Cum sa-ti convingi copilul sa citeasca vara aceasta

/ / Modificat: 2017-07-20
Cum sa-ti convingi copilul sa citeasca vara aceasta

Iti aduci aminte cu drag de vacantele de vara cand aveai timp sa citesti cartile pe care in timpul anului scolar nu apucai sa le deschizi, insa nu acelasi lucru il poti spune si despre copilul tau, care este mult mai tentat de jocurile pe calculator sau de distractiile cu prietenii...

Nu te gandi ca este o cauza pierduta, trebuie doar sa stii cum sa il motivezi, astfel incat sa inceapa sa isi petreaca o parte a timpului liber in compania unei carti. Iata cateva strategii cu care vei reusi sa il convingi sa citeasca in aceasta lunga vacanta!

Nu ii oferi carti pe care nu le intelege

Una dintre greselile pe care le fac unii parinti este sa le ofere copiilor carti peste nivelul lor de intelegere. Degeaba ai o biblioteca intreaga si te intrebi de ce nu citeste, insa nu iti pui intrebarea referitoare la cat de interesate si de usor de inteles sunt acele volume. Cumpara volume usor de lecturat, adaptate varstei lor.

Exploreaza diferite formate

Copiii se plictisesc repede, ceea ce poate fi o adevarata provocare atunci cand vine vorba despre citit. Asa ca nu le cumpara carti care ii plictisesc, ci gandeste-te la unele formate care sa fie ilustrate, sa aiba poze, sa fie interactive pentru ei. Intotdeauna pozele si fotografiile sunt o cale de a-i atrage pe cei mici.

Mentine rutina de la scoala si in vacanta

Multi copii au de citit, nu numai lecturile pentru scoala, ci si carti suplimentare. Incearca sa mentii aceasta rutina si in vacanta. Nu il obliga, ci si spune-i ca ar fi bine sa citeasca 2-3 pagini pe zi. Momentul ideal este inainte de culcare, cand iti spune ca mai vrea sa se joace cateva jocuri. In loc de un joc pe calculator, lecturati impreuna cateva pagini. Fiecare cu cartea lui, insa mentineti atentia indreptata si catre el.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca pasiunea pentru citit a celor mici se cultiva, asa ca fa un ritual cu el si citeste-i povesti de la varste fragede.

Incurajeaza-i alegerile

Ca parinte, este important sa ii incurajezi alegerile pe care le face, nu sa ii spui ca nu a ales bine cartea si sa alegi tu in locul lui. Lasa-l sa citeasca tot ceea ce ii place, pentru ca gusturile fiecaruia dintre noi sunt diferite nu numai in ceea ce priveste mancarea, ci si la citit.

Bucura-te atunci cand termina o carte

Un alt truc de succes este sa ii arati cat de mult te bucuri dupa ce a terminat o carte, sa ii spui cat de mult te mandresti cu lucrul acesta. Discuta cu el pe marginea lecturii, intreaba-l care sunt personajele care i-au placut cel mai mult, care sunt lucrurile pe care le-a invatat.

Pune carti in preajma lui

O strategie de ajutor este sa aiba tot timpul cate o carte in jurul lui, volum care sa ii " faca cu ochiul". Asa ca nu lasa niciodata noptiera de langa pat fara o carte, caci este un mod excelent de a-i starni curiozitatea astfel incat sa il faci sa isi doreasca sa lectureze. Obisnuiete-l cu carti in preajma inca din primii sai ani din viata, pentru ca lectura este o pasiune care se cultiva.

Ajuta-l sa inteleaga subiectul

Pentru copilasii de varsta mai mica poate fi mai dificil sa intelegaa subiectul unei carti. Atunci cand se impotmoleste, ai grija sa ii explici cu multa rabdare ceea ce se intampla, citeste impreuna cu el. Altfel, ristis a il descurajezi, nu o sa mai fie atras de un lucru care i se pare greu.

Citeste-i cu voce tare un pasaj amuzant dintr o carte

Ca sa il faci sa isi doreasca sa lectureze, o buna strategie este si sa ii citesti, cu voce tare, cate un pasaj amuzant dintr-o carte. De asemenea, pentru copiii mai mici functioneaza si un alt truc: lasa imprastiate prin diverse locuri din casa carti cu ilustratii, care sa il tenteze. Cei mici sunt curiosi din fire si nu vor rezista tentatiei. Incet, incet, vor descoperi cat este de frumos nu numai sa privesti ilustratiile, ci s si citesti.

Daca este deja un pasionat de lectura...

In cazul in care copilul tau este deja un mare pasionat de lectura, cumpara-i tot timpul volume noi, astfel incat sa ii cultivi si mai mult pasiunea pentru citit. Daca este pasionat de un autor sau de o serie de volume, cumpara-i tot ceea ce este nou. Cartile reprezinta o investitie pe care nu o vei regreta!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit copii Placere pentru citit copii Carti copii

Articole recomandate

Citeste si despre