Clasa pregatitoare: 8 trucuri pentru a-ti pregati corespunzator copilul pentru primul an de scoala

/ / Modificat: 2016-09-01
Clasa pregatitoare: 8 trucuri pentru a-ti pregati corespunzator copilul pentru primul an de scoala

Cand ai un copil care merge pentru prima data la scoala, emotiile tale ca mama sunt mai mari ca oricand. La scoala, accentul se va pune pe educatie si apoi pe activitatile distractive. In plus, exista un regulament scolar pe care toti copiii trebuie sa il cunoasca si sa il respecte.

Iata 8 trucuri, care te vor ajuta pe tine si pe copilul tau sa treceti mai usor peste primul an de scoala!

1. Vorbeste-i cu entuziasm despre ceea ce il astepta

Scoala este o experienta pe cat de utila, pe atat de frumoasa. Ii da ocazia copilului tau nu numai sa isi dezvolte cunostintele si sa se pregateasca pentru viata, ci si sa isi faca prieteni noi si sa se implice in proiecte sociale interesante. In scoala primara se pun bazele disciplinei de invatare. Tot acum va afla ce inseamna cu adevarat sa fie organizat si politicos.

Incurajeaza-ti copilul sa iti puna toate intrebarile care il framanta. Explica-i ce este un regulament scolar si de ce este important sa il respecte. Discuta cu el in fiecare weekend despre ce urmeaza sa faca la scoala in saptamana urmatoare si arata-te entuziasmata de fiecare proiect nou. In felul acesta, ii vei transmite o energie pozitiva si il vei motiva sa se implice.

2. Implica-l in toate pregatirile pentru scoala

Este foarte important sa ii ceri parerea copilului tau, inainte de a te apuca sa faci programul pentru saptamana urmatoare. Urmeaza sugestiile copilului tau, pentru a-l ajuta sa se simta confortabil cu orarul de scoala. Intreba-l ce i-ar placea sa manance si ce materiale mai trebuie sa ii cumperi. Faceti sandvisurile impreuna, apoi mergi cu el sa-si pregateasca ghiozdanul si hainele pentru a doua zi.

3. Incurajeaza-l sa fie mereu independent

Independenta sa invata cu pasi mici. Incepe prin a-l incuraja sa se imbrace singur si arata-i cum sa isi lege sireturile. Invata-l unde sa puna cutia pentru sandvisuri cand vine de la scoala si sa-si faca ordine in camera.

4. Implica-te in activitatile scolii pe cat posibil

Participarea la sedintele cu parintii este prima forma de implicare. Specialistii iti recomanda sa faci mai mult de atat. Te poti oferi voluntar in diverse activitati sau poti incerca sa legi conversatii cu ceilalti copii din clasa, cand iti lasi fiul sau fiica la scoala. Daca vei socializa cu colegii lui, copilul tau va fi stimulat sa comunice si el si va lega prietenii mai repede.

Nu uita sa zambesti, ii vei transmite copilului tau sentimentul ca scoala este un mediu grozav, care iti poate aduce momente de mare bucurie.

5. Asigura-i copilului tau cat mai multe oportunitati sociale

Un lucru important pentru copilul tau este sa interactioneze si in afara scolii, atat cu adulti, cat si cu copii. Invata-l bunele maniere si cum sa se comporte intr-un cadru social, cum sa salute, cum sa fie respectuos si cum sa isi ia la revedere. Fii proactiva si pregateste-te copilul din timp, pentru a putea face fata unor situatii delicate. De exemplu, explica-i cum poate evitat o cearta cu un coleg.

6. Citeste-i in fiecare seara

Fiecare parinte ar trebui sa deprinda acest obicei, inca de la nasterea copilului. Citeste-i cu placere, ii vei stimula apetitul pentru lectura si isi va dori sa invete si el sa citeasca singur mai repede. In plus, asigura-te ca are parte de cat mai multe experiente de invatare adecvate varstei, atat prin joaca, cat si prin alte activitati cum ar fi gatitul sau mersul la cumparaturi.

7. Ajuta-l sa-si consolideze cunostintele noi invatate

In fiecare zi dupa ce vine de la scoala, intreaba-ti copilul ce a invatat nou in ziua respectiva. Daca a invatat despre litera A, atunci propune-i un joc educativ: sa spuneti, pe rand, cat mai multe cuvinte care incep cu aceasta litera.

8. Vorbeste mereu despre scoala folosind cuvinte apreciative

Indiferent daca ti-a placut sau nu scoala cand erai de varsta scolara, copilul tau trebuie sa te vada mereu entuziasmata. Scoala ii ofera copilului tau o multime de oportunitati de invatare si socializare.

Ca adult, intelegi acest lucru pe deplin. Mai mult, scoala este mult mai distractiva acum decat era acum 20 de ani. Manualele sunt mult mai atractive, iar metodele de invatare s-au diversificat, pentru a fi in ton cu revolutia tehnologica.

Tu cum iti incurajezi copilul aflat in clasa pregatitoare? Ce sfaturi poti da celorlalte mamici? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Educatie. Cum sa il pregatesti pentru prima zi de scoala pe copilul tau!

Cum sa-ti determini copilul sa respecte regulile de la scoala? 7 sfaturi esentiale pentru parinti

Prima zi de scoala: 11 sfaturi care sa te scape de stres

Ghidul tau in 7 pasi pentru inceperea scolii: sfaturi simple pentru mamici

Pregateste-ti copilul pentru scoala: sfaturi pentru parinti

12 sfaturi utile pentru a avea un an scolar bun!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi de scoala Clasa pregatitoare Prima zi de scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre