

Sporturile contraindicate sunt fotbalul, sariturile, tenisul si popicele, din cauza faptului ca solicita partea de jos a coloanei, prin miscarile si rasucirile bruste pe caare aceste activitati le implica.

Sfatul kinetoterapeutului

Kinetoterapeutul Nicoleta Ghena te sfatuieste cum sa alegi un ghiozdan care sa nu afecteze sanatatea copilului tau:

1. Cumpara ghiozdanul in functie de latimea umerilor copilului.

2. Acorda atentie lungimii. Ghiozdanul trebuie sa se sprijine pe zona lombara a spatelui, acolo unde coloana vertebrala este mult mai bine dezvoltata si mai tonifiata.

3. Alege dimensiunea ghiozdanului si capacitatea lui interioara in functie de varsta. Un ghiozdan prea incarcat cu caite, carti si rechizite va afecta postura corpului.

4. Elevii mai mari au nevoie de ghiozdane cu bretele cat mai late, neaparat reglabile, pentru a putea fixa cat mai bine rucsacul de spate. Bretele trebuie sa fie captusite cu bureti. Nu cumpara niciodata un ghiozdan cu bretele simple, deoarece poate provocari rani ale umerilor.

5. Orienteaza-te catre un ghiozdan din material usor, putin rigid, captusit si dublat. Spatele acestuia trebuie sa permita trecerea aerului, astfel incat copilul sa nu traspire si sa se imbolnaveasca. 

6. Invata-ti copilul care este postura corecta: coloana dreapta, ghiozdanul cat mai aproape de spate si piciorele usor flexate si relaxate.

7. Aminteste-i ca trebuie sa isi aseze lucrurile corect in ghiozdan. Cartile voluminoase nu trebuie puse niciodata in fata. Obiectele grele se aseaza mereu in spatele ghiozdanului, iar cele usoare, in fata.

Tipuri de ghiozdane

Oferta este foarte variata atunci cand vine vorba de ghiozdanele pentru scoala. In plus, exista si alte optiuni: ghiozdanul traditional, ghiozdanul troler, geanta de scoala – de mana sau de umar sau ghiozdanul cu o singura bretea.

Ghiozdanul clasic

Este patrat, are doua bretele dublate si se poarta pe spate. Majoritatea modelelor sunt prevazute cu doua compartimente: unul mare, pentru carti, caiete si rechizite, si unul mai mic, unde copilul isi poate pune pachetul pentru scoala, cutia cu creioane colorate ori carnetul.

Avantaje:

- este usor, unele modele cantarind doar 200 de grame;

- este ieftin, putand fi achizionat chiar si cu 15 lei;

- este practic;

- este colorat sau imprimat cu motive care ii incanta pe cei mici;

- purtat corect pe spate, ofera o buna sustinere a coloanei vertebrale.

Dezavantaje:

- modele ieftine au o rezistenta scazuta, rupandu-se usor daca sunt incarcate prea mult;

- fundul ghiozdanul se poate lasa, sub greutatea cartilor, obligand copilul sa mearga cu umerii aplecati in fata;

- compartimentarea nu permite o distribuire optima a greutatii;

- poate da durere de gat, de umeri, de spate sau de genunchi daca nu este purtat corect;

- este foarte incomod vara, pentru ca ii face copilului spatele sa transpire.

Ghiozdanul de tip rucsac

Este foarte indragit de elevii mai mari, deoarece le confera o alura sport si casual in acelasi timp. Sunt destul de bine captusite si compartimentate, iar pretul lor variaza intre 50 si 250 lei.

Avantaje:

- are un design modern, fiind foarte apreciat de adolescent;

- este foarte practic si incapator;

- este bine compartimentat, permitand o distribuire optima a greutatii;

- este dotat cu buzunare laterale pentru sticla cu apa sau umbrela pliabila;

- unele modele sunt realizate din materialerezistente la apa;

- la fel ca si ghiozdanul clasic, daca este purtat corect pe spate, ofera o buna sustinere a coloanei vertebrale.

Dezavantaje:

- poate da dureri de spate si probleme cu coloana daca nu este purtat corespunzator;

- modele mai ieftine trebuie inlocuite odata la un an, maxim doi.

Geanta de scoala

Este preferata adolescentelor, care isi doresc o tinuta trendy. Modele existente pe piata satisfac si cele mai exigente gusturi. Elevele de liceu care isi doresc sa iasa in evidenta si sa fie in pas cu moda au de ales intre gentile rucsac, gentile inalte de umar si gentile stil postas.

Geanta rucsac este confectionata de obicei din piele ecologica sau chiar piele naturala. Majoritatea modelelor sunt prevazute cu doua bretele sau cu o bretea lata, impartita in doau de un fermoar.

Geanta inalta de umar este preferata adolescentelor care adopta stilul casual. Ea poate fi transformata usor intr-un accesoriu. Materialele din care este confectionata variaza de la tesaturile textile, cu sau fara imprimeuri, pana la pielea naturala.

Geanta stil postas este prevazuta cu o bretea lunga, care poate fi petrecuta peste umeri. Este indragita atat de fete, cat si de baieti.

Avantaje:

- gama extrem de diversificata, pentru toate gusturile;

- designul este la moda;

- pot fi purtate atat pe umar cat si in mana;

- poate fi un instrument de motivare a adolescentului sa indrageasca scoala.

Dezavantaje:

- nu confera niciun fel de sustinere coloanei vertebrale;

- greutatea gentii apasa pe un singur umar;

- cauzeaza dureri de umar, chiar daca este purtata alternativ, de pe un umar pe celalalt;

- genereaza probleme de postura;

- determina afectiuni ale coloanei din cauza distribuirii inegale a greutatii.

Ghiozdanul anatomic

Medicii ortopezi si kinetoterapeutii sunt de parere ca ghiozdanele anatomice sunt cele mai bune, deoarece se muleaza pe spatele copilului.

Avantaje

- este modern, avand un design atragator;

- este confectionat din materiale de cea mai buna calitate, impermeabile;

- este excelent compartimentat, avand un buzunar special pentru tableta sau laptop;

- anumite modele au spatele prevazut cu o tija spinala cu o baza moale, oferind sprijin coloanei vertebrale aflate in crestere;

- este aprobat din punct de vedere medical si nu contine PVC;

- bretelele sunt late si foarte bine captusite;

- spatele este prevazut cu perne moi, care permit circulatia aerului si previn traspiratia;

- se spala foarte usor cu buretele.

Dezavantaje

- costa cel mai mult dintre toate tipurile de ghiozdane, pretul urcand pana la 550 de lei;

- este mai greu decat alte modele, ajung sa cantareasca chiar si 1 kilogram.

Ghiodanul troler

Este un ghiozdan prevazut cu sistem troler si roti. Manerul trolerului este telescopic, ceea ce permite coborarea lui atunci cad trebuie trasportat in mana.

Avantaje:

- copilul nu duce greutate pe spate, fiind cea mai buna optiune in cazul in care copilul are deja probleme cu coloana vertebrala.

- are un compartiment principal spatios si numeroase buzunare interioare si exterioare, inchise cu fermoar.

Dezavantaje:

- este zgomotos in timpul transportului;

- este greu de tras iarna, prin zapada;

- se murdareste foarte usor;

- este greu de trasportat pe scari.

Tu ce ghiozdan ai ales pentru copilul tau? Care dintre modelele prezentate ti se pare cel mai bun pentru sanatate? Impartaseste-ne opinia ta!

Pe aceeasi tema:

Top 8 produse pentru inceputul scolii, adorate de copii

Cele mai bune ghiozdane. Idei pentru orice buget

Ghiozdanul scolarului si problemele cu spatele

8 sfaturi de la mamici pentru inceputul de an scolar

7 pasi simpli ca sa iti pregatesti copilul pentru scoala

Rechizite necesare pentru noul an scolar

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ghiozdane scoala copii Ghiozdane gradinita copii Ghiozdan copii Probleme spate ghiozdan copii

Articole recomandate

Citeste si despre