Mami, vreau un catel!

/ / Modificat: 2012-09-26
Mami, vreau un catel!





 

Se intampla frecvent ca un copil sa ceara un animal, in special un caine, uneori o pisica sau un hamster, mai rar un peste, o broasca testoasa sau o pasare.

 




Motivele invocate de cei mici sunt diverse, unele mai "temeinice" decat altele.  "N-am cu cine sa ma joc, ma plictisesc"; "Uite ce dragut este"; "Prietenul meu are unul, mie de ce nu-mi iei?" Uneori, mai ales cand e vorba despre un copil unic, parintii accepta dar cand familia e deja numeroasa, raspunsul e negativ. "Ce ne trebuie noua un animal, uite cate jucarii ai!", spun parintii.

Situatia se schimba atunci cand exista curte si cand un caine sau o pisica sunt mai usor acceptati. Intr-adevar cand e vorba de un caine mare, curtea e necesara pentru ca el sa se simta bine, sa aiba unde sa se joace, sa alerge si elimina inconvenientul iesirilor afara de mai multe ori pe zi.

Copilul este capabil sa inteleaga ca un asemenea animal are nevoie de spatiu pentru a fi fericit, ca nu e suficient doar ca el (copilul) sa fie satisfacut ca are caine, ci trebuie ca si acesta sa se simta bine pentru a fi o companie placuta. Copilul poate de asemenea intelege ca un animal are nevoie sa fie hranit, ingrijit, spalat, scos afara etc si ca el nu are inca varsta pentru a face aceste lucruri si va trebui sa mai aiba rabdare pana va putea avea animalul dorit.

Adesea pentru copil, mai ales pentru copilul unic, dorinta de a avea un animal e o solutie pentru plictiseala si singuratate, un mod de a avea pe "cineva" cu care sa se joace. E o cerere a copiilor de la oras, cei de la tara se obisnuiesc cu animalele inca de cand sunt mici, cu nevoile lor, cu avantajele lor, cu modul de ingrijire, cu foloasele pe care le aduc fiecare omului.

Copiii de la oras viseaza un animal fara a sti ce inseamna asta. Uneori sunt dezamagiti dupa ce l-au obtinut. Ar fi vrut sa fie mai jucaus, sunt inspaimantati de reactiile lui sau coplesiti de datoriile care le revin in noul rol de stapani (sa-i hraneasca, plimbe, schimbe apa, talasul etc.). De aceea e util sa le prezentam înainte caracteristicile fiecarui animal, sa citim despre el, sa aflam ce asteapta copilul de la animalul respectiv astfel incat sa putem face o alegere cat mai buna.

Anca Munteanu,

Specialist in psihologia copilului

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Detalii Specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre