Ajutor! Copilul meu uraste scoala!

/ / Modificat: 2016-08-02
Ajutor! Copilul meu uraste scoala!

Viata alaturi de copilul tau poate deveni foarte dificila si plina de emotii pe masura ce acesta creste.

Varsta la care il vei duce la scoala poate fi una dintre cele mai grele perioade din viata voastra impreuna, pentru ca uneori copiii urasc scoala. E o experienta solicitanta pentru amandoi, daca nu chiar epuizanta.

Copiii au tot felul de motive pentru care urasc scoala. Anxietatea, responsabilitatea crescuta de pe umerii lor si timpul de joaca tot mai redus sunt doar cateva dintre ele.

De ce urasc copiii scoala?

Unul dintre lucrurile care pun o presiune mare pe copii atunci cand acestia incep sa frecventeze cursurile sunt rautatile altor copii revarsate asupra lor.

Atunci cand un copil are parte de colegi malitiosi care il sacaie, este foarte usor pentru el sa ajunga sa urasca scoala.

Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in calcul este timpul de invatare si metodele pe care fiecare le aplica pentru a retine toate lucrurile noi de care se loveste, iar acesta depinde de ritmul fiecaruia dintre ei, de gradul de ADHD care le poate afecta capacitatea de concentrare, de interesele specifice ale fiecaruia.

Oricare dintre aceste situatii sunt destul de brutale pentru parinti si pentru copii, insa trebuie sa iei in calcul toate scenariile posibile. Daca ai un copil caruia ii lipseste capacitatea de concentrare si care nu poate sa-si indrepte atentia intr-o singura directie pentru mai mult timp, este imposibil sa nu suferi alaturi de el atunci cand se straduieste sa invete si sa tina ritmul cu tot ceea ce pentru colegii lui pare floare la ureche.

Sigur ca exista remedii si tratamente alternative pentru astfel de situatii sau chiar scoli speciale in care metodele de invatare sunt formulate astfel incat sa le fie cat mai usor copiilor sa retina toate informatiile din programa scolara, iar acestea ar putea sa-l determine pe copilul tau sa revina la sentimente mai bune fata de scoala si de ce se intampla acolo, insa numerosi parinti opteaza pentru educatia in scolile publice tocmai pentru ca isi doresc ca micutii lor sa creasca intr-o colectivitate obisnuita, alaturi de alti copii care le seamana.

Exista intotdeauna si varianta educatiei de acasa, cu profesori instruiti special pentru asta, insa cei mai multi parinti nu au incredere in acest tip de educatie, tocmai pentru ca stiu barierele de care se lovesc ei insisi atunci cand incearca sa-i invete lucruri pe propriii copii.

In plus, aceasta varianta este si mult mai costisitoare si mamele singure, de exemplu, care sunt nevoite sa isi ia uneori mai multe joburi pentru a-si sustine familia, nu isi pot permite sa o ia in calcul.

Ai experienta in ceea ce priveste gestionarea situatiei in care copiii urasc scoala? Te-ai gandit la asta vreodata, inainte sa te lovesti de aceasta situatie? Te-ai informat suficient de pe bloguri si forumuri sau de la alti parinti aflati intr-o situatie similara si ti-ai impartasit experientele cu ei?

Ai vreo idee cu privire la cum ai putea face fata unei astfel de situatii? Acestea sunt intrebarile cu care trebuie sa incepi si carora trebuie sa le gasesti raspunsuri atunci cand descoperi ca micutul tau uraste, pur si simplu, scoala si tot ce implica aceasta.

Raspunsurile difera de la un copil la altul si de la un parinte la altul, insa, daca iti unesti fortele cu alti parinti aflati in situatii asemanatoare, iti va fi mai usor sa faci fata si sa gasesti solutii convenabile care sa il faca pe copilul tau sa indrageasca mai mult educatia din scoala si sa se bucure de aceasta oportunitate.

Uneori, scolile publice pun la dispozitie consilieri specializati in psihologia copiilor, care ii ajuta pe acestia sa treaca peste dificultati. Alteori insa, orele petrecute alaturi de acestia sunt insuficiente.

Profesorii au si ei un rol foarte important si ar trebui sa le fii recunoscatoare, insa nici metodele lor nu sunt 100% eficiente intotdeauna. De aceea, cel mai important rol iti revine tot tie.

Ajutorul tau si incurajarile il pot face pe copilul tau sa-si schimbe atitudinea fata de ceea ce se intampla la scoala si il pot determina sa o iubeasca.

Impartaseste experientele tale cu alti parinti si nu te teme nici sa intrebi, nici sa le oferi sfaturi, pentru ca nu esti niciodata singura care se lupta cu o astfel de situatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii la scoala Sfaturi parinti Educatie acasa

Articole recomandate

Citeste si despre