Copilul tau are un program incarcat?

/ / Modificat: 2012-12-06
Copilul tau are un program incarcat?

Un program supraincarcat determina extenuarea fizica si emotionala a copilului si aparitia unor probleme importante in comportamentul si sanatatea lui. Pe principiul "ce-i prea mult, strica", parintii trebuie sa tina cont de modul in care organizeaza programul zilnic al copilului si cum imbina activitatile educative cu cele de relaxare sau destindere!

Iata principalele semne care dau de gol faptul ca prichindelul tau este suprasolicitat si ca are nevoie de un program mai flexibil! Nu exista un numar clar de activitati extracurriculare sau educative pe care este recomandat ca un prichindel sa le faca in afara scolii si ce presupun ele. Insa cel mai adesea, se citeste pe chipul si in comportamentul copilului cand are programul prea incarcat si nu mai face fata. Poate ca nu poate si nu stie sa spuna verbal ca se simte obosit sau ca este depasit de situatie, dar poti citi cateva semnale in modul in care se comporta.  

Stare de agitatie, iritabilitate

Copilul care are un program supraincarcat va fi obosit si extenuat, iar comportamentul lui, pana atunci prietenos, se va schimba: va deveni morocanos si usor iritabil. Observi o schimbare importanta: nu mai este copilul dragalas, mereu vesel si deschis la sugestii.

La orice solicitare sau propunere pe care i-o adresezi, copilul refuza din start, se incrunta si devine ursuz. Este semn ca este foarte obosit si ca nu mai are forta necesara sa mai dea curs propunerilor tale, nu ca este obraznic sau razgaiat.

Stare de moleseala, sedentarism

Atunci cand copilul este suprasolicitat, este atat de obosit, incat nu mai reactioneaza la nicio propunere de activitate fizica sau sport preferat, oricat ai incerca tu sa il ademenesti. Tot ce vrea este sa stea si sa zaca sau sa aiba putin timp liber si pentru el. Este obosit, iar corpul si comportamentul lui cer o pauza binemeritata, in care sa petreaca timp cu el insusi.

Stare constanta de somnolenta

Starea de somnolenta este cel mai clar semn de oboseala la copii. Daca micutul tau casca continuu, este mereu somnoros si morocanos, inseamna ca organismul lui este coplesit si ca se resimte in urma efortului fizic sau intelectual depus.

Probleme cu somnul: insomnii, cosmaruri etc.

Atunci cand trece zilnic printr-o serie de activitati care-l suprasolicita intelectual sau fizic, poate experimenta fie starea de somnolenta, fie insomniile sau alte tulburari ale somnului. Sigur ca astfel de probleme pot proveni si din alte cauze, insa asociate cu starea de oboseala si iritabilitate, dureri de cap sau stomac, pot aparea si pe fondul extenuarii si suprasolicitarii copilului.

Lipsa de chef de joaca

Nici macar jocul preferat al copilului tau nu ii mai face cu ochiul si nu il mai scoate din starea de amorteala in care a intrat? In mod cert, ceva nu este in ordine cu micutul tau. Niciun copil nu refuza joaca, care este o activitate adorata la orice varsta, iar daca acest lucru se intampla cu micutul tau, este cazul sa iti pui un semn de intrebare.

Izolare sociala

Daca este sacait si obosit, copilul tau nu va mai gasi resursele interioare necesare nici macar pentru a se intalni si socializa cu prietenii lui. Copilul va avea tendinta si la scoala sa stea retras si sa se izoleze de ceilalti.

Probleme de sanatate

Presiunea fizica sau emotionala pe care programul incarcat o pune pe umerii copilului se poate manifesta si prin aparitia unor simptome medicale: dureri de cap, de burta sau stomac, stare de greata etc.

Din dorinta de a stimula inteligenta copilului si de a-l expune la cat mai multe activitati si cursuri extracurriculare, parintii nu isi dau seama ca pot da peste cap starea de sanatate a copilului si ca ii pot afecta dezvoltarea. In loc de rezultatele mult asteptate in urma acestor eforturi mari din partea lor, parintii vor avea de-a face cu un copil iritat, agitat si ostil.

Treptat, va incepe sa ia si primele note proaste la scoala, se va implica si in conflicte cu colegii si vei constata si o scadere a poftei de joaca sau o tendinta spre sedentarism. Toate acestea sunt rezultatul unui dezechilibru intre timpul alocat temelor, scolii si activitatilor extrascolare si cel alocat pentru joaca si destinderea personala.

Tu cum te-ai asigurat ca programul copilului tau este suficient de flexibil si relaxat? Ai avut tendinta de a-l supraincarca? Cum ai redresat situatia? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Program incarcat copii Suprasolicitare copii Relaxare copii Activitati extracurriculare copii

Articole recomandate

Citeste si despre